Hlavní navigace

Babišova černá listina hazardních webů bude platit. Ústavní soud ji nezrušil

22. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Blokování nelegálního hazardu na internetu není protiústavní, rozhodl dnes Ústavní soud. Zamítl tak návrh 22 senátorů, které přesvědčily argumenty senátorky Veroniky Vrecionové (ODS), předsedy Pirátů Ivana Bartoše a právníka Marka Antoše (PřicházíCenzor.cz).

Zákon, který platí od 1. 1. 2017, obsahuje dva sporné paragrafy 82 a 84. Nelegální weby bude třeba blokovat a o tom, který web je nelegální, rozhodne úředník, jenž adresu vystaví na zvláštní seznam. Poskytovatelé internetu pak mají 15 dní na to, aby danou adresu svým zákazníků nezobrazily. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta až 1 000 000 Kč.

Čtěte také: MFČR řeklo, jak se mají blokovat weby s nelegálním hazardem. Ochranu lze snadno obejít

Kritika paragrafů spočívala v tom, že o vystavení na černou listinu rozhoduje úředník, nikoliv nezávislý soud. Nelíbí se ani povinnost blokování webů na náklady providerů. Nehledě na neúčinnost blokace. Lze ji snadno obejít a ministerstvo financí to ví. Ale nevadí mu to.

MFČR tvrdí a Ústavní soud přikyvuje, že nutnost blokovat hazardní weby, které v Česku neodvádějí daně a které nelze jinak zastavit, má přednost. Podle ÚS nejde o omezení svobody projevu a práva na informace.

Nelegální hazardní hry na internetu často unikají jakémukoliv zdanění, a to jak v cílové zemi, kde jsou nabízeny, tak i v zemi, odkud jsou provozovány. Tím, že nepodléhají regulaci ani zdanění, nabízejí výhodnější kurzy, pro hráče jsou atraktivní a navíc je neomezují co do věku, limitu sázek apod., právě tomu mají zabránit napadená ustanovení. Státy proto volí patrně jediné účinné (byť nikoliv dokonalé) řešení v podobě zablokování přístupu k internetovým stránkám, na nichž jsou nelegální hazardní hry nabízeny, tento postup je poměrně běžný i v ostatních zemích Evropské unie,“ tvrdí soudce Jaromír Jirsa.

Hazardní hry bývají provozovány ze vzdáleného zahraničí, odpovědné osoby jsou fakticky nedostižné a nepostižitelné a jednotlivé státy proto často postupují tak, že povinnost blokace ukládají poskytovatelům připojení k internetu, jejichž úkolem je efektivně, avšak pouze s vynaložením takového úsilí a nákladů, které od nich lze rozumně požadovat, zablokovat svým zákazníkům přístup k nelegálnímu hazardu,“ doplňuje Jirsa.

Více informací k tématu najdete na Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?