Hlavní navigace

Norton Online Family: šikana, nebo ochrana?

18. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Děti a online aktivity, Představy rodičů vs. skutečnost

Děti a online aktivity

Dnešní děti, často i ve věku předškoláků, nemají sebemenší problém ovládnout počítač, programy či internet. Jakoukoliv novou aplikace během krátké chvíli pochopí a dokážou používat. Je úžasné vidět, jak neznalost a obavy, které dospělé často omezují ba dokonce i svazují, u dětí vůbec nenalezneme. Vrhají se do všeho bez jakýchkoliv zábran, vítají každou novou věc, těší se na nové objevování. Ano, to je dětem vlastní. A je to tak dobře. V reálném světě se snažíme jejich kroky sledovat, korigovat správným směrem, chránit před možným nebezpečím, zkrátka zúročit naše dobré i bolestné zkušenosti a našim potomkům je v nejlepší víře a vůli předat.

Bohužel si často neuvědomujeme, že existuje i jiný svět, než ten reálný. Ano, už jsme o něm slyšeli. Virtuální svět, svět online. Nezřídka se nám v souvislosti s ním pouze pozdvihne koutek, ale to je asi tak jediné, jak dokážeme zareagovat. Protože počítač je přeci doma v obývacím pokoji a je na něm nainstalovaný pravidelně aktualizovaný antivirový program. Takže plně pod kontrolou.

Studie - představy a skutečnost

Norton On-Line Family Report 2010 již potřetí informuje o tom, zda se to, co si myslí rodiče o činnosti jejich dětí online, shoduje s realitou. Průzkum byl proveden ve čtrnácti zemích světa, které představují různou pokročilost z pohledu používání internetu. Na různé otázky odpovídalo 2 800 dětí ve věku od 8 do 17 let a 7 066 dospělých, ze který bylo 1 669 rodičů. Celý průzkum navíc probíhal ve spolupráci s Anne Collier, konzultantkou v oblasti bezpečí rodin online.

Výzkum ukazuje na rozdíly mezi rodiči a dětmi pokud jde o důvěru a chování online, dále na vliv online aktivit na dětskou psychiku a také na pravidla chování online, která si děti vytváří nebo přebírají.

V roce 2009 rodiče předpokládali, že jejich děti tráví online polovinu času, než jaká byla skutečnost. V roce letošním jsou představy rodičů mnohem přesnější. Přesto 6 z 10 rodičů neví v jakém rozsahu si děti stahují hudbu, videa a hry z internetu.

Rizika, která si rodiče uvědomují, jsou hlavně v možnosti přístupu dětí k nevhodnému obsahu nebo vyzrazení osobních údajů (adresa bydliště, telefon, věk, atd.). Z průzkumu vyplynulo, že 83% dětí hraje online hry, 73% prohlíží internet, 71% dětí používá internet pro zpracování svých školních úkolů a 67% dětí online komunikují s přáteli.

Při otázce, zda kontrolovat nebo důvěřovat odpověděla nadpoloviční většina rodičů v anglicky mluvících zemích, že by své děti raději kontrolovalo, než jim důvěřovalo.

Naopak při dotazu, zda dodržují pravidla chování při online činnostech odpovědělo 86% dětí kladně. Otázkou ale zůstává, jaká to jsou pravidla chování. Běžná restriktivní pravidla nastavená rodiči již nestačí, ale pozitivní je, že 48% dětí uvedlo, že jsou mnohem opatrnější online, než jejich rodiče. Špatnou zprávou je to, že 2 děti z 10 uvádí, že jejich rodiče vůbec netuší, co jejich děti na internetu dělají. Uklidňující může být fakt, že rodiče budou prvními, na které se jejich děti obrátí s prosbou o pomoc, pokud se jim online stane něco špatného.

Vliv na dětskou psychiku

Již 62% dětí na celém světě mělo špatnou zkušenost online!

Ale pouze 45% rodičů si je těchto skutečností vědomo. Špatné zkušenosti online mají značné dopady na dětskou psychiku.

Jedna pětina dětí lituje něčeho, co udělali online.

Děti jsou v obraze, ale bez zkušeností, Norton Online Family

Etika a pravidla chování online aneb můžeme se učit od našich dětí

Děti si vytvářejí jejich vlastní pravidla chování online, nicméně polovina z nich souhlasí s těmito pravidly:

  • Nešikanujte a nebuďte zlí na druhé (s tím souhlasí i 68% rodičů)
  • Informujte rodiče/učitele pokud vás někdo šikanuje online (67% rodičů)
  • Neobtěžujte a nepronásledujte ostatní online (62% rodičů)
  • Neposílejte nepříjemné fotografie ostatních
  • Nepřeposílejte spam
  • Nedělejte nebo neříkejte online něco, co neděláte offline
  • Nekomunikujte s lidmi online, které neznáte z reálného života

Žádný rodič si nepřeje, aby jeho děti potkalo na internetu něco špatného, aby mělo špatnou zkušenost online.

