Hlavní navigace

Silentmaxx ITA-2767: Opravdu tichý počítač

11. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy

Na první pohled skříň zaujme originálním a přitom decentním vzezřením. Ten jen podtrhuje matný přední plastový panel. Výhodou tohoto matného povrchu je velmi snadná údržba – nešpiní se a nejdou na něm příliš vidět ani drobné škrábance.

    

Jedna z výtek směřuje k dvířkům. Otevírací úhel je velmi malý, dosahuje přibližně sta stupňů. To však není ten hlavní problém. Dvířka obsahují i záslepku pro optickou mechaniku, kterou můžete otevírat i při zavřeném krytu. Tato záslepka je však při otevírání hlučná a drnčí. Na jednu stranu se tedy jedná o velmi dobrý nápad, druhou stranou mince je však nedotažená funkčnost. Čtyři 5,25“ pozice by měly stačit i náročnějším uživatelům. Pro umístění čtečky paměťových karet či jiných menších zařízení využijete jednu 3,5“ pozici.

Panel s často používanými konektory naleznete na pravém okraji v dolní polovině skříně. Manipulace s těmito konektory je velmi snadná a vzhledem k dostatečnému odstupu dvou USB konektorů můžete připojit i rozměrnější zařízení.

Silentmaxx ITA-2767 nabízí dvě standardní ovládací tlačítka – spuštění a restart. Tlačítko pro zapnutí je snadno přístupné a velmi dobře se mačká (klade dostatečný odpor). Restart počítače se provádí tlačítkem ukrytým za odklopný kryt. Spínač je mírně zapuštěn, je kolem něj však dostatečný prostor a tak ho lze mačkat jen prstem (nikoliv tužkou či jehlou).

Levá strana skříně je zcela plná a neumožňuje tak osazení přídavným ventilátorem, který by ochlazoval grafickou kartu. Výhodou neperforované bočnice je však tlumení hluku a nenarušování proudění vzduchu ve skříni.



Vnitřní prostor

Po odklopení bočnice budete příjemně překvapeni. V základním balení totiž naleznete dostatek utlumovací hmoty, která je již přímo osazena. Přesto se zde nachází ještě dost rovných plechových míst, od kterých se může hluk odrážet.

 

  

Zklamáním je špatné uchycení pevných disků. Tedy ne špatné, ale zastaralé. Kabely od pevného disku zasahují do prostoru základní desky, což není dobře. Výhodou však je, že ve skříni nenajdete standardní 3,5“ koš, ale prostor přímo pro 5,25“ zařízení. Můžete tedy použít v úvodu zmíněné odhlučňovací boxy. Uchycení optických mechanik je realizováno pomocí otočných uzávěrů.

Výtku ale zaslouží zadní perforace 120mm ventilátoru. Kdy už výrobci pochopí, že udělat jednu velkou díru a použít klasickou ochrannou mřížku z drátů je mnohem lepší a tišší způsob, než udělat velké množství malých ostrých děr. U této skříně, která je zaměřená na odhlučnění, bych tedy určitě něco takového očekával.

 

Instalace komponent

Přestože skříň patří mezi dražší, na instalačním procesu to nepoznáte. Téměř vše se uchycuje pomocí šroubků. Instalaci pevných disků řeší plastová redukce, která však netlumí vibrace ani hluk produkovaný diskem.

V balení také nenaleznete žádný ventilátor. Dle stránek výrobce je možné použit dva 120 mm ventilátory, prostor však naleznete pouze pro jeden zadní pro vyfukování horkého vzduchu. Pro osazení předního větráku budete muset zakoupit další redukci.

Minimalizovat vibrace celého počítače se snaží čtveřice gumovo-plastových podložek, které zároveň zabraňují nechtěnému posunování počítače. Jejich instalace je velmi snadná – stačí je pouze zacvaknout do otvorů vespod skříně.

Velkou pochvalu si Silentmaxx zaslouží za držák pro přebytečnou kabeláž zdroje. Kabely jsou tak dobře vyvázány a zavazejí až v prostoru 5,25“ pozic, kde už je pro ně dost prostoru. Vzhledem k tomu, že je tato spona vyrobena z dosti tenkého plechu, bojím se, že se časem ulomí. Přesto je to však zdařilé řešení, jak zatočit s kabeláží.

