Hlavní navigace

Časová osa a panelové prostředí oficiálně. Novinky si ale nezkusí každý [Windows Insider]

29. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft se konečně oficiálně přiznal, co za velké novinky aktuálně chystá pro Windows. Také se mění pravidla pro testování. Některé funkce si vyzkouší každý hned.

Pokud se účastníte programu Windows Insider, mohli jste již obdržet e-mail od Terryho Myersena, výkonného viceprezidenta divize Windows a zařízení, s novinkami, které Microsoft připravuje pro další vydání Windows 10. Nezdá se to, ale čas vývoje se krátí – nastavení vývojového cyklu je neúprosné. V březnu by již měla být další verze (tentokrát 1803) dokončena, přičemž aktuálně pomalu vstupujeme do třetího měsíce vývojového cyklu.

Časová osa

Je tedy na čase, aby Microsoft nastínil svůj plán. To se také konečně stalo. Příští testovací sestavení nám nabídne časovou osu, kterou jsme měli získat v letošním podzimním vydání Windows 10. Teprve teď si funkci na vlastní ruce osaháme.

Tato obrazovka nám na podnose přinese chronologicky seřazený přehled naposledy otevřených aplikací a konkrétních souborů (či třeba stránek), takže pak stačí klepnout – snáze tudíž navážete na rozdělanou práci. Navíc má časová osa potenciál zefektivnit přecházení z jednoho zařízení na další. Ale pozor, důležité jsou v souvislosti s testováním následující řádky.

Nový přístup k testování Windows

Dále Microsoft přistoupí opět ke svému zvláštně pojatému testování. Opět totiž nabídne pár novinek, ale jen vybraným testerům a testerkám v rámci programu Insider. To mi připadá zvláštní, ale budiž. Firma se přiznala, že v malé míře již nějaké novinky takto testovala (některé ikony v Edgi), ale teď začne tento přístup aplikovat ve větší míře. V případě některých funkcí tak není zaručeno, že si je vyzkoušíte.

Na druhou stranu tento přístup Microsoftu umožní přímo porovnávat spokojenost uživatelek a uživatelů. Myslím ale, že by mohl porovnávat spokojenost s Windows 10 Insider Preview s finálním vydáním Desítek. Jenže z vyjádření firmy vyplývá, že jde vlastně o formu alibismu. Může takto testovat funkce, které nasadí, až budou připravené. V minulosti se několikrát stalo, že byla slíbená funkce odložena.

Ninjacat je symbolem programu Windows Insider (Foto: Microsoft)

Takhle bude chystaná novinka k dispozici v rámci testování a nebudeme mít pocit, že by se kolem vývoje nic nedělo, současně se však již Microsoft nebude zavazovat k tomu, že bude novinka dostupná v konkrétním vydání Windows. Až bude práce hotová, tak bude hotová. Dejme tomu.

Panelové prostředí bude, zatím ale jen pro někoho

První větší funkcí, jež bude takto otestována, se nestane nikdo jiný než nedávno neoficiálně odhalené panelové prostředí pro aplikace. V tuto chvíli jí Microsoft říká Sets, byť se to může změnit. Její fungování je ale mírně komplikovanější, než jsme mohli dříve očekávat. Či spíše mate tělem. V novém panelu se vám totiž otevře nová stránka tak, jak ji znáte z Edge.

Neznamená to ale, že můžete v novém panelu v aplikaci pouze brouzdat na webu. To je možné, stejně tak je ale možné aspoň prostřednictvím zástupců otevírat také aplikace. Z ukázky je zřejmé, že se v novém panelu mohou otevírat aplikace univerzální. Co ty klasické? Microsoft také ukázal, že také klasická aplikace může být vybavena panelovým prostředím. A i ona může být otevřena v rámci panelu v jiné aplikaci.

Cloud24

Před mnoha lety panelové prostředí přineslo revoluci na web, takže jsem osobně velmi zvědavý, co se stane, když panely nastoupí přímo do prostředí Windows. Těšíte se, nebo vám oznámená novinka připadá nepřínosná? Je ovšem možné a pravděpodobné, že se koncept bude více či méně měnit na základě zpětné vazby. Kdyby testování ukázalo, že se líbí jen zlomku lidí, tak se se Sets ve Windows 10 ve finále nesetkáme.

Byl pro vás článek přínosný?