15. června 2010 spustil Symantec službu Norton Online Family. Norton Online Family je nástroj, který nabízí pomoc při sledování online aktivit dětí. Je přeložen do desítek jazyků včetně Češtiny. Tato služba by neměla šikanovat děti, ale měl by napomoci porozumět tomu, co naše děti dělají online, co je na internetu zajímá. To nám pak pomůže s dětmi komunikovat na tato témata a přiblížit se pochopení. Průzkum mimo jiné ukázal i to, že děti touží po zapojení svých rodičů do jejich online aktivit.

Norton Online Family nabízí nový přístup v komunikaci s dětmi na téma online aktivit

Co je tedy na Norton Online Family jiného??

  • Důraz je kladen na komunikaci mezi rodiči a dětmi
  • Řeší problémy s používáním současných nástrojů, které jsou často náročné na čas, takže je mnoho rodičů nepoužívá
  • Sociální sítě a monitorování činností umožňuje rodičům porozumět současným reálným problémům

V čem nám Norton Online Family může pomoci:

Diskuze:

  • Potřeba komunikace s cílem úspěšně provést děti úskalím dnešního světa

Pochopení:

  • Rozumět záměru a dát aktivity do souvislosti - nikoliv pouze "kde" a "kdy", ale také "proč?"
  • Vědět, jak se naše děti prezentují online

Používání:

  • Rodiče nemají mnoho času!
  • Sumarizuje potřebné informace
  • Poskytuje informace v reálném čase, vzdálená správa

Hlavní funkce

Web:

  • Blokuje/zobrazí varování před vstupem na nevhodné stránky
  • Zprávy od dětí
  • Filtruje neúmyslné návštěvy stránek

Hledání:

  • Ukládá historii hledaných výrazů
  • Filtrování Save Search v nejpoužívanějších vyhledávačích

Sociální sítě:

  • Dohled při používání sociálních sítí včetně profilů (věk, pohlaví, atd.)

Čas:

  • Nastaví čas, kdy je možno počítač používat v pracovní dny a o víkendech
  • Nastaví čas pro používání na internetu

Rychle zasílání zpráv:

  • Povoluje/zakáže kontakty ve službách rychlého zasílání zpráv (ICQ, MSN, SKYPE, atd.)
  • Sleduje IM konverzace

Norton Online Family si klade za cíl snadné ovládání a maximální přehlednost. Jiné produkty se zaměřují pouze na blokování přístupu a nelze je jednoduše použít na analýzu chování dětí. Přehlednost je řešena možností zobrazení pouze rizikových aktivit, takže rodiče vidí pouze relevantní informace.

Norton Online Family je systém, ke kterému přistupujete zásadně přes webové rozhraní. To dovoluje snadný dohled kdekoliv, kde je připojení k internetu. Jediné, co je na počátku potřeba udělat, je instalace malé aplikace, agenta, který bude sledovat činnost na počítači, kam byl nainstalován. Jeden agent pak může sledovat i několik uživatelských účtů na jednom počítači. Agent je v tuto chvíli připraven pro operační systémy Microsoft Windows a Apple MacOS.

Celý systém Norton Online Family je zdarma a připraven i v českém překladu.

Kde je jádro pudla

Závěr a zamyšlení

V diskuzi po představení produktu Norton Online Family padly i otázky, které směřovali na možnost oklamání systému například nepodporovaným prohlížečem (pro upřesnění, Norton Online Family podporuje platformy Windows a MacOS. Podporovanými prohlížeči jsou MS Internet Explorer a Firefox pro Windows a Safari pro operační systém MacOS). Řešení existuje. Stačí zřídit dítěti klasický uživatelský účet na počítači a v něm nepovolit možnost instalovaní jiných než podporovaných internetových prohlížečů.

Co ale vzbudilo mnohem vášnivější diskuzi, byly otázky, které navozovali pocit dozoru či dokonce šikany dětí. Dítě, které na svém počítači má takový systém nainstalovaný, může mít pocit, že je pod dohledem, že mu není vyjádřena důvěra. Ve škole může být konfrontováno s názory vrstevníků, proč je doma pod kontrolou, proč nemůže to či ono. Problém ovšem není v nástroji, ale ve způsobu jeho používání. Problematika leží někde jinde, stejně tak jako u jiných záležitostí. Dítě, které nemá značkové oblečení, správný telefon, rodiče nemají vůz za statisíce či nejezdí na dovolenou do luxusních destinací, může být vyřazeno z kolektivu. Je tady na vině fakt nedostatku, nebo je problém ve výchově?

MMF24

Je na každém rodiči, aby si zvolil cestu. Zda půjde cestou naprosté volnosti či zákazů anebo zvolí diskuzi a komunikaci s dítětem. Asi žádný rodič nechce domýšlet, co by se stalo, kdyby někdo online dokázal jeho dítě přesvědčit k setkání v realitě. Po takové zkušenosti, zvláště, pokud by nedopadla dobře, by si každý vyčítal, že nepoužil jakékoliv prostředky, aby této situaci zabránil.

Máme doma osmiletou dceru, která se nějaký čas zajímá o počítače. Ano, je to zatím hlavně o hrách. Je to ale jen otázkou času, než přijde na chuť dalším aplikacím. Přemýšlím o tom, že je na čase začít nacvičovat diplomatické proslovy na téma jak se chovat na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?