Celá konstrukce je sice pevnějšího rázu, přesto síla plechu 0,64 mm není žádná výhra. Nedostatečnou tloušťku však poznáte pouze na zadní straně při osazování ventilátoru. Všechny ostatní důležité stěny jsou vyztuženy a opatřeny tlumící hmotou.

Kompletní galerie

Testovací metodika

Pro sledování teplot používám Everest 4.50, který dokáže zároveň ukládat hodnoty z teplotních čidel na základní desce, procesoru, grafické kartě a pevném disku. V prní chvíli je minutu monitorován systém bez jakékoli zátěže. Poté zatížím procesor a paměti testem Prime95 (konkrétně Torture test, In Place large FTTs). Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool, který vytíží grafické jádro na 100 %. Aby byl zatížen i pevný disk, tak navíc probíhá zátěžový test pevného disku v Everestu. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Poté následuje desetitiminutové doměřování poklesu teplot při odvětrávání skříně bez jakékoli zátěže.

Pro testování skříní používám ustálenou konfiguraci, v níž najdete jeden z nejžhavějších procesorů – Intel Pentium D820, pasivně chlazenou grafiku a speciálně upravený zdroj CoolerMaster osazený 12cm větrákem Noctua NF-P12. Návod na podobnou úpravu zdroje můžete najít v tomto článku.

Samotná testovací konfigurace je pak následující:

Jako případné přídavné 12cm větráky, které jsou osazeny do přední a zadní pozice, používám dvojici větráků Cooling, které se účastnily i velkého testu 12 cm větráků.

 

 

Teplotní testy

Vzhledem k tomu, že byly doposud teplotní výsledky skříní velmi podobné, rozhodl jsem se trošku poupravit metodiku. Testuji pouze dvě základní nastavení – v zátěži a bez zátěže s tím, že v BIOSu základní desky jsem nastavil veškeré ventilátory na silent. Teploty tedy budou mírně vyšší, pro většinu uživatelů je však hlavní ticho.

Při zátěži se vyšplhaly otáčky procesorového ventilátoru až na vyšších 1742 ot./min. při kterých již Freezer začíná být hlučnější. Pokud však zavřete bočnici, instalovaný odhlučňovací materiál odvede velmi dobrou práci a počítač se stává téměř neslyšitelný. Velkým problémem je však uložení pevných disků, které je velmi odfláknuto. Při práci jde disk velmi jasně slyšet. Doporučuji tedy pořídit chladící/odhlučňovací box. Teploty všech komponent se pohybovaly v průměrných mezích. Mírně vyšší teplota byla na pasivně chlazené grafické kartě, které chyběl přední nasávací ventilátor.

Bez zátěže byly otáčky Freezeru na 998 ot./min. při kterých je tento větrák neslyšitelný, stejně jako i celý počítač. Odhlučňovací hmoty Silentmaxx tedy splnili svou hlavní funkci.

Závěrečné hodnocení

V tomto testu jsme se zaměřili na skříň, která je více než na chlazení zaměřena na odhlučnění počítačových komponent. A jak jsem již několikrát uvedl, odhlučnění většiny komponent zvládl výrobce na výbornou. Zapomněl však na ztišení pevného disku, čímž však záměrně nabádá uživatele, aby si koupili HD-Silencer z jeho nabídky.

Celková konstrukce skříně je i díky tlumícím hmotám pevnějšího rázu, a přestože tloušťka plechů 0,6 mm nepatří zdaleka mezi dostačující, v tomto případě nelze moc vytýkat. Vzhledem k vyšší cenové relaci skříně (kolem 2000 Kč) bych však očekával plechy silnější.

Instalace komponent je také zbytečně složitá. Až na dvě optické mechaniky budete muset použít vždy šroubky, což značně protáhne celý instalační proces. Chlazení je na průměrné úrovni, chybí však přední ventilátor, jehož absenci odnesla nejvíce grafická karta a pevný disk.

 

Plusy a mínusy

+odhlučnění
+ pevnější konstrukce
+ prostor pro kabeláž zdroje
+ decentní vzhled


- uložení pevných disků
- absence prachových filtrů
- cena
- zdlouhavá instalace

Za zapůjčení skříně děkujeme společnosti TN Trade.

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?