Hlavní navigace

AMD dle dokumentů plánuje nativní šestnáctijádro. Naděje pro FX a Opterony?

16. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo sleduje dění kolem procesorů AMD, ví, že v současných oficiálních plánech není žádný následník výkonných CPU řady FX, který by převzal otěže po Visheře z roku 2012. Ovšem to, že něco není v roadmapě, ještě neznamená, že se na tom nepracuje. AMD může docela dobře nové „velkoprocesory“ připravovat, ale z určitých důvodů to zatím držet pod pokličkou. Buď proto, aby si nechávala otevřený prostor pro změny plánů, nebo obecně z důvodu utajení. V souvislosti s uvedením APU Kaveri se konečně naskytla jistá indicie, že by AMD následníka čipů FX a 16jádrových serverových Opteronů mohlo přece jenom tajně chystat.

Informace se objevila v programovacím manuálu procesorů AMD, který byl nyní aktualizován o popis Steamrolleru, tedy architektury APU Kaveri. Jak upozornil německý web Planet3DNow!, byla v tomto dokumentu nalezena zmínka o osmimodulových procesorech nejspíše založených na Steamrolleru (popis dí: Family 15h, Models 30h – 3Fh). Na stránce 197 (kapitola 11) naleznete i schéma tohoto procesoru, na němž AMD pracuje či v určité době pracovalo.

V textu se uvádí doslova, že procesor nese osm modulů s dohromady šestnácti jádry; nejde však o slepenec dvou osmijader jakou jsou Opterony 6300. Na schématu můžete vidět, že všech osm modulů se nachází za jediným crossbarem a přísluší jim společný paměťový řadič. Že se nejedná o žádný současný Opteron či FX, pak odvodíte snadno z toho, že čip má integrovány řadiče PCI Express 3.0. To značí, že by mohlo jít o CPU, pasující do nového socketu platformy příští generace, která konečně přinese integrované PCI Express 3.0 (a nejspíš i paměti DDR4).

Schéma nativního šestnáctijádrového CPU v dokumentaci AMD
Schéma nativního šestnáctijádrového CPU v dokumentaci AMD

Procesor si zároveň ponechává koherentní sběrnici HyperTransport, která je potřebná pro spřažení CPU ve víceprocesorové serverové sestavě a která by mohla sloužit také pro propojení čipů ve dvoučipovém pouzdru. Procesor na schématu má konkrétně pět řadičů, z nichž dva jsou vyhrazeny pro HyperTransport, a jeden je napevno konfigurován pro PCI Express 3.0. Zbylé dva řadiče jsou obojetné – lze je podle potřeby provozovat jako řadiče HyperTransportu, nebo je přepnout na PCI Express 3.0.

AMD v manuálu o popisovaném CPU mluví v přítomném čase jako o „novějších procesorech patřících do Family 15h“. Musím ale upozornit, že není vůbec jisté, zda již existují, nebo zda vůbec budou existovat (a zda půjdou na trh). Mohlo by jít totiž i o zrušený produkt, případně vůbec o něco, co z nějakého důvodu nespatří světlo světa. Připomeňme, že v minulém roce byly v dokumentech nalezeny zmínky o třímodulovém (možná i čtyřmodulovém) APU Kaveri, či o podpoře GDDR5 v jeho paměťovém řadiči – jenže z obojího poté sešlo a Kaveri je konvenční čtyřjádro s DDR3.

 

Na druhou stranu, AMD by nějaké výkonnější procesory (a zejména pro lukrativní serverový trh) potřebovalo. Budeme tedy jedině rádi, pokud se takovýto čip skutečně objeví. Architektura Steamroller (pokud už nepůjde rovnou o Excavator, případně něco vyrobené na 20 nm) je zřejmě zaměřená na efektivnější fungování na nižších frekvencích (jak ukazuje například čtyřjádrové A8-7600 na 45 W). Měla by tedy snad být schopná nabídnout slušný výkon v šestnácitjádrové konfiguraci, i když už si nejsem jistý, zda by se dala spotřeba nízkými takty a napětím dostatečně ukočírovat ještě i u dvoučipového Opteronu s celkem 16 moduly.

V jednočipovém provedení „pouze“ s osmi moduly (16 jádry) by pak čip mohl být uveden i pro klasická desktopová PC. A to buď v provedení pro socket FM3 (či jak se bude jmenovat náhrada za FM2+), nebo i pro odlišnou patici navrženou speciálně pro highendový desktop. Ta by pak mohla být použita i pro levnější serverová CPU (jakou jsou nyní Opterony 4300 pro patici C32).

Parní válec, jiným slovy Steamroller (Autor: Barry Skeates, Wikimedia Commons)
Parní válec, jiným slovy Steamroller (Autor: Barry Skeates, Wikimedia Commons)

CS24

Zbývá ještě jedna otázka. Nemohl by oním hypotetickým šestnáctijádrem ve skutečnosti být procesor architektury ARM? Proti této možnosti asi mluví označení čipu, které by pak zřejmě bylo nějak víc odlišné od procesorů x86. Zveřejněné informaceposlední roadmapa každopádně mlčí o tom, že by serverové procesory s licenčními jádry Cortex-A57 (AMD je zatím kódově označuje Seattle) obsahovaly řadiče rozhraní HyperTransport. Navíc ARM nepoužívá dvoujádrové moduly, ale když už čtyřjádrové klastry se sdílenou L2 cache. Osobně bych raději doufal, že AMD skutečně chystá novou generaci klasických Opteronů a snad i procesorů FX.

Zdroje: AMD, Planet3DNow!

Byl pro vás článek přínosný?