Hlavní navigace

AMD 4700S: v Číně se začalo prodávat převlečené osmijádrové APU z PlayStation 5

27. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Loni se objevily na trhu PC a desky používající vyhozená APU z Xboxu One. Teď je tu zajímavější věc: v Číně už je na prodej 7nm procesor z nové PlayStation 5 s osmi jádry Zen 2 a dokonce i pamětí GDDR6.

Loni se v Číně objevila hardwarová kuriozita – desky a počítače založené na semicustom APU z konzole Xbox One, prodávaným pod označením AMD A9-9820. Procesor s osmi jádry Jaguar na nízké frekvenci není ale úplně terno v praktickém použití, pokud právě nevyhledáváte zvláštnosti, pochopitelně.

AMD (neRyzen) 4700S?

Vypadá to ale, že toto extempore už má pokračování. Teď se totiž zase objevil procesor označený pro změnu AMD 4700S („Ryzen“ v označení není), který má již jádra Zen 2 a zřejmě by měl být 7nm. Ale co je zvláštnější, zdá se, že jako paměť používá GDDR6.

Nejprve se objevily názory, že by mohlo jít o identifikátor procesoru z vývojářského kitu pro Xbox Series X nebo S, ale vypadá to, že pravda je zajímavější. AMD zřejmě už takto brzy začalo prodávat zmetky z výroby těchto nových konzolových APU (patrně čipy s defekty v grafické části) čínským výrobcům a úplně stejně jako v případě A9-9820 se tak s určitými úpravami dostávají na trh osobních počítačů a desktopových desek. Osmijádrový Zen 2 přitom není zrovna špatné CPU.

Procesor AMD 4700S objevil například InstLatX64, nalezen byl také v databázi GeekBench. Má osm jader a 16 vláken, základní takt 3,6 GHz a maximální boost 4,0 GHz. L1 cache je 32 +32 KB, L2 cache 512 KB a L3 cache je ve dvou blocích po 4 MB, což sedí k implementaci Zenu 2 v APU Ryzen 4000, ale také právě v semi-custom APU pro nynější nové konzole. Podle popisu se zdá, že procesor nebyl testován v nějaké regulérní desktopové desce se socktem AM4.

nské Mini ITX PC s procesorem AMD 4700S z konzole Xbox Series X nebo S specifikace Specifikace procesoru AMD 4700S (Zdroj: Tmall)

ITX počítač z Číny

Tento týden se pak AMD 4700S objevil znovu, ale tentokrát oficiálně. V Číně se objevilo na prodej kompaktní mini PC formátu Mini-ITX, jehož výrobce 麦本本 se chlubí, že je v něm právě procesor AMD 4700S. Potvrzuje přitom výše uvedené parametry, výslovně už ale také uvádí, že CPU je 7nm a má architekturu Zen 2. Deska se prý jmenuje „AMD Cardinal“, což by mohla být vývojová platforma nebo její odvozenina, nezní to zrovna jako nějaký standardní model. Je proto hodně pravděpodobné, že procesor není v socketu, ale je napájený přímo na PCB, protože se opravdu zdá, že jde o čip z konzolí. V takovém případě by měl určitě stejné pouzdro BGA, jaké používají ony.

Výrobce či prodejce tohoto počítače totiž uvádí, že je osazeno 16 GB paměti GDDR6. Na fotce není skutečně vidět sloty DIMM s DDR4, i když nemůžeme vyloučit, že nejsou schované za skrumáží kabelů od zdroje. Čipy GDDR6 by měly být osazené okolo samotného procesoru a schované pod chladičem, kvůli kvalitě signálu musí být blízko (a také nejspíš vyžadují, aby byl procesor napevno připájený).

