Hlavní navigace

2016 podle IBM: konec hesel a budeme umět číst myšlenky

20. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Next 5 in 5, to je tradiční predikce IBM, která ukazuje vývoj, kam se technologicky posouvá lidstvo, a také, kam míří samotný Big Blue. Loňská předpověď nám odhalila 3D hologramy, lepší baterie, předpovědi událostí nebo optimalizaci dopravy. I ty letošní mají zbourat sci-fi představy.

Energie všude okolo nás a lidské baterky

Vše, co se pohybuje nebo generuje teplo, vydává energii, kterou lze zachytit přeměnit v elektřinu. V roce 2016 si možná půjdete zaběhat, projede se na kole, a tím dobijete akumulátory. V elektrickou energii se může změnit i teplo vydávají počítačem, ale IBM zmiňuje i miniaturní vodní elektrárny, které využívají vodu tekoucí v potrubí.

Zkrátka přestaneme plýtvat energií a více se bude recyklovat. IBM už v Irsku zkoumá, jak využít oceánské vlny k tvorbě elektřiny tak, aby tento proces měl co nejmenší vliv na životní prostředí.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Konec hesel

O tom se mluví už dlouho. Nebudeme si muset pamatovat desítky hesel (pokud používáte pro každou službu jiné), ale jako identifikace poslouží biometrické prvky: např. rozpoznávání hlasu, obličeje a skenování oční sítnice. To jen přijdete k bankomatu, který si vás proklepne, aniž byste se jej museli dotýkat.

Zatímco hlas a kontrolu obličeje nebude těžké ošálit, sítnice bude zatím dostatečná ochrana. Potenciální útočník by musel… Prostě pozor na oči, až k vám někdo půjde s nožem.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Čtení myšlenek realitou

Telepatie, čtení myšlenek, je jednou z nejčastějších představ tvůrců sci-fi filmů a knih. Koho by nelákalo nahlédnout někomu do hlavy. Přitom tato technologie nemusí být zneužitelná pouze v tom negativním smyslu. Obrovský vliv může mít v medicíně u autistů a jinak postižených lidí, kteří nedokážou komunikovat běžným způsobem.

Stačí jen naučit počítač, aby dokázal rozpoznat a zpracovat elektrické impulzy z mozku. Tím se vybuduje jakýsi slovník, jenž se bude stále zdokonalovat. Už dnes existují náhlavní soupravy, díky kterým můžete myšlením ovládat videohry. Příští generace bude fungovat na vyšší úrovni.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Volný přístup k informacím

Na Zemi žije podle posledních odhadů sedm miliard lidí. Do pěti let by 80 % z nich (5,6 miliardy) mělo vlastnit svůj mobil. Ty totiž budou levnější, přístupnější a pomocí rozšiřujícího se internetu a datových sítí budou pomáhat šířit informace v zemích třetího světa.

Západní civilizace si už zvykla používat internet nebo televizi jako okamžitý komunikační kanál. Indie, Pákistán a jiné země v Asii nebo Africe dosud žijí z nemalé části bez těchto vymožeností. Telefon může pomoci při hledání lékařské péče, vyhledávání a prodeji zboží atp.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Spam také zanikne

Za spam obvykle považujeme nevyžádanou poštu s reklamními účely. Jenže za pět let se stane žádanou. Spamové filtry a inzertní servery nás už totiž budou tak znát, že obsah bude individuálně přizpůsobován. Podle IBM by to mělo vypadat takhle.

Představte si, že se lístky na váš oblíbený koncert automaticky zarezervují ve chvíli, kdy vstoupí do prodeje, a to přímo na onen jediný den, který máte podle svého kalendáře čas. Následně obdržíte upozornění a budete si moci lístky ihned zakoupit prostřednictvím svého mobilního zařízení. Nebo si představte, že máte zakoupené letenky a díky upozornění na blížící se sněhovou bouři budete mít možnost včas upravit své cestovní plány.

IBM už nyní pracuje na technologiích, které dovedou v reálném čase analyzovat data ze všech různých oblastní života včetně sociálních sítí, a díky nim přizpůsobovat „individualizované a relevantní“ informace.

" width="560" frameborder="0" height="315">

Trefí se IBM?

Před pěti lety odstartovalo IBM své předpovědi. Ta z roku 2006 by měla odpovídat současnosti.

Mobilní telefony budou číst myšlenky. Žádné sci-fi se zatím nekoná, ale mobily se dokážou učit podle způsobu používání. Zdokonaluje se tak slovník pro psaní, hlasový asistent Apple Siri, přizpůsobuje se nám rovněž mobilní reklama. Ale čtení myšlenek to není.

Internet bude 3D. Na webu existují 3D hry, s pomocí brýlí nebo speciálních monitorů dokážeme sledovat i stereoskopické video.

Dočkáme se hlasového překladu v reálném čase. Na těchto technologiích pracuje IBM, Google nebo Microsoft, ale v praxi se zatím nesetkáte se službou, která by vás např. plynule spojila telefonním hovorem s Číňanem, kde by každý mohl mluvit svou mateřštinou, ale zároveň si oba rozuměli. Ale na spotřebitelské úrovni velmi dobře pracuje Google, který s hlasem a překlady hlavně letos dělal divy.

Lékařská péče bude fungovat vzdáleně odkudkoliv na světě. Ano, budují se např. online zdravotní karty. Pomocí sítě lze vzdáleně díky robotickým rukám řídit náročné operace.

CS24

Technologie o velikosti atomů bude mít důležitý vliv na celé životní prostředí. IBM a Stanfordova univerzita letos objevily nové chemické vzorce, jež by mohl pomoci při recyklaci plastových lahví a zvýšit jejich znovupoužitelnost. Tzv. zelená chemie má mít velký dopad také na mikroelektroniku, zdravotnictví a tvorbu biologicky rozložitelných plastů.

Detailnější předpovědi a také přehledy 5 in 5 z minulých ročníků najdete na stránkách IBM.

Byl pro vás článek přínosný?