Hlavní navigace

SSD Bitmicro maxIO s řadičem Talino – 400 000 IOPS a kapacita až 4,5 TB

17. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úložiště SSD pro desktopy a notebooky v současné době podléhají tlaku na stlačování cen. Většinou se tak setkáváme se zařízeními, která jsou koncepcí poměrně jednoduchá a navzájem mezi sebou velmi podobná. Oblast enterprise naproti tomu zůstává rájem vysokých marží, takže se v ní vyskytují i o něco rozšafnější kousky hardwaru. Na tento trh teď vstupuje firma Bitmicro s disky maxIO. Tato SSD jsou zajímavá tím, že staví na dvou vrstvách řadičů, které si firma sama navrhuje.

Řadičem Talino, který bude srdcem (či mozkem) disků maxIO, se firma pochlubila už minulý měsíc. Údajně obsahuje čtyři procesorová jádra, jejichž úkolem je mimo jiné zajišťovat výpočetní výkon nutný pro šifrování, bezpečnost a ochranu dat pomocí redundance. Talino slibuje samozřejmě také vysoký výkon – údajně zvládá až 400 000 IOPS v náhodné manipulaci s 4KB bloky (jelikož zde Bitmicro neuvádí nic bližšího, nejspíše půjde o rychlost čtení).

Prvním produktem řady maxIO má být model pro slot PCI Express. Půjde o kartu plné výšky, která by měla dosahovat právě výkonu zmíněných 400 000 IOPS. Bitmicro se chlubí, že může s kapacitou tohoto řešení jít až na 4,5 TB (což je více než hezké, ačkoliv ne světoborné), ze začátku ale asi budou čísla nižší. Disk bude používat NAND typu eMLC (enterprise MLC), která má o něco lepší výdrž než běžná paměť. Časem mají být údajně k dispozici i modely s dražší SLC, ale i naopak s levnější běžnou MLC.

SSD Bitmicro maxIO

Talino je poměrně univerzálním čipem. Vedle osmi linek PCI Express 2. 0 může se systémem komunikovat také přes SATA nebo SAS (mělo by jít o páry rozhraní o rychlosti 6Gb/s). Bitmicro používá vlastně dvě úrovně řadičů. Čip Talino se totiž páruje se sekundárními řadiči ISIP, které obslouží osm čipů s pamětí NAND. Podle toho, kolik kapacity (a výkonu) je třeba, může být těchto ISIP k jednomu Talinu být údajně připojeno až šedesát. Zároveň lze ale Talino použít i v jednoduché konfiguraci, kdy komunikuje přímo s NAND. To je umožněno tím, že dvojice ISIP je v něm již integrována, takže v základní konfiguraci nejsou již externí třeba.

 

Bitmicro plánuje vedle disku maxIO pro PCI Express uvést také zařízení SSD v běžném 2,5" provedení. I ta budou určena pro oblast enterprise, měla by se montovat s rozhraním SAS a SATA. Dalším produktem v řadě maxIO má pak být opět karta pro slot PCI Express, ovšem v tomto případě nízkoprofilová.

Cloud24

Tato zařízení ovšem nebudou dosahovat takového výkonu (asi i díky menšímu množství NAND a tedy menšími možnostmi co se týče rozložení zátěže). Nízkoprofilová karta a disky SAS mají zvládat 200 000 IOPS, disk pro rozhraní SATA už jen 100 000. Ve všech případech ale asi půjde o hardware s patřičně nekřesťanskou cenovkou. Firma také bohužel neupřesnila, kdy budou disky maxIO k dispozici ve volném prodeji.

Zdroje: Bitmicro (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?