Hlavní navigace

NetBalancer a Net Traffic: mějte kontrolu nad proudícími kilobajty

15. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aniž si to často uvědomujeme, nemožnost ovlivnění datového toku (ať už uploadu nebo downloadu) nám může na počítači působit značné nepohodlí. Základní download managery integrované např. ve Firefoxu nebo Internet Exploreru vůbec neumožňují u stahování nastavit prioritu nebo omezit maximální hodnotu využívaného pásma. Při tom stačí si představit jednoduchou situaci, kdy sledujete streamované video nebo hrajete oblíbenou online hru a stahování vás během těchto činností okrádá o potřebnou rychlost i plynulost.

S Net Trafficem stále v obraze

Tam kde účelnost snoubí se s prostou vizualizací, tam narazíte na hlavní výhody miniprográmku Net Traffic. Stahovat jej můžete zde.

Net Traffic je vpravdě ready-to-go aplikace – spustitelný soubor v rozbaleném archivu nemá víc než 100 kB – která vám zaručí, že budete mít vždy přehled o úhrnném internetovém provozu na vašem počítači. Po spuštění stačí v rozbalovací nabídce v levém horním rohu vybrat správné zařízení, které má být monitorováno, a pohyb na oranžovém (download) a modrém (upload) grafu vás už přesvědčí, že je vše, jak má být.

Chcete-li mít kontrolor stále na očích, zaškrtněte políčko s nápisem Top dole uprostřed okna, některé další atributy můžete pak nastavit na kartě Options (tlačítko Options vpravo dole). Kromě čistě vizuálních záležitostí jako je měřítko grafu (Bars/Icon Scale) nebo zobrazení nejvyšších naměřených hodnot (Max Values) je šikovná funkce pro automatické zapnutí měřiče po startu počítače (Startup).

Na kartě Misc dál najdete nastavení intervalu pro měření (Refesh Time), příp. můžete zapnout hlášení, které vyskočí v system tray v pravém dolním rohu obrazovky, pokud program naměří určité konkrétní hodnoty (Tray Messages).

NetBalancer: více detailů, více nastavení

Pakliže o programu Net Traffic řekneme, že poskytuje základní informace o síťovém provozu, NetBalancer můžeme směle označit jako opravdu detailní rozbor veškerého paketového pohybu, a to včetně možností nastavení priorit a modifikace některých vlastností využívaného pásma. Aplikaci stáhnete zde.

Jak už to u propracovanějších programů bývá, NetBalancer v bezplatné verzi dělá reklamu svému placenému sourozenci. Do některých funkcí se tedy nedostanete (vybafne na vás právě nabídka ke koupi NetBalancer Pro), ale i bez nich je NetBalancer Free velice užitečnou aplikací.

Po spuštění se před vámi jako první objeví seznam všech aktuálních procesů. Ty můžete libovolně třídit (kliknutím na hlavičku požadovaného sloupce) – všimněte si především sloupců Download/Upload Rate a Download/Upload Limit, příp. ještě sloupce Priority (ten obsahuje ve výchozím nastavení všude hodnoty Normal). V levém dolním rohu pak máte stále na očích časovou osu s kolísáním datového toku a na stavovém řádku najdete v úhrnu celkový download (In) a upload (Out) a celkový počet připojení (Connections). Hodnota Online dále udává, kolik procesů z celkového počtu (Processes) využívá ke svému chodu připojení k internetu.

Označením konkrétního procesu se dozvíte něco o detailech jeho připojení. Kromě zběžného popisu si můžete všimnout hlavně položek v tabulce Connections v pravé části, z nichž každá označuje uzel, k němuž je/byl proces připojen.

Tip: Panely v dolní části okna – tedy System Traffic, Process info a Connections můžete pro přehlednost minimalizovat na stavový řádek (kliknutím na ikonu připínáčku v  pravém horním rohu) nebo úplně zavřít (kliknutím na křížek v pravém horním rohu). Do původních pozic je vrátíte příkazem Reset Layout v nabídce Windows na panelu nabídek.

Povolit, zakázat, omezit

NetBalancer samozřejmě nenabízí jen přehledné zobrazení datového provozu, ale umožňuje s ním i manipulovat. Na některou z položek v seznamu procesů klikněte pravým tlačítkem a v závislosti na tom, jestli chcete omezit download (zelená barva) nebo upload (červená barva), klikněte na příslušnou položku Limit a zadáním číselné hodnoty určíte její strop v kB. Nastavená omezení se pak v tabulce objeví ve sloupci Donwload limit, resp. Upload limit. Obdobně můžete nastavit i priority přidělené šířky pásma (Low – Normal – High), provoz pro daný proces úplně zastavit (Block) nebo naopak nebrat připojení u procesu vůbec v potaz (tj. nechat ho netknutý a nezahrnout ho do celkového výpočtu provozu – Ignore). Analogicky ke kontextové nabídce fungují i odpovídající ikony na panelu nástrojů.

Symbol terče na panelu nástrojů znázorňuje funkci pro vynulování všech nastavených preferencí do původního stavu, červená šipka ukazující vpravo pak slouží pro okamžité zastavení veškerého provozu.

Míru omezení nebo naopak upřednostnění u jednotlivých stupňů preferencí můžete explicitně nastavit v nabídce Edit → Level Severity tak, že hodnoty všech tří úrovní buď srovnáte do stejné pozice (jezdec na úrovni Value 0) nebo naopak nastavíte co nejdál od sebe (jezdec na úrovni Value 100).

Cloud24

Vyhrát s detaily si můžete ještě v nabídce Edit → Settings (např. obecné nastavení priorit nebo omezení u všech procesů na kartě Priorities and Traffic Chart), podmíněné nastavení, např. priority pro určité procesy v konkrétním časovém intervalu, najdete v nabídce Edit → Rules. Nové pravidlo zde přidáte tlačítkem Add na dolní liště okna.

Byl pro vás článek přínosný?