Hlavní navigace

Hybridní technologie displejů: to nejlepší z LCD a e-knih

19. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektronický inkoust je skvělý pro pohodlné čtení textů, zatímco LCD displej se hodí spíše pro zobrazení videa nebo grafiky. Zobrazovač, který by kombinoval obě technologie, si nyní nechává patentovat společnost Apple. Dočkáme se toho, že následující verze iPadu bude i vynikající čtečkou e-knih?

Elektronický inkoust je vhodný pro čtení textů. Zobrazovače jsou založené na principu mikrokapslí, které se posunují do viditelné oblasti díky změnám elektrického pole. Displeje s elektronickým inkoustem mají minimální spotřebu energie (ta se spotřebovává pouze při obnovení stránky), lze na nich také pohodlně číst text na přímém slunci. Oproti LCD displejům, které jsou vybaveny podsvícením, šetří oči. Naopak LCD se hodí pro zobrazení videa a grafiky ve vysokém rozlišení, ale spotřebovávají rychle baterie, a jsou špatně čitelné na slunci. Po delším používání také unavují oči.

Zobrazovač kombinující elektronický inkoust a LCD displej si nyní patentovou přihláškou chrání společnost Apple. Hybridní displej má být tvořen třemi vrstvami: vrchní dotykovou, prostřední s elektronickým inkoustem a spodní LCD.

Nový displej se přizpůsobí zvolené aplikaci. Pokud spustíte program pro čtení knih, přepne se do energeticky úsporného režimu elektronického inkoustu. Při procházení internetu se naopak aktivuje LCD vrstva.

iPad

Cloud24

Návrhy na hybridní displeje se objevily už v minulosti, například od společnosti PixelQi. Nešlo ale o kombinaci technologií, ale o pokus kombinovat charakteristiky displejů. LCD displej měl vypínatelné podsvětlení s reflexní vrstvou, displej se tak dokázal chovat energeticky úsporně a byl čitelný i na přímém světle. 

Zdroj: Appleinsider

Byl pro vás článek přínosný?