Hlavní navigace

Asus Zenbook 14 Flip OLED: černočerný otočný displej (recenze)

14. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Asus je průkopníkem notebooků s displeji typu OLED. Ty již osazuje i do levnějších VivoBooků, ale v tomto případě jde o výkonný Zenbook: lehký 14" laptop s pevnou konstrukcí a silným procesorem. Nový Zenbook 14 Flip s přídomkem OLED navíc kombinuje lákavý displej s otočným provedením.

Zenbook 14 Flip má hliníkové tělo a velmi pevné víko chránící displej. Většinou se při otevírání či jiné manipulaci víko s displejem alespoň trochu zavlní, ale tady pevně drží rovinu. Displej můžete otočit až o 360°, nicméně Flip lze také používat jako klasický notebook a jen využívat schopnosti otevření do 180° (což klasické Zenbooky bohužel nezvládnou).

OLED je v laptopech stále trochu novinka, ale není třeba se ho přehnaně bát. Barvy a hlavně kontrast jsou totiž výrazně lepší proti běžným IPS. OLED slibuje dokonalou černou a nekonečný kontrast, ale samozřejmě bude trochu náchylnější na správné zacházení. Aby vydržel a nedošlo u něj k vypalování obrazu, Asus připravil několik pomůcek, které se o něj budou starat. Výběr tmavého pozadí ve Windows je jen začátek, notebook podobně jako televize občas provede čištění obrazu, nebo v případě nečinnosti dříve ztlumí jas.

Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze14 Kompaktní nabíječka s USB-C a Power Delivery

Hlavními porty jsou zde dvě USB-C, jež mohou se správným kabelem fungovat i jako DisplayPort a HDMI. Notebook přes ně lze i nabíjet, kulatý konektor již na Zenbooku není. Nabíječka pro USB-C je příjemně kompaktní (až na typicky tlustou silovou část) a lze ji bez problémů nosit všude s sebou. Z bezdrátových sítí jsou tu Wi-Fi 6 a Bluetooth. V balení získáte kompaktní nabíječku s koncovkou USB-C, která přes Power Delivery dává až 100 W. Zenbook je s ní krásně přenositelný a nabíjet jej nouzově můžete i běžnou nabíječkou pro smartphony.

Asus tento model vyrábí s procesory AMD (UN5401) i Intel (UP5401) a do redakce nám poslal verzi s Ryzenem 7 a 16 GB operační paměti. V obou případech získáte silný procesor s TDP 45 W, ale také jen s integrovanou grafikou. S Intelem máte pak navíc rozhraní Thunderbolt.

Na bocích jsou kromě portů i pomocné výdechy chlazení. Zde si tvůrci neodpustili zvláštní designový prvek. Výdechy chlazení nejsou na obou bocích symetrické a na pravé straně je mřížka posunutá směrem dozadu. Jenže hned v tomto místě je také slot na microSD vypadající naprosto stejně jako mřížka. A takové vložení paměťové karty do mřížky chlazení…

Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze8 Tři štěrbiny: dvě pravé výdech chlazení, levá slot na microSD
model Asus Zenbook 14 Flip OLED UN5401QA-OLED077W
displej 14" (16:10) | OLED | 2880 × 1800 px | (Samsung SDC4154, ATNA40YK04), lesklý dotykový, 90 Hz, 400 nitů
procesor AMD Ryzen 7 5800H (7nm, Cezanne) na 0,4–3,2 GHz (turbo 4,45 GHz), 8/16 jader, TDP 45 W
grafický čip Radeon Vega
operační paměť 16 GB Dual-Channel (integrované)
disk 512 GB SSD NVMe (Intel SSDPEKNU512GZ)
klávesnice ANSI / alfanumerická, podsvícená
porty 2× USB-C 3.2 Gen2 (napájení, DisplayPort 1.4, HDMI 2.0), USB 3.2, HDMI, microSD, jack
sítě Wi-Fi 6 (802.11ax Intel AX200), Bluetooth (5.2), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika přihlašování obličejem
akumulátor 63 Wh
rozměry a hmotnost 311 × 222 × 15,9 mm  / 1,4 kg
OS Windows 11 Home
záruka 2 roky
doporučená cena 29 990 Kč

