Hlavní navigace

Vyzkoušeno: taktování odemknutého Pentia G3258 v deskách se Z87 a B85

23. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože jsme už výročnímu Pentiu G3258 věnovali dva články (O přetaktování a Test s dalšími 31 procesory) stále jste podle diskuzí neměli dost. Hodně jste se zajímali o spojení s levnějšími základními deskami s čipsety z předchozí 8 series (Z87, H87, B85,…), mezi nimiž poměrem cena/výbava vyniká například B85M-D3H od Gigabyte. Tu jsme při tolika přáních objednali na recenzi a v redakci se v tomto čase zničehonic objevila ještě jiná zásilka…

Čtyři prodejní kusy Pentia G3258 nám sem žádná společnost samozřejmě nezaslala jen tak pro radost nebo hromadnou stavbu levných herních PC. Jedná se o jednu z částí nutných příprav na řádné znásilnění pod kapalným dusíkem. Než se procesory dostali do extrémně-overclockerských spárů kolegy Adama Kahánka, jeden jsem si uzmul a na chvíli před samostatnou recenzí ještě vypůjčil zmíněnou levnou desku s B85.


 

   

 

Ještě než jsem se vrhl na zkoušení s B85M-D3H, vytáhl jsem z hlubin testlabu starou dobrou Z87X-UD3H. To na rozdíl od posledně použité Z97X-Gaming G1 WiFi-BK je taková dobře vybavená a přitom ještě ne cenově absurdní deska. Zajímalo mě, jestli se potvrdí zbytečně vyšší příkon CPU s  Z97X-Gaming G1 (i při izolovaném měření na ATX12V!) a současně jsem byl zvědav, jak s nějakou jarní verzí UEFI deska procesor z řady Haswell Refresh přijme.

   

Osadil jsem tedy jedno z Pentií G3258 do Z87X-UD3H, zapnul a… jen se koukal na pokusy o start, změny kódů na segmentové displeji a neustálé roztáčení větráku chladiče CPU. Ani po ClearCMOS nic nenaděláte. Tím se odhaluje jedna ze slabin desky – nedává žádnou možnost aktualizace UEFI bez přítomnosti (podporovaného) procesoru v patici. Se starším Core i5 jsem UEFI aktualizoval na poslední dostupnou betaverzi a pak už deska Pentium G3258 samozřejmě přijala.

 

V rámci stručného článku jsem se rozhodl zkusit ještě jednu na první pohled zběsile vypadající věc. Přetaktování pod boxovaným chladičem dodávaným přímo s procesorem Pentium G3258. Nenechte se ale mýlit, u tohoto levného jubilejního Pentia není stejný jako u ostatních 22nm Pentií a Core i3. Tento má měděné jádro a je o něco vyšší. Rozdíl v chladícím výkonu proti lehoučkému box chladiči přibaleného k běžným levným CPU Intel bude bezesporu dost citelný.

Takže abych to shrnul: minulým testem ověřenou bezpečnou kombinaci 4,4 GHz s napětím 1,25 V jsem nastavil i na Z87X-UD3H a chladil zmíněným chladičem dodávaným přímo v balení Pentia G3258. Světe div se, ono to přežilo bez jediné chyby i více jak 12 minut v Prime95 In-place large FFTs (déle jsem nezkoušel) a teploty CPU byly reportovány jen něco nad 80 stupňů Celsia.

   

Slovo jen má v předchozí větě samozřejmě určitý relativní význam: stačí to na to, aby procesor nethrottloval, ale současně to není úplně dobrý nápad na dlouhodobý provoz. Na druhou stranu stačí si ještě více pohrát s napětím, spokojit se třeba se 4,3 GHz, nepouštět na CPU syntetické pro všechna jádra 100procentní zátěže a ono to třeba půjde i s tím boxem.

 

V idle jsem na ATX12V naměřil kolem 6 W, což mě nejen ubezpečilo ve funkčnosti všech úsporných technologií, ale také v tom, že Haswell v Z87X-UD3H vykazuje nižší příkon než v nové Z97X-Gaming G1. Teď už ale v rychlosti k tomu, co vás zajímá asi nejvíce: jak funguje kombinace procesoru za šestnáct stovek s ještě o něco levnější deskou.

                 

GA-B85M-D3H je sice v provedení microATX, to však v dnešní době nebude pro většinu lidí asi překážkou. Mně osobně trochu vadí, že místo jednoho ze slotů PCI není raději už další PCIe, ale co už. Pozice DIMM jsou naštěstí čtyři, síťovka a zvukovka jsou samozřejmě levné Realteky a víc už nechám na Adamovu podrobnější recenzi.

Důležité je asi poznamenat, že ačkoli je deska v prodeji od června roku 2013, dnes už koupíte revizi 2.0. Ta začíná poměrně novým UEFI Fa, na webu si stáhnete Fb. Pentium G3258 v desce naběhne bez problému, ale už ve výrazně jednodušším (oproti Z87X-UD3H) UEFI narazíte na několik omezení. Tím prvním je maximální možné napětí procesoru. Odzkoušených 1,25 V není možné nastavit, maximem je 1,20 V. Tak snad bude kombinace 4,4 GHz a 1,20 V ok (vyzkoušíme později).

Dalším tak trochu podivným limitem je maximální frekvence pamětí. Stropem je násobič 14 (14× BCLK), tedy při taktování přes násobič 1400 MHz. Pokud využijete profilu XMP, opět vám to po jeho volbě shodí frekvenci na toto maximum. No dobře, ono je to vlastně asi jedno, využití vyšší paměťové propustnosti je v případě domácího použití Haswellu asi prakticky velmi nízké.

    

Kombinace stejné frekvence (4,4 GHz) a napětí 1,20 V se ukázala býti nejen stabilní, ale (nepřekvapivě) i lépe uchladitelnou. CoreTempem reportované TDP v zátěži kolem 28 W je samozřejmě optimistický nesmysl, na ATX12V jsem naměřil 54 W.

     

CS24

Jelikož i s 1,20 V byl procesor zcela stabilní, určitě vás napadne otázka, kam až by tento procesor mohl na tomto napětí jít. Nebo naopak: jestli by těch 4,4 GHz nebylo stabilních třeba i při 1,15 V. To už jsem nezkoušel, neboť všechny čtyři procesory projdou stejně důkladným testem schopností přetaktování. I tak si dovolím vyslovit názor, že toto prodejní Pentium bylo svými vlastnostmi lepším kusem než ES (Engineering Sample, testovací vzorek) přímo od Intelu.

Kombinace procesoru a desky úhrnem pod 3200 Kč je určitě funkční a je v případě využití možností přetaktování Pentia G3258 podle mého názoru dobrým základem levného a přitom dost výkonného herního PC.

Byl pro vás článek přínosný?