Hlavní navigace

Nový detektor v mobilu pro vegany? Hertzstück vám ukáže, co přesně jíte

15