Hlavní navigace

Softwarové novinky: CCleaner 3.18, Mozilla Thunderbird 12 a další

28. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Thunderbird 12 CZOficiální stránka

S novým Firefoxem se tradičně rozjela distribuce nového Thunderbirdu. Podobně jako jeho souputník ale e-mailový klient nepřináší skoro nic, co by stálo za zmínku. Nějaká vylepšení se dotkla globálních výsledků vyhledávání a opravilo se několik chyb souvisejících s odebíráním kanálů RSS. Pokud ale používáte kalendář Lightning jako doplněk, netěšte se, v širokém stylu zobrazení se vám kvůli němu stále nebude zobrazovat obsah RSS kanálů. V souvislosti s novým vydáním se nicméně sluší zmínit ukončení podpory pro starší řadu 3.1. Pokud jste ještě nepřešli na řadu aktuální, neprodleně tak učiňte.

Pokud se vám nelíbí, že budete každých šest týdnů dostávat nové hlavní verze s novými funkcemi (vzhledem k tempu vývoje jich nicméně obvykle moc není), můžete přejít na Thunderbird ESR. Jde o dlouhodobě podporované vydání, stejně jako v případě Firefoxu očekávejte u této edice pouhé bezpečnostní aktualizace po dobu půl roku. Se dvanáctou řadou poštovního klienta vyšla rovněž verze 10.0.4 ESR.

 

CCleaner 3.18 CZOficiální stránka

Měsíc se sešel s měsícem, jakkoli divně či hrozně to zní, a máme tu nové vydání nejpopulárnějšího čističe ze všech. Snad s výjimkou Dextera, který prokázal nevídanou efektivitu a fanoušci ho milují. Copak si na nás vývojáři nachystali zajímavého? Především drží krok s výrobci prohlížečů, kteří chrlí nové verze neskutečným tempem. CCleaner 3.18 tedy přidává podporu pro Firefox 12 a Google Chrome 20, který se aktuálně nachází ve stádiu alfa. Za zmínění stojí mírné pokroky v uživatelském prostředí: některá dialogová okna dostala posuvníky, abyste mohli skrolovat, pracovalo se na prostředí nástroje na čištění prázdného místa na disku.

 

Dokonce byla o kousek dále posunuta kompatibilita s funkcí pro přepínání programů skrze zkratku Alt+Tab ve Windows 7. Nyní můžete také provádět údržbu přenosné edice prohlížeče Opera. CCleaner samotný můžete jako vždy stáhnout i v přenosné verzi, která se neinstaluje.

 

SeaMonkey 2.9 CZOficiální stránka

Co vznikne, když zkřížíte Firefox a Thunderbid? Cosi, co se nazývá SeaMonkey. Tento projekt navazuje na dobu, když byl ještě Firefox v plenkách. Kombinace prohlížeče s e-mailovým klientem přestala být žádaná, z původního Mozilla Suite se tak zrodily dva samostatné produkty. Fandové původního komplexního řešení byli na moment ponecháni svému osudu. SeaMonkey není vyvíjeno zrovna bleskovým tempem, povětšinou sotva stíhá přejímat novinky, často pouze ty technologického rázu, od prohlížeče a pošťáka od Mozilly. Také kompletní balík pro práci s internetem se přizpůsobil rychlejšímu vývojovému cyklu.

Ani Firefox 12, ani Thunderbird 12 nebyl na novinky zrovna bohatý, u SeaMonkey 2.9 to ale tolik neplatí. Některá dialogová okna můžete konečně změnit nebo zvětšit, videa vložená pomocí tagů z HTML5 se již nespouští automaticky a synchronizaci doplňků již nemusíte řešit prostřednictvím doplňku k tomu určenému. Změnilo se chování aplikace při vkládání adresy do správce stahování, nyní se přejdou rovnou ke stažení.

 

Wise Data Recovery 3.02 beta ENOficiální stránka

Jistě se i vám někdy stalo, že jste nechtěně smazali nějaký soubor, omylem vysypali koš, a pak jsme ho chtěli získat zpátky. Patrně víte, že nějaká šance na znovuzískání ztracených dat existuje. Data se na disku nachází, dokud nedojde k jejich fyzickému přepsání. Teď jde jen o to, kterému nástroji se svěříte do péče. Přišel čas představit si alternativu k Recuvě od Piriformu. Ta své kvality sice dokázala, ale především začátečníci mohou dát šanci pro změnu Wise Data Recovery. Ať už jste nějaká data smazali omylem, nebo jste o ně přišli vinou technických potíží, v každém případě se přinejmenším můžete pokusit získat je zpátky, za to nic nedáte.

A Wise Data Recovery vítězí pěkně zpracovaným prostředím. Neponechává vám možnost zmýlit se a něco někde naklikat špatně, dovolí vám pouze vybrat jednotku a prohledat ji. Ve výsledcích svítí grafický indikátor stavu souboru. Červená nevěstí nic dobrého, zatímco zelená označuje soubory, které by se mělo na 100 % podařit obnovit. Můžete též využít vyhledávání. Nástroj oficiálně funguje ve Windows 8.

 

Dexpot 1.6 beta (build 1928) ENOficiální stránka

Dobrých nástrojů na rozšíření počtu pracovních ploch není nikdy dost. Dexpot 1.6 se ze stádia beta stále nepropracoval, z ukázkových sestavení ale víme, že se máme na co těšit. Velkou novinkou bude DexControl, díky kterému bude správa plocha otevřených oken mnohem pohodlnější. V celoobrazovkovém režimu lze okna jednoduše přetahovat nebo kopírovat z jedné plochy na druhou. Katalog oken a celoobrazovkový režim pro správu ploch patří ke stěžejním funkcí, které lze označit za naprosto báječné. Vedle nové správy oken tu máme podporu pro více monitorů. Většině uživatelů sice bude k ničemu, ale pokud vám stůl obrazovkami přetéká, oceníte ji.

Jiná tapeta pro jiný monitor, druhou obrazovku dokonce můžete z přepínání ploch úplně vynechat. Pokud byste rádi, aby se určitá aplikace spouštěla na konkrétní ploše, můžete jí to nařídit. Dexpot 1.6 beta vzbuzuje velké naděje. A nemohou za to pouze tzv. žhavé rohy. Ty mají i Windows 8. V tomto nástroji se přesunutím myši do rohu dostanete buď do katalogu oken, nebo docela jinam, vše je konfigurovatelné.

Lunascape 6.7.0 ENOficiální stránka

Už jste někdy viděli, aby měl prohlížeč tři vykreslovací jádra? Lunascape je dost pravděpodobně jediným zástupcem svého druhu. Jednak využívá jádro Trident z Internet Exploreru, které se běžně nachází ve Windows, jednak umožňuje nainstalovat také Gecko od Mozilly a Webkit, který se proslavil především s Google Chrome. Na co vám reálně tři jádra budou? Upřímně, k užitku těžko. Dříve se občas hodilo přepnout z alternativního vykreslovacího jádra na Trident, a to kvůli kompatibilitě. Jenže v současnosti je poptávka velmi malá. Webové stránky se naštěstí zobrazí korektně v každém běžném prohlížeči, proto postrádá smysl prohlížeče s více jádry vyvíjet.

MMF24

Pokud však patříte k menšině, která si myslí opak, a mezi jádry přepínáte často, můžete zkusit Lunascape, jenž koncept dovádí do extrému. Pokárali bychom jej za uživatelské prostředí s vlastní grafikou, která naprosto ignoruje vzhled operačního systému.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?