Hlavní navigace

AVG Internet Security 2014: lesk a bída komplexního zabezpečení

3. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Surfuji já, surfuje vaše babička a pravděpodobně surfuje dokonce i Ind v nejvzdálenějším slumu. Dostupnost internetu se stále lepší, v budoucnu ho chce Google dokonce šířit dále prostřednictvím sítě stratosférických balonů. Ani giganti jako Facebook nebo Samsung se nehodlají smířit s tím, že někde ve světě mají větší problémy než neexistující připojení k internetu.

Aby mohli časem vydělávat na dosud neobsazeném trhu, budou v rámci iniciativy Internet.org rozšiřovat celosvětovou počítačovou síť mezi zbývajících necelých pět miliard lidí. I bez nich ale na internetu surfuje kolem 2,5 miliardy uživatelů, kteří představují příliš velké lákadlo pro jedince, jenž by se rádi nabourali na bankovní účty cizích lidí a připravili je o citlivé údaje. Nikdy nevíte, na jakou hrozbu narazíte.

Zastaralé a nevzhledné uživatelské prostředí nahradil modernější kabátek
Zastaralé a nevzhledné uživatelské prostředí nahradil modernější kabátek

Falzifikáty legitimních webový stránek bývají přesvědčivé. Až uvidíte falešnou stránku, napodobující internetové bankovnictví, ještě si rádi vzpomenete na běžné viry. To byly staré dobré časy, že? Teď aby se měl člověk víc na pozoru. Riziko vzrostlo s tím, k čemu všemu internet používáme.

Neexistující prostor pro inovaci?

I proto se antivirové programy musely vyvinout v komplexnější nástroje. Nejobsáhlejší balíky obvykle obsahují antivir, firewall a spoustu bonusů k tomu. K těm počítáme antispamové filtry, nástroje na ochranu identity atp. Kompletní balíky pro zabezpečení počítače jsou ale relativní novinkou. Tvůrci byli nuceni reagovat na další hrozby.

Za zvýšenou cenu proto zhruba od roku 2005 na trh začali ve velkém uvádět objemné balíky nástrojů. Poslední roky ale také ukázaly, že tvůrci přešlapují na místě a přibalují ke svým výrobkům stále diskutabilnější „bonusy“, které s bezpečností nezřídka nesouvisí. K dalšímu rozvoji chybí přirozené teritorium.

Nezavírám oči před pokroky v oblasti detekce malwaru nebo identifikace škodlivých webů. Jinak ale ani AVG Internet Security 2014 neví, kam dál. A tak dochází ke glorifikaci docela běžných funkcí.

Testování program může prioritu nastavit automaticky, aby v nevhodné chvíli nevytěžoval procesor
Testování program může prioritu nastavit automaticky, aby v nevhodné chvíli nevytěžoval procesor

Notifikační přetlak

Z definice typického objemného balíku pro zabezpečení počítače AVG Internet Security 2014 přebral rovněž nešvar s notifikacemi. V tomto bodě ale nastává problém dvojího druhu. Za prvé budete notifikacemi zbytečně zahlceni, pokud je nezkrotíte v nastavení, což naštěstí není těžká práce.

Stále jsem nepochopil, jaký význam má, aby mne antivirus každou chvíli informoval o tom, že si stáhl aktualizovanou databázi. Ať mne upozorní, když stažení selže. Proč se dozvídám, že byl zahájen test, který jsem sám spustil? U naplánovaných testů je oznámení samozřejmě na místě. A proč mi bezpečnostní balík říká, že můj počítač startuje pomalu?

Všechna informační oznámení se schází v centru
Všechna informační oznámení se schází v centru

Když mi nabídne vyhledání chyb v registru a jinde, ale opravu mi umožní až po stažení dalšího nástroje, jednou zdarma a příště za poplatek, je něco špatně. Nehledě na to, že od antiviru bych rady o výkonu počítače nečekal. Zejména pokud máte pomalejší počítač, brzy vám navíc dojde, že za výrazným zpomalením stojí sám antivirus i se všemi dalšími nástroji.

AVG na pomalý počítač nepatří

Jako typický průměrný stroj si představuji notebook, jenž doplácí především na pomalejší pevný disk. Náš testovací laptop byl vybaven obyčejným diskem s rychlostí 5 400 otáček za minutu. Po instalaci AVG Internet Security 2014 se z běžného a použitelného kancelářského stroje stal pomalý lenoch, s nímž nelze pracovat a současně si udržet zdravý rozum.

 

Stačilo pevný disk vyměnit za svižnější model se 7 200 otáčkami a bylo po problému. Na pomalejší stroje komplexní bezpečnostní balík vůbec nezkoušejte instalovat. Jestli si chcete být jistí, nakolik program ovlivní výkon vašeho počítače, stáhněte si 30denní demo.

Mimochodem, i instalace trvá zoufale dlouho. Firma se ve srovnání s předchozím ročníkem AVG pyšní vyšším výkonem, což zní na papíře fajn, ale v reálném světě je balík nadále brzdou. Komplexní ochrana si vyžádala daň. Dovolím si ještě podotknout, že na stejném hardwaru před nedávnem běžel bez podobně výrazného zpomalení poslední Avast Internet Security.

