Hlavní navigace

Pozor na sdílení fotek v Google Photos. Soukromí může být zdánlivé

16. 7. 2019

Sdílet

Nelze říct, že Google Photos nutně dělá něco vyloženě nestandardního. Jak si ale všiml Robert Wiblin, služba selhává v komunikaci. Nesděluje, že sdílení je „veřejnější“, než se může zdát.

Dávejte si pozor, jak a s kým sdílíte. Robert Wiblin si všiml, že sdílení ve službě Google Photos se chová tak, jak by s ohledem na kontext nemělo. Cloudová služba totiž při sdílení vytváří odkaz, který je sice skrytý, tj. nenajdete ho žádným vyhledávačem, zato si pomocí něj dané fotky nebo alba zobrazí kdokoli. Kdybyste vědomě vytvářeli veřejný odkaz, nebyl by v tom problém. Jenže tento trvalý (polo)veřejný odkaz služba vytváří také v případech, kdy sdílíte alba nebo snímky s konkrétními lidmi, resp. účty. Ověřil jsem si to a je to tak. Vy ve službě zadáte konkrétní e-mailovou adresu. Google Photos vám potvrdí, že došlo ke sdílení, přičemž dotyčný člověk obdrží e-mailem odkaz na daný snímek či album. Když si odkaz zkopírujete, zjistíte, že je možné ho otevírat v jiných účtech Google, ale také zcela bez nutnosti se přihlašovat.

Photos selhávají v komunikaci

Kámen úrazu spočívá v tom, že služba vám v procesu neřekne, že je odkaz vlastně veřejný a že ve skutečnosti k žádnému ověření identity nedochází. Což byste přitom mohli oprávněně očekávat, pokud sdílíte s konkrétními lidmi. Jiná populární služba od Googlu ostatně poskytuje podobně vypadající prostředí pro sdílení. Na Drivu ale dokumenty skutečně můžete sdílet pouze s vybranými lidmi. Pokud raději vytváříte veřejný odkaz pro snadné sdílení s kýmkoli, víte o tom.

Navíc v Google Photos odkazy pro sdílení nelze snadno spravovat. Služba mate – jestliže obvykle lze odkazy pro sdílení spravovat ve vlastnostech souboru, v tomto případě musíte zajít do samostatné sekce pro sdílení. Pokud o tom nevíte, snadno ji minete.

Co dodat? Podobné sdílení není nikdy zcela bez úskalí. Pokročilejší tuší, že služba může fungovat tak, jak jsem popsal výše. Co ale ostatní? V tomto případě by Google měl službu upravit tak, aby lépe sdělovala, jak funguje, případně její fungování podřídit tomu, co sděluje v procesu. Pro sdílení svých fotografií si vybírejte bezpečné a ověřené cesty. Myslete na to, že obsah cloudu může být vždycky zkompromitován.

Cloud24

Zdroj: Robert Wiblin na Mediu via gHacks Tech News

Byl pro vás článek přínosný?