Hlavní navigace

AU Optronics předvede ALCD. 85" panely s HDR, 120 Hz a rozlišením 8K pro televize

26. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen v počítačových monitorech se objevují nová vylepšení obrazu jako vysoká rozlišení nebo HDR – zrovna obraz s vysokým dynamickým rozsahem byl v televizích a videu dřív než v PC. Firma AU Optronics, jeden z výrobců LCD panelů, nyní oznámila obrazovku, která bude přinášet prakticky to nejlepší, co LCD dokáží nabídnout, a bude určená právě pro televizory. AU Optronics podle webu DigiTimes na veletrhu Touch Taiwan 2018 v Tchajpeji představí obrazovku, kterou označuje ALCD. Patrně nejde ani tak o novou technologii, toto ALCD (což asi znamená Advanced LCD) spíše představuje vyústění dnes existujících postupných vylepšení klasických LCD panelů. ALCD má podle výrobce spojovat vysoké rozlišení, kontrast a jas, nízkou náchylnost k odleskům při pozorování, energetickou efektivitu a také odolnost a vysokou životnost. Je totiž zmíněno, že takovéto obrazovky mají vyhovovat i nárokům náročných nasazení jakou jsou třeba informační tabule na letištích. Toto možná není náhodný detail, protože jen nedávno mělo LG faux pas se svými OLED obrazovkami právě na letištích, které si po krátké době vyvinuly závažné problémy se stárnutím a vypalováním obrazu.

7680 × 4320 bodů, 120 Hz, HDR...

Ovšem už ke konkrétním parametrům. Obrazovka ALCD, kterou AU Optronics představí, má už mít rozlišení 8K. Ale také velikou úhlopříčku 85 palců (216 cm), takže 7680 × 4320 bodů dává smysl. Přesný typ použité technologie není zmíněn, ale nejspíš by asi mělo jít o IPS a panel je zdá se snad i prohnutný. Panel má mít 120Hz obnovovací frekvenci podobně jako herní displeje, ovšem při rozlišení 8K by byl pochopitelně docela velký problém ho ve 3D grafice utáhnout. Jak výkonem GPU, tak i kvůli kapacitě obrazových výstupů. Pro 8K na 120 Hz byste potřebovali čtveřici kabelů DisplayPort 1.4 a ještě by to nestačilo na plné vzorkování 4:4:4.

Kromě 120Hz frekvence budou panely ALCD obsahovat také filtr z kvantových teček v podsvícení, který zajistí široké barevné pokrytí (gamut). Ten by měl dosáhnout 110 % NTSC (pokrytí DC-P3 není uvedeno). Pro kompletní podporu HDR obrazu budou tyto obrazovky mít i velmi vysoký jas. Podsvícení má dosáhnout až na 1200 cd/m², tedy o pětinu víc než vyžaduje standard DisplayHDR 1000. Patrně bude použito lokální stmívání podsvícení kvůli dobrému kontrastu a úrovni černé. Té má také pomoci slibovaná velmi nízká odrazivost povrchu.

CS24

Prototyp televizní obrazovky ALCD Prototyp televizní obrazovky ALCD

ALCD má mít také velmi tenký rámeček po všech stranách – AU Optronics mluví o „bezel-less“ designu, ale nějaké milimetry okolo určitě budou. Rozměry černého lemu ale mají být malé díky technologii GOA (Gate on Array). Pokud tomu dobře rozumím, mělo by jít o to, že některé obslužné prvky, které u tradičních panelů musí být okolo či po straně samotné matrice pixelů, jsou v tomto případě integrované a celkově tak rámeček může být slabší. U běžných monitorů je obvykle možné zredukovat rámeček jen ze tří stran, a dole vám obvykle zůstane větší lišta právě kvůli těmto potřebným komponentám. Obrazovky ALCD by měly ale mít malé rámečky i zespodu. Viz ostatně fotografii oné výstavní televize ALCD, kterou AU Optronics poskytlo.

Obrazovky s těmito parametry se patrně objeví v highendových televizích za vysoké ceny, takže pro většinu z nás asi nebudou mít moc význam. Ovšem podobné produkty udávají směr vývoje a postupně se tyto přínosy dostávají i do nižších cenových pater, takže výhledově by se podobné parametry měly objevit i v dostupnějších obrazovkách. Ve světě televizí se navíc pomalu chystá také technologie MicroLED, takže pokrok by neměl zahálet.

Byl pro vás článek přínosný?