Automatický režim převezme kontrolu nad síťovým provozem a vás nebude obtěžovat
Automatický režim převezme kontrolu nad síťovým provozem a vás nebude obtěžovat

Očekávaný moderní kabátek

Tvář AVG pro rok 2014 se proměnila výrazně. Designéři nenechali pixel na pixelu. Nový obleček je slušivý, přehledný a přizpůsobený i pro dotekové obrazovky. AVG s podporou dotekového ovládání avšak přichází později než mnozí konkurenti. Využijete ho ale vůbec? I kdyby ne, dobrý dojem zůstává. Méně se mně osobně zamlouvá propašovaná reklama na jiné placené aplikace. Nemám nic proti tomu, aby zdarma dostupná edice nabízela placený antivirus.

Ale výše zmíněný pokus prodat mi nástroj na optimalizaci skrze provedené skenování, ale nedokončenou opravu? Takové chování od seriózního bezpečnostního produktu, za který normálně zaplatíte, neočekávám. Mírné zjednodušení v možnostech brány firewall aplikaci prospělo. Automatické řízení síťového provozu vás pak při práci nevyruší nikdy.

Virtuální pevné disky bez hesla neodemknete. Ani bez AVG
Virtuální pevné disky bez hesla neodemknete. Ani bez AVG

Stačí se podívat do nastavení, abyste věděli, že než všechny položky a moduly projdete, budete si muset vyhradit dostatek času. Pokročilí uživatelé ale ocení, že si mohou prakticky každou funkci uzpůsobit. Také AVG se zpožděním naskakuje na vlnu cloudem poháněných služeb. Reputace souborů, kdy se informace o datech ověřují v cloudu, je běžnou praktikou.

Z kontroly dat budou ve výsledku těžit všichni uživatelé antiviru, protože zkušenosti se promítnou do produktu. Pokud si autoři zaslouží za něco pochvalu, pak je to poskytnutí antiviru pro Android zdarma všem předplatitelům AVG Internet Security.

Ačkoli tomu balík Internet Security nenapovídá, AVG velmi dobře ví, kam směřovat své úsilí. Windows a osobní počítače pomalu ztrácí na relevanci a boj s klasickými viry ustupuje na pozadí, zato soukromí uživatele je stále ožehavějším tématem. Proto vznikla aplikace PrivacyFix, jíž se budeme věnovat někdy příště. Ta dohlédne na to, abyste na Facebooku zbytečně nesdíleli se světem příliš mnoho citlivých osobních údajů.

A za možnost zprovoznit v počítači virtuální disk, kam můžete bezpečně ukládat data. Tzv. datový sejf zaheslujete a pak k němu můžete normálně přistupovat pomocí Průzkumníku. Dvojitým klepnutím ho otevřete a bez hesla nepovolaný člověk nemá šanci data vydolovat.

Lepší než před rokem

AVG Internet Security 2014 je lepší než předchozí ročník. Běží svižněji, ale stále může výrazně zpomalit počítač. Novinek v produktu nenapočítáte zrovna mnoho. Lepší schopnosti detekce člověk považuje za samozřejmé. Kromě toho si ale autoři neví rady, kde co zlepšit. AVG dovede přímo zabránit sledování na webech. Fajn. Jenže kdo chce mít v prohlížeči lištu navíc?

Mazání souborů tak, aby nešly obnovit, je chválihodné, ale to vám standardně nabídne kdejaký jiný (bezplatný) nástroj. Pak nám zůstává úplně předělané prostředí a virtuální datové sejfy. I bez dalších inovací budete dostatečně chráněni ze všech stran. I v prohlížeči, kde vám antivirus bude radit se škodlivostí odkazů. Jinak budete mít za zády firewall nebo antispamový filtr.

Nelze tvrdit, že by vám AVG Internet Security 2014 nabídlo málo funkcí. V mnoha ohledech ale dohání konkurenci. Stávající předplatitelé mohou o novince přemýšlet. Jestli se však dlouhodobě vrháte do náruče konkurenčních produktů, nemyslím si, že vás letošní řada AVG přesvědčí o tom, abyste přeběhli. Nic revolučního ani výrazně pokrokového nepřinesla.

Chyby AVG vyhledá, zdarma i jednou opraví. Ale musíte si stáhnout nástroj PC TuneUp
Chyby AVG vyhledá, zdarma i jednou opraví. Ale musíte si stáhnout nástroj PC TuneUp


Ceny AVG 2014

Za AVG zaplatíte různé částky. Výrobce poskytuje tyto edice:

  • AVG AntiVirus Free 2014 – zdarma
  • AVG AntiVirus 2014 – 898 Kč
  • AVG Internet Security – 1 399 Kč

Do letošní produktové řady se dále řadí AVG PC TuneUp 2014, který se stará o bezproblémových chod počítače odstraňováním nepotřebných souborů, čištěním registru, defragmentací disků atp. Kdyby se firma chtěl blýsknout, přibalí nástroj k balíku Internet Security. AVG dále nabízí rodičům nástroj na ochranu dětí za 999 Kč. Všechny ceny platí za roční předplatné.

Byl pro vás článek přínosný?