Hlavní navigace

V Číně staví Titanic II. Replika bude mít více záchranných člunů, koupíte si lístek?

24. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Replika původního Titanicu vypluje do světových oceánů pod jménem Titanic II. První plavba Titanicu skončila v roce 1912 tragicky, o život přišlo přes 1500 lidí, což bylo více než dvě třetiny posádky. Čtrnáctého dubna roku 1912 najel bokem na ledovec a během pár hodin šel ke dnu. Titanic měl dvojčata i ve své době, byly jím lodě Britannic (ta najela v roce 1916 na minu, a také se potopila) a Olympic.

Nový Titanic II staví společnost Blue Star Line (patří australskému miliardáři a politikovi Clivu Palmerovi), cena se vyšplhá až na 500 milionů dolarů. Podle původních plánů měla ale loď vyplout už v roce 2012 ke stému výročí první plavby. Pro zajímavost, společnost vlastnící první Titanic se jmenovala White Star Line. Titanic II se narozdíl od prvního Titanicu nestaví v docích Belfastu, ale v Číně, kde ji staví státní společnost CSC Jinling.

clive palmer Clive Palmer pózuje na části nového Titanicu (foto: Belfast Telegraph)

TipPodívejte se, jak obří zaoceánskou loď rozřízli na dva kusy a prodloužili o 15 metrů

Zatím je k vidění jen málo obrázků, spíše jen rendery, ale už se od lidí objevují nabídky až milionu dolarů za to, že dostanou lístek. Titanic II má vypadat přesně jako první Titanic. Bude mít tři třídy a na palubu se vejde 2400 pasažérů a 900 členů posádky, tedy skoro přesně tolik, jako na původní Titanic. Rozdíl bude hlavně v počtu záchranných člunů a vest. Loď bude dlouhá 270 metrů, vysoká 53 metrů a s výtlakem 56 tisíc tun.

Kromě většího výtlaku má mít svařovaný trup (původní byl nýtovaný), stabilizátory, diesel-elektrický pohon místo kotlů na uhlí či jednu přidanou „bezpečnostní“ palubu. Místo dřevěného obložení interiéru se pravděpodobně použije nějaký nehořlavý materiál.

KL24

https://twitter.com/twitter/statuses/1053971749413548033

Narozdíl od původní cesty z Anglie do Spojených států popluje na své první cestě z Dubaje do Southamptonu (ještě předtím z Číny do Dubaie), a teprve pak se vydá do New Yorku. Poté (pokud se tedy nic nestane) zamíří na další trasy. Uvnitř bude Titanic II samozřejmě modernější, s digitální a satelitní navigací a hlavně radarem (který byl době Titanicu teprve ve vývoji).

RMS_Titanic_3 Původní Titanic (foto: Wikipedia)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.