Jakou má deska rozšiřitelnost, není na fotkách moc dobře vidět. Je-li RAM typu GDDR6, je samozřejmě nerozšiřitelná. Podle výrobce a fotky zadního panelu je osazeno 500 GB SSD (jinde je uvedeno 5 TB, to je asi vyšší konfigurace s přidaným HDD), na zadním portu by mělo být 4× USB 2.0, 3 × 10Gb/s USB 3.2 typu A a 1× 5Gb/s USB 3.2 typu A, integrovány jsou také Ethernet a audio, Wi-Fi ne. Na PCB jsou nejspíš i porty SATA a je vidět slot PCI Express ×16 (ale je možné až velmi pravděpodobné, že má méně linek, třeba jen ×4 nebo ×8). Podle viditelného pasivu je asi osazený čipset (možná derivát A320/B450).

V slotu ×16 je totiž osazená grafická karta. Počítač má zřejmě regulérní samostatný Radeon RX 550, tedy levnou základní grafiku generace Polaris (s 14nm čipem Polaris 12) s 2GB pamětí GDDR5 a třemi výstupy: po jednom DisplayPortu, DVI a HDMI 2.0. Zdá se, že procesor AMD 4700S nevyužívá integrované grafické jádro, kterým je konzolové APU vybaveno. Nebo se možná dá říct spíš, že je jím hlavně tvořeno, jádra CPU jsou toiž menší část.

nské Mini ITX PC s procesorem AMD 4700S z konzole Xbox Series X nebo S procesor Výrobce v propagačních materiálech má tento oficiální render semicustom APU z Xboxu Series X, který by měl být buď od AMD, nebo dokonce od Microsoftu (viz upoutávku článku). Není ale zaručené, že to sedí se skutečně osazeným procesorem (Zdroj: Tmall)

Možná, že AMD nechce těmto procesorům povolit moc grafického výkonu, protože Sony nebo Microsoft (nevíme jistě, z které konzole tento recyklovaný procesor pochází, ale vzhledem k minulosti je asi pravděpodobnější Xbox a na ilustračním renderu patrně od AMD je ukázané APU z Xboxu Series X) by se mohly zlobit, kdyby čip měl moc grafického výkonu. Vývoj APU pro své konzole totiž tyto firmy platily. Takže by mohly mít oprávněné námitky, pokud by AMD tímto křemíkem jejich konzolím konkurovalo. Pokud by se ale zmetky využívaly jen jako běžné CPU bez herní grafiky, pak by jim to asi tak moc vadit nemuselo.

Aktualizováno: podle novějších informací není 4700S procesor z Xboxu, jak se ze začátku předpokládalo, ale z PlayStation 5. Už jsou tedy recyklována i APU vyráběná pro Sony.

Budou i samostatné desky?

Vypadá to tedy, že milovníci bizarností související s AMD tu mají další potenciální objekt zájmu, tentokrát ovšem víc použitelný jako běžné PC. Je možné, že eventuálně se opět objeví na prodej i samotné desky (jako v případě A9-9820), nebo alespoň někdo toto PC koupí a podělí se o fotky desky bez chladiče, což by pak mohlo potvrdit teorii, že tento zvláštně označený procesor opravdu je levoboček z výroby konzolí.

Výrobce počítače publikoval různé propagační materiály, které spolu s fotkami a specifikacemi můžete vidět v galerii. Jsou mezi nimi i oficiálně naměřené benchmarky, podle kterých má AMD 4700S údajně podávat výkon 3669 bodů v Cinebench R20. To je méně, než zvládne Ryzen 7 4700G, takže je možná 4700S nastavený na nižší spotřebu, pokud nejde o nějaký efekt použit pamětí GDDR6, které asi mají horší latenci, než DDR4. Také jednovláknový výkon je nižší, což je zase kvůli tomu, že maximální takt je jen 4,0 GHz.

Galerie: Čínské Mini-ITX PC s procesorem AMD 4700S z konzole PS5

Zdroje: VideoCardz, Tmall, Momomo_us

Byl pro vás článek přínosný?