Hlavní navigace

Hoax tvrdí, že AMD stahuje z trhu Radeony RX 580. Podvodníci je z lidí lákají na těžbu

15. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: MSI
Podvodníci tvrdí, že AMD stahuje z trhu grafiky Radeony RX 580 a snaží se je z lidí vylákat. Jejich cena je kvůli těžbě kryptoměn vyšší než při vydání.

Zdá se, že tu máme další bizarní doklad vymknutosti z kloubů a šílení dnešní doby. Že se na internetu kyberzločinci pořád pokouší o nějaké podvody, není i vzhledem k hodně pokulhávající regulaci tohoto prostoru novinka, ale v éře kryptoměn tyto pokusy nabírají dosud neviděných podob. V Číně teď zdá se podvodníci z lidí zkouší vylákat to nejcennější, co mají: staré grafické karty.

Polaris, malý poklad (pro kryptobarony)...

Web Expreview informuje, že se v Číně šíří falešné zprávy o tom, že AMD kvůli údajné závadě stahuje zpětně z trhu grafické karty, konkrétně Radeony RX 580. Tyto zprávy se tváří jako oznámení firmy a kromě AMD zdá se podvodníci totéž zkoušejí také v přestrojení za výrobce karet XFX. Takovéto akce, kdy firma svolává zboží zpět a vyměňuje ho za nové, se někdy skutečně legitimně dějí, například pokud nějaký produkt představuje zdravotní riziko či hrozí způsobit úraz nebo požár.

V případě grafik AMD Radeon RX 580 jde ovšem o hoax a AMD a XFX byly dokonce nucené vydat kvůli jeho šíření oficiální prohlášení, kde upozorňují na to, že jde o nepravdivé informace.

Fake oznámení o stažení grafik Radeon RX 580 z trhu Fake oznámení o stažení grafik Radeon RX 580 z trhu(Zdroj: Expreview)

Původci tohoto podvodu mají podle všeho spadeno na Radeon RX 580 kvůli jeho dobré použitelnosti na těžbu kryptoměn. Zřejmě tyto karty chtějí dál přeprodat se ziskem. Jejich cena na aukčních serverech – přitom nyní jsou to zrovna čtyři roky od jejich uvedení – dosahuje absurdních výšin, třeba až dvojnásobku jejich ceny, když byly nové. Nebo je záměrem těchto podvodníků přímo je používat pro těžbu.

Fake oznámení o stažení grafik Radeon RX 580 z trhu XFX Fake oznámení o stažení grafik Radeon RX 580 z trhu, toto se tváří jako od XFX (Zdroj: Expreview)

Ošizeným vlastníkům RX 580 pachatelé zdá se slibují výměnu grafik za modely jako je GeForce GTX 1060 3GB nebo pomalejší GeForce GTX 1050 Ti, což asi samo křičí, že jde o podfuk, protože AMD by určitě nevyměňovalo Radeony za konkurenční karty. Není jasné, zda byste náhradu skutečně dostali, nebo podvodníci jenom seberou vaši kartu a zmizí.

Stejně jako výběr starých Radeonů RX 580, které jsou teď paradoxně cenným majetkem, není náhoda, že se podvodníci zbavují zrovna dotyčných karet GeForce. Nedají se totiž už výhodně použít na těžbu kryptoměny Ethereum a jejich cena bazarovém trhu je proti Radeonům RX 580 poměrně nízká. Tyto karty by pravděpodobně samy byly vyřazené z těžařských farem a tedy potenciálně dost opotřebované.

XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition (Zdroj: XFX)

Je s podivem, že se někdo namáhá s takto komplikovaným podvodem (místo aby třeba vymyslel vlastní „coin“ a „ICO“). Navíc s fyzickou stopou, a tedy asi ne až tak malým rizikem právního postihu proti čistě digitálním metodám, kde jsou kyberkriminálníci mnohem méně postižitelní. Asi to naznačuje, jak se stav věcí během kryptoměnové bubliny vzdálil realitě a zdravému rozumu…

Nechali byste si hypoteticky vyměnit Radeon RX 580 za GeForce GTX 1060 3GB nebo GTX 1050 Ti, kdyby to šlo?

Zdroje: Expreview, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?