Hlavní navigace

Neúprosné statistiky: Firefox padá na hranici 20 %, Chrome se šplhá k 18 %

2. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový rok nezahájíme ničím jiným než další rekapitulací. Nyní se podíváme na to, jak si prohlížeče vedly v posledním měsíci v roce 2011. Pokud jste si mysleli, že se snad něco změnilo, zklameme vás. Trendy zůstaly naprosto stejné. V podstatě neexistuje mnoho důvodů myslet si, že by se na tom něco mohlo změnit. Chrome lidé vnímají jako to mladé a inovativní, zatímco Internet Explorer se považuje za vykopávku. Do podobného stavu se dostává také Firefox.

V řeči čísel to vypadá následovně: Internet Explorer se již nějakou dobu drží pod hranicí padesáti procent, v listopadu ještě měl 48,95 %. V prosinci zaznamenal další razantní pád, a to na 47,76 %. Více než jedno ztracené procento si lze odůvodnit několika způsoby. V první řadě mohou být na vině naštvaní uživatelé Windows XP (a že jich je stále dost), kteří nemohou používat Internet Explorer 9. Místo dneska již docela archaické osmičky tak zvolí prohlížeč od konkurence.

Podíl Visty se tenčí, avšak situace tam bude zřejmě dost podobná, neboť si ani v ní nevyzkoušíte blížící se Internet Explorer 10. Dalším důvodem k odmítnutí může být samotná značka. Microsoft ukázal, že když chce, dovede udělat velice dobrý prohlížeč. Devítka nicméně má těžký život, protože se jmenuje, jak se jmenuje. (V sedmičkách se jí přesto daří relativně slušně.) Pošramocená pověst značky jí ani trochu nepřidá, možná by firma měla uvažovat o přejmenování produktu. Nebudeme teď dále rozebírat, nakolik jde špatný nebo dobrý nápad.

Někdo by řekl, že se Mozilla alespoň snaží. Bohužel jí to snažení moc nejde. A i když je fajn, že nám nový Firefox nevychází jenom jednou do roka, strategie šestitýdenních vývojových cyklů s sebou přinesla mnohé problémy, které situace ohnivé lišky nijak nevylepšily. V prosinci se propadla z 20,58 % na 20,09 %. Jsme velice blízko momentu, kdy se přímo střetne s Chromem. Ten povyskočil z 16,90 % na 17,58 %, v nejbližších měsících se tudíž jistě stane dvojkou na trhu.

Takové Safari do tohoto souboje nijak zásadně nezasáhne, jeho soustavně stoupající podíl ale za zmínění určitě stojí. Poslední měsíc v roce obsadilo 8,67 % (v listopadu to bylo 8,35 %).

Cloud24

Zdroj: Net Applications

Byl pro vás článek přínosný?