Hlavní navigace

Compulab uvádí pasivní mini PC s 2,4GHz čtyřjádrovým embedded APU Beema

30. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Compulab vám nebude neznámá, pokud nás čtete pravidelně, její pasivní minipočítače nebo barebony průmyslového ražení se zde již objevily několikrát. Zajímavé je například i to, že v několika modelích používá APU AMD, například úsporný Mullins u krabiček FitletFitlet-H. Firma nyní tuto linii doplnila novým modelem Fitlet-T, který je podobný modelu H, ovšem používá výkonnější APU s adekvátně posíleným chlazením.

 

Čtyři jádra Puma na 2,4 GHz

Fitlet-T je založený na čtyřjádrovém APU GX-424CC s architekturou Puma. To patří do rodiny Steppe Eagle, která je embedded převtělením APU Beema. Z čipů s malými „kočkovitými“ jádry půjde s výjimkou osmijádrových SoCů v PS4 a Xboxu One o jeden z nejvýkonnějších. Při TDP 25 W totiž jádra běží na taktu 2,4 GHz. Integrovaná grafika Radeon R5E (se 128 stream procesory) má takt 497 MHz a SoC má jednokanálový řadič pro DDR3L s maximálním taktem 1866 MHz. Fitlet-T podporuje až 16 GB RAM (s 8GB moduly ve dvou slotech SO-DIMM, ovšem při osazení obou se sníží takt).

Compulab Fitlet-T s APU GX-424CC
Compulab Fitlet-T s APU GX-424CC

SoC je chlazen pasivně žebrovaným hliníkovým šasi o rozměru 19 × 16 × 4 cm. Deska uvnitř by měla být podobná návrhu Fitletu-T s mobilním Mullinsem – porty a rozhraní jsou shodná. Kromě zmíněných dvou SO-DIMMů je uvnitř místo na SSD formátu mSATA a druhé 2,5" SSD nebo HDD typu SATA. Uvnitř je také slot mini PCI Express, který ale patrně bude obsazen dodávaným bezdrátovým modulem (dvoupásmový Intel 7260HMW), který podporuje Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. Volitelně lze pořídit sadu s mobilním modemem, deska pro ni má připraven slot na kartu micro SIM.

Compulab Fitlet-T s APU GX-424CC

Ven má Fitlet-T vyvedených šest portů USB 2.0 (čtyři vepředu), dvě USB 3.0 a dvě HDMI 1.4 (je podporováno připojení dvou 1920 × 1200 monitorů současně, jeden z portů umí CEC). Přítomen je sériový port, čtečka karet na zadní straně šasi a zvukový vstup a výstup osmikanálové zvukovky Realtek ALC886 – ty umějí kromě analogového i digitální S/PDIF. Co asi řadu uživatelů potěší, je integrování dvou síťových karet, použité jsou gigabitové Intely I211. Čelní panel by jinak měl být vyměnitelný, takže místo čtyř USB 2.0 by na něm mohla být i další rozhraní, pokud pořídíte jiný tzv. „Face modul“.

Zadní panel s porty Fitletu-T
Zadní panel s porty Fitletu-T

Fitlet-T kromě Windows 7 až 10 podporuje linuxové distribuce a embedded operační systémy. Compulab pro ni má dokonce i „oficiální Linux“, kterým je distribuce Mint 17.2 s prostředím Cinnamon, v 64bitové verzi.

 

Cloud24

Jak už bylo řečeno, tento barebone patří do oblasti průmyslového hardwaru. To poznáte například na tom, že má pětiletou záruku a výrobce garantuje, že se bude dát objednat až do roku 2024. Podle Compulabu je střední doba mezi poruchami delší než 100 000 hodin a lze pořídit i verze zvládající průmyslové rozsahy teplot (-40 až +70 °C). Ovšem daní za to je vysoká cena, začínající na 386 USD (s daní 11 500 CZK).

Zdroje: Compulab (1, 2, 3), FanlessTech

Byl pro vás článek přínosný?