Klávesnice

Asus pro český trh použil klávesnici kombinující rozložení ANSI, ISO i českou diakritiku. Pro některé západní trhy nasadil čisté ANSI s dlouhým Shiftem, ale v Česku koupíte Zenbook s krátkým Shiftem, ale také s malým Enterem. Podle tvarů základny mohl použít velký, ale rozhodl se zřejmě raději získat klávesu navíc.

Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze10 Klávesnice je kombinací ANSI a ISO

Numerický blok se samozřejmě do 14" notebooku nevešel, na pravé straně však získáte alespoň sloupec s klávesami PgUp/PgDn. Ty jsou pak duplicitně (a tedy zbytečně) i na kurzorových šipkách přes Fn. Asus zde mohl raději umístit třeba ovládání jasu a hlasitosti. Příjemné bílé podsvícení má tři úrovně (většinou bývají dvě).

Zapínací tlačítko překvapivě není na boku jako u řady jiných 360° laptopů. Nachází se sice v klávesovém bloku, ale je odlišené nízkým provedením. Rozhodně nevypadá jako běžná klávesa a nestisknete jej omylem. Je v něm integrovaná čtečka otisku prstů.

Ergonomii pomáhá standardní velký rozměr jednotlivých tlačítek i oddělené kurzorové šipky. Zkratka Alt+F4 pro zavření okna funguje v obou módech klávesnice (tohle umí jen Asus a HP). Zvolený mód (akční nebo F klávesy) nesignalizuje žádná LED, o přepnutí vás ale informuje zpráva na displeji.

Touchpad obsahuje oblíbenou funkci Asusu s virtuálním numerickým blokem. Podržením prstu v pravém horním rohu se na ploše touchpadu rozsvítí číslice, přitom gesta pro touchpad stále fungují. Pro napsání telefonního čísla nebo IP adresy je to výrazně pohodlnější než je vyťukávat na horní řadě.

Displej

Víko displeje jde pohodlně otevřít jednou rukou. Mechanismus využívá dvojitý kloub, kdy do 180° se otevírá první kloub a poté druhý. Nejzajímavější je samozřejmě OLED. Tyto displeje se v noteboocích stále teprve zabydlují a Asus patří k největším průkopníkům. Homogenita podsvícení by u OLEDu měla být dokonalá. V reálu je displej v levé dolní třetině asi o 8 % svítivější. Displeje typu IPS bývají na okrajích o 10–15 % tmavší.

Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze11 Displej otevřete do 180°
Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze12 Nebo i do 360° (používáte režim „stanu“?)

Černá je stále černá při jakémkoliv jasu a v reálném použití vám bude pro dobrou čitelnost stačit i nižší jas než u běžného IPS. Na místech zobrazení bílé či světle šedé barvy při pohledu zblízka uvidíte matrici digitizéru (displej je dotykový). To mi chvíli přišlo rušivé, ale za pár dní jsem o tom již nevěděl.

Rozsah jasu jsme naměřili 4 až 340 nitů při nekonečném kontrastu. Byť Asus uvádí 400 a někde i 550 nitů, 340 v případě OLEDu znamená výrazně lepší čitelnost než ta stejná hodnota u IPS. Absence antireflexní vrstvy to pak zase trochu sráží.

Asus Zenbook 14 Flip OLED homogenita Výborná homogenita, jen pravý horní roh je neznatelně tmavší (bílá je 120 nitů)

Vyvážení barev displeje je trošku do modra a gamut pokrývá široký barevný prostor. Při zapnutí HDR čistě ve Windows došlo k omezení barevného prostoru na standard sRGB. Asus se jinak chlubí certifikací Pantone Validated.

