Hlavní navigace

Umíráček procesorů Itanium už zní i z HP. Firma je nahradí architekturou x86

7. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesorům Itanium sice kritici píší nekrology už dlouhá léta, v poslední době ale již není pochyb, že je tato na principu VLIW založená architektura na odchodu. Intel počátkem letoška v podstatě přiznal, že současná 32nm Itania 9500 (generace Poulson) budou poslední generací; procesory také postupně přicházejí o softwarovou podporu. Pokud ale ještě někdo potřeboval jasnější znamení konce, dal mu je prakticky poslední zastánce této architektury, firma HP. Ta tento týden oznámila, že na architekturu x86 převede svou serverovou platformu NonStop, což byla de facto poslední bašta, kterou Itania držela.

NonStop je značně specifická platforma s vlastním operačním systémem. Určená je pro nasazení, kde je potřeba největší možná spolehlivost a odolnost proti selháním a kde jsou extrémně nežádoucí výpadky provozu. To HP zajišťuje na jednu stranu specifických softwarem a operačním systémem, na stranu druhou ale také na míru uzpůsobeným hardwarem. A servery Integrity NonStop, na kterých operační systém NonStop OS běží, jsou založeny právě na Itaniích. Vzhledem k vysokým cenám se sice těchto serverů příliš mnoho neprodává, zase je ale používají pro svou infrastrukturu největší světové firmy či finanční instituce.

Procesor Itanium (generace Tukwilla)
Procesor Itanium (generace Tukwilla)

HP asi již dlouho ví, že mu tento byznys nejistá budoucnost Itania ohrožuje. Na přechodu na standardní architekturu x86 se nejspíš pracuje již dlouho, až nyní ale HP vše veřejně oznámilo. Operační systém NonStop OS bude přepsán pro procesory Intelu. Vývoj údajně probíhá na současných Xeonech, z vyjádření představitelů HP ale vyplývá, že komerční nasazení asi nastane až s další generací čipů. Servery řady NonStop s CPU architektury x86 mají být dostupné v roce 2015, a tou dobou by u Intelu měla být aktuální platforma BricklandXeony E7 na bázi architektury Ivy Bridge-EX. HP uvádí, že zajistí binární kompatibilitu existujících aplikací (zřejmě pomocí emulace), což ale pochopitelně bude snižovat výkon oproti nativnímu softwaru.

 

Tímto dnem pochopitelně Itania nezmizí úplně. HP se dušuje, že příchod architektury x86 neznamená nahrazení Itania, nýbrž pouze rozšíření nabídky (což je ale pochopitelně třeba brát s rezervou). Systémy NonStop také pochopitelně běží dlouhá léta, takže se Xeony s Itanii budou ještě hodně dlouho míchat. V současnosti také HP uvádí novou řadu blade serverů s Itanii 9500 (HP Integrity Nonstop Bladesystem NB56000c a NB56000c-cg). V dlouhodobém horizontu je ale jasné, že budoucnost leží v Xeonech, kterými Intel v budoucnu pokryje i ty oblasti trhu, které byly vyhrazeny Itaniu.

 Servery HP Integrity
Servery HP Integrity

HP na Itaniích vedle systému NonStop provozuje ještě servery Integrity s operačním systémem HP-UX. U toho zatím portace na architekturu x86 oznámena nebyla, jenže to neznamená, že by Itaniím tato platforma zbyla jako poslední útočiště. Spíše se zdá, že místo toho zde firma raději postupně přejde na Linux, a s ním opět i na klasickou architekturu x86.

KL24

Útlum Itania bude pomalý, ale o to jistější bude. Pokud HP úspěšně uvede Xeony i do těch nejhighendovějších z nejhighendovějších serverů, bude Itania moci definitivně hodit za hlavu. Z hlediska hardwarové diverzity to bude asi škoda, ale tak už to chodí.

Zdroj: HP, The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?