Hlavní navigace

Názor k článku Ampere přejde z jader od ARMu na vlastní architekturu. Máme parametry 128jader Altra Max od Jan Olšan - Tu Altru recenzenti celkem chválí a považují ji...

  • 28. 5. 2021 11:31

    Jan Olšan

    Tu Altru recenzenti celkem chválí a považují ji za konkurenceschopnou (i když třeba v některých úlohách není - ve spoustě je).
    Je pravda, že má pořád o dost nižší ten maximální jednovláknový výkon, ale MT dokáže mít dobrý. No a v praxi často bude mít dvě svoje jádra proti dvěma vláknům běžícím na jednom x86 jádře, kdy pak může být výkon na vlákno možní i lepší, nebo aspoň srovnatelný. A energetická efektivita je taky vcelku tam, kde má být.

    Sice to asi není vítězství, ale je to podle všeho použitelné v normálním nasazení. Amazon ostatně stejnou architekturu v asi o trošku úspornější (a pomalejší) konfiguraci vesele tlačí a zdá se, že s tím má úspěch.

    Z toho vašeho pohledu je X-Gene důležitý, to beru. Ono ale zase na druhou stranu měl tři generace (3. = eMAG). Pokud by šlo jen o to, dodat prototypový/development hardware pro ladění a vývoj platformy, než přijde THudnerX2 nebo Graviton2/Altra, tak to tedy dokázala ta první generace a měla by stačit. Od těch druhých dvou generací bychom už mohli čekat i víc...

    Každopádně jsem ale hlavně hodnotil tu architekturu CPU jádra. Kontext byl to, že teď chce následnická firma navrhovat vlastní jádro a chce ho mít lepší, než licenční design od ARMu. A v tom kontextu není tedy od věci podotknout, že když se o tohle pokoušeli naposled, tak to nevyšlo. Podle mě je tenhle pohled na věc relavantní, i přesto, že X-Gene jak říkáte nejspíš splnil nějakou svoji historickou úlohu.