Hlavní navigace

Huawei k nám konečně přivezl MateBooky. Umí jednoduše sdílet soubory s mobilem (video)

25. 2. 2019

Sdílet

Huawei nedělá jen smartphony, ale i notebooky, kterým říká MateBooky. Už podle jména to vypadá, jako by tradičně útočil na Apple, kdyby však nešlo o odkaz na telefony Mate. Společná je však jen cílová skupina uživatelů, kteří chtějí velmi tenký stylový notebook s (pro svět Windows) netradičními funkcemi navíc.

MateBooky první generace se u nás prodávaly pouze ze šedého dovozu, právě představená druhá generace již bude mít plnou podporu výrobce i pro náš trh. A to hlavně co se týče gravírování české a slovenské diakritiky, která bude fyzicky probíhat v Číně. Ostatní výrobci většinou gravírují až v Česku, což ale neznamená, že by byl výsledek více nebo méně kvalitní. K nám se každopádně podívají tři nové a již české modely: MateBook X, MateBook 13 a MateBook D.

Zjednodušené sdílení přes Huawei Share 3.0

MateBooky mají tři speciality, které se u jiných značek moc nevidí. Kameru v klávese jsme už viděli u loňské generace, Huawei má čtečku otisků integrovanou v zapínacím tlačítku (One Touch) a nově představil funkci pro snadnější sdílení souborů mezi telefonem a počítačem. Ta je založena na Bluetooth, NFC a obslužné aplikaci. Musíte k tomu mít ale i telefon stejné značky, který tuto funkci podporuje.

MateBook X Pro je vlajková loď výrobce. Velmi tenký (14,9 mm při hmotnosti 1,33 kg) notebook v hliníkovém šasi s velmi tenkými rámečky 13,9" displeje. Ten má netradiční poměr stran 3:2 a rozlišení 3000 × 2000 px. Obrazovka je dotyková a chrání ji ochranné sklo Gorilla Glass.

Výkon má na starosti procesor Intel Core i7-8550U, 8 GB paměti a grafika GeForce MX150. Většinu těla zabírá akumulátor o kapacitě 57,4 Wh, což slibuje nadstandardní výdrž. Napájení probíhá přes USB-C a v balení dostanete 65W nabíječku.

huawei matebook x Huawei MateBook X Pro

Klávesnice bude mít sice českou diakritiku, tvar kláves je ale pro celý svět stejný. Vaše prsty se tedy setkají s jednořádkovým Enterem, dlouhým levým Shiftem a designovým provedením šipek. V horní řadě kláves zůstala i skrytá webkamera, stejně jako u první generace MateBooků.

huawei matebook d Huawei MateBook D

MateBook D je 15,6" notebook s již běžným poměrem stran 16:9 a rozlišením Full HD. Váží 1,9 kg a na tloušťku měří 16,9 mm. O výkon se stará Intel Core i5-8250U a grafika GeForce MX150.

Cloud24

huawei matebook 13 Huawei MateBook 13

MateBook 13 pohání stejný Intel Core i5, tentokrát už s integrovanou grafikou. Displej je velký už podle názvu 13" a hmotnost klesla pod 1,3 kg. Poměr stran je 3:2 při rozlišení 2160 × 1440 px.

Cena modelu MateBook X Pro je 43 999 Kč, MateBook 13 se bude prodávat za 22 999 Kč a MateBook D za 19 999 Kč. Všechny tři modely budou v prodeji v jediné konfiguraci od března, MateBook D od dubna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.