Hlavní navigace

Windows 10 IP build 15031 přidává režim obraz v obraze a uzamkne počítač, když nedetekuje telefon

9. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft / koláž: Petr Urban / Cnews
Oficiálně začala fáze ladění kódu, přesto nám nové sestavení zpřístupnilo aspoň dvě menší, však stále zajímavé funkce.

Minule Microsoft kvůli chybě vynechal 32bitovou variantu Windows 10 Insider Preview. Čerstvě však uvolnil další sestavení pro Fast ring, jenž je již dostupné jak ve 32bitové, tak v 64bitové variantě. Windows 10 Insider Preview build 15031 nabízí další viditelné novinky, ačkoli jak jsem posledně předesílal, větších změn bychom se již dočkat neměli, neboť je potřeba začít ladit detaily a stabilizovat kód operačního systému. https://twitter.com/donasarkar/status/829390028212097024

Hlavní novinky

První novinkou je režim obraz v obraze. Podobně jako od loňska můžete v Opeře přehrávat vložená videa v samostatných oknech, lze nyní přímo ve Windows přesouvat obrazový obsah do zvláštních oken, která zůstanou vždy navrchu. Právě přehrávání videí bude nejvděčnějším a nejčastějším případem použití. Režim musí podporovat samotná (univerzální) aplikace, Microsoft slibuje v dohledné budoucnosti podporu obrazu v obraze ve Filmech & TV pořadech a pak v komunikátoru Skype.

Druhá novinka souvisí se zabezpečením. Pokud budete mít počítač spárován se smartphonem přes Bluetooth, může se počítač automaticky zamknout v případě, že se od něj telefon vzdálí. Jakmile i se svým kapesním miláčkem odejdete, systém zahájí 30sekundový odpočet. Poté počítač uzamkne a vypne obrazovku, takže se nikdo cizí nebude moct přehrabovat ve vašem uživatelském účtu.

Funkci můžete zapnout v nastavení přihlašování. Pro naplnění potenciálu by bylo dobré, aby se počítač zase odemkl, když se vrátíte. Zda to funguje, si ale budeme muset zkusit.

Režim obraz v obraze Režim obraz v obraze (Foto: Microsoft)

Malé novinky a známé problémy

Pro sdílení v Microsoftu vytvořili novou ikonu a rozšířili podporu Game Baru do dalších 52 herních titulů. Dále firma nabízí pouze opravy. Poněkolikáté se můžete setkat s nefunkčním ukazatelem stažení aktualizace. Pokud se stahování nového sestavení nehýbe, vyčkejte. Od minula přetrvává stav, kdy mohou aplikace přestat odpovídat a systém využívá neúměrně mnoho hardwarových prostředků.

Jestliže Microsoft do tohoto sestavení přidal možnost uzamknutí zařízení spojenou s telefonem spárovaným přes Bluetooth, nepotěší vás, že toto sestavení kvůli chybě neumožňuje párovat nová zařízení. Jakmile přejdete do nastavení Bluetoothu, Nastavení spadne. Podobně nelze otevřít prostředí určené k připojení dalších zařízení. Přetrvávají i další problémy z minula, případně se objevily nové.

Cloud24

Počítač se může uzamknout, když odejdete i se svým telefonem Počítač se může uzamknout, když odejdete i se svým telefonem

Kompletní seznamy známých i opravených chyb naleznete na blogu Windows Experience. Jako vždy doporučuji, abyste si je přes upgradem prostudovali. Kdybyste se ptali, kdy se konečně zase dostane na smartphony, podle Dony Sarkar se vývojový tým snaží, aby sestaveno pro mobily v tomto týdnu také vyšlo.

Jak si všiml Richard Hay, Microsoft na akci pro vývojáře a vývojářky oznámil, že vývojový kit je z hlediska funkcí kompletní. Berme to jako oficiální sdělní, že nyní se již jen bude ladit stávající kód. I proto považuji za překvapivé, že nám v tomto týdnu ještě nabídl nové funkce. Microsoft má zhruba až dva měsíce na dovedení systému do konečné podoby.

Byl pro vás článek přínosný?