OLED se výborně hodí na hry, které s ním vypadají prostě parádně. Nejvíce mu teoreticky škodí statický obraz ve Windows, pro což Asus používá několik druhů ochran a čištění displeje. Při běžném používání byste se neměli ničeho bát, ale notebooky s OLEDem nejsou na trhu ještě dost dlouho na nějaké přesnější závěry.

Výdrž a výkon

Na jedno nabití vydrží Zenbook zhruba 9,5 hodin práce, při náročném používání pak dvě hodiny. Vše měřeno se standardizovaným jasem 120 nitů. Za půl hodiny v zásuvce se z nuly dostanete na 47 % a za hodinu na 74 %.

Při zátěžovém testu drží Zenbook frekvenci 2,5 GHz a nethrottluje. Až po deseti minutách a při zapojení vytížení grafického jádra mírně poklesne na 2,1 GHz. Ventilátory jdou poměrně brzo do plných, ale hluk není hlasitý ani nepříjemný. V klidu jsou naopak ventilátory zcela vypnuté

Výkon (zásuvka/akumulátor)
PCMark 10 6111 bodů
Cinebench R23 9614 / 6111 bodů
3DMark (Time Spy) 1433 bodů
Výdrž
kapacita akumulátoru 63 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 9:37 h
přehrávání Full HD videa 8:35 h
PCMark 10 (Gaming) 1:55 h
úroveň nabití za 30 minut 47 %
úroveň nabití za 60 minut 74 %

 

Rozborka

Po sundání spodního krytu se lze dostat k centrálně umístěnému SSD od Intelu. Přístupný je ještě modul pro bezdrátové sítě a samozřejmě akumulátor. Operační paměť je napevno napájená na desce a nijak ji tedy nezvýšíte.

Asus Zenbook 14 Flip OLED rozborka1 Asus Zenbook 14 Flip OLED rozborka 1

Jsou zde dva okruhy chlazení, každý jen s jednou masivní heatpipe. Výdech teplého vzduchu je směřován do boků a vzhledem k šikmé konstrukci těla i šikmo dolů. To vysvětluje i tvar mřížek.

Software

Windows 11 Home doplňuje bloatware od McAfee, který je bohužel velmi populární u snad všech výrobců notebooků. Naopak z užitečných aplikací můžete získat 25 GB Dropboxu na 1 rok či slevu na některé další programy (už bez otravné trial verze).

Je zde utilita My Asus, která umožňuje nastavit například režim baterie pro delší životnost (bude dobíjet do 60 či 80 %) nebo profil ventilátoru mezi tichým a výkonným režimem (v testech jsme použili standardní mód). A přes funkci Asus OLED Care máte i kontrolu nad OLEDem, respektive funkcemi prodlužující životnost displeje.

Hodnocení

Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze Asus Zenbook 14 Flip OLED recenze

Zenbook 14 Flip OLED je s kompaktní nabíječkou s USB-C výborně přenositelný a navzdory silnému procesoru nabídne i slušnou výdrž. Kromě OLEDu samotného potěší i poměr stran 16:10 a možnost otevření „do plných“ 180°. Na otáčení do tabletové formy si však nikdy nezvyknu.

Zenbooky bývají většinou povedené a tento model není výjimkou. Díky Asusu už není OLED v notebooku zase tak zvláštní a jeho výhody pro některé uživatele již pomalu převažují. I když si nemyslím, že už můj další notebook bude mít tento typ displeje, třeba u herního laptopu bych o něm vážně uvažoval. Na výběr je Intel i AMD, s Intelem získáte navíc Thunderbolt. V budoucnu si u tohoto vyměníte jen SSD (či Wi-Fi), operační paměť je bohužel napevno.

[mf-galerie id=238934]

Zdroj všech snímků v článku: Cnews

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.