Hlavní navigace

Chytré hodinky Galaxy Watch4 zvládnou zaplatit přes Google Pay. Samsung přešel od Tizenu na Wear OS

11. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Kromě nových ohebných smartphonů jsme se dočkali ještě nových chytrých hodinek (i s lunetou) a bezdrátových sluchátek Buds2. Půjde s nimi i zaplatit v obchodě.

Nová generace hodinek Galaxy Watch 4 končí s Tizenem a přechází na Wear OS od Googlu. Systém je ovšem od Samsungu upravený, obsahuje nadstavbu OneUI a vypadá stále velmi podobně. V hodinkách jen už nebude obchod Galaxy Store, ale Google Play a celý název operačního systému je Wear OS Powered by Samsung.

Samsung představil dvě varianty hodinek ve dvou velikostech. Watch4 s hliníkovým tělem (výrazně lehčí) je vlastně nástupce hodinek Watch Active a Watch4 Classic vyrobené z nerezu mají stále výbornou otočnou lunetu (byť prodeje minulé generace hovoří v neprospěch lunety).

Dvě velikosti jsou potom uzpůsobené pro větší a menší ruku, respektive někomu (například mě) mohou více vyhovovat kompaktnější hodinky. I ve velké variantě jde navíc o mnohem menší tělo, než jaké mají nové chytré hodinky od Huawei (pro ty mluví zase velký displej).

Samsung Galaxy Watch4 a vpravo starší Watch3
Samsung Galaxy Watch4 a vpravo starší Watch3
Samsung Galaxy Watch4 a vpravo starší Watch3
Samsung Galaxy Watch4 a vpravo starší Watch3

Mimochodem obě verze mají stejný displej (1,19 a 1,36"), jen nerezová verze s lunetou je vždy o dva milimetry větší než hliníkové bez lunety.

Systém od Googlu znamená například integraci map a spolu se zahájením prodeje (od 27. 8.) má být aktivní dlouho očekávané placení hodinkami přes Google Pay. Místo Bixby pak můžete využít Google Asistent. Mezi hodinkami a telefonem bude probíhat synchronizace do té míry, že vám nabídnou instalaci stejných aplikací, jaké máte v telefonu.

Samsung Galaxy Watch4 obr2 Samsung Galaxy Watch4

Vedle dvou tlačítek a lunety jde hodinky ovládat pomocí gest dvojitým mávnutím zápěstí, třeba pro ztišení příchozího hovoru. V prodeji budou i verze s podporou eSIM, zatím však jen s podporou jednoho operátora. V případě Watch4 to bude Vodafone a u Watch4 Classic pak T-Mobile.

Senzor 3v1 na spodní straně zjišťuje tep (přes optický PPG, elektrickou cestou EKG a impedanční metodou BIA). Přiložením dvou prstů na plošky boční strany pak hodinky analyzují tělesnou skladbu těla a prozradí třeba i procento tuku. Umí samozřejmě i monitorovat hladinu kyslíku v krvi a sledování spánku je vylepšené o detekci chrápání.

Procesor ani kapacita baterie se už u hodinek příliš neuvádí, Samsung se však pochlubil použitím čipu Exynos W920 na 5 nm. Úložiště pak má 16 GB. Akumulátor plně dobijete bezdrátově za 1:45h, jen výdrž se příliš nezměnila. Menší hodinky (247 mAh) mají vydržet celý den a ty větší (361 mAh) klidně dva až tři dny, v závislosti na způsobu používání.

Ceny a dostupnost

Hodinky budou v prodeji od 27. srpna. K předobjednávkám dostanete zdarma duální bezdrátovou nabíječku. Základní variantu bude Samsung prodávat za 6999 Kč a naopak Watch4 Classic s lunetou, ve větší velikost a s podporou eSIM za 11 499 Kč.

Galaxy Watch4 40mm BT 6 999 Kč
Galaxy Watch4 44mm BT 7 599 Kč
Galaxy Watch4 44mm LTE 8 999 Kč
Galaxy Watch4 Classic 42mm BT 9 499 Kč
Galaxy Watch4 Classic 46mm BT 9 999 Kč
Galaxy Watch4 Classic 46mm LTE 11 499 Kč

Černé a stříbené provedení doplňují ještě dvě barvy: zelená a růžová. (pouze u základní verze Watch4)

Bezdrátová sluchátka Galaxy Buds2

Nová verze bezdrátových sluchátek má jméno Buds2 a stojí kousek pod existujícím top modelem Buds Pro. Nově mají sluchátka dvoupásmové reproduktory, vedle basového ještě tweeter. Obsahují základní verzi ANC, která neumí přepínat podle okolního hluku, ale lze ji aktivovat ručně. V nabídce jsou tři úrovně odhlučnění.

Samsung Galaxy Buds2
Samsung Galaxy Buds2
Samsung Galaxy Buds2
Samsung Galaxy Buds2

Každé sluchátko obsahuje tři mikrofony pro beamforming při telefonování, kde se Samsung chlubí i využitím strojového učení. Mobilní aplikace pak umožňuje otestovat správnou velikost špuntu.

Galaxy Buds měla vždy výhodu i v komfortním provedení krabičky, která navíc umí sluchátka až 4× dobít. Výdrž samotných sluchátek má být 7,5 hodiny, s aktivním ANC pak 5 hodin. Verze Bluetooth je 5.2. Současně s novými sluchátky Samsung vypustí aplikaci pro Windows, která má pomoci k pohodlnějšímu spojení s počítačem. Fungovat bude i pro starší modely od Buds+ výše.

Samsung bude prodávat čtyři barevná provedení, cena je stanovena na 3799 Kč. A do prodeje jdou stejně jako hodinky a ohebné smartphony od 27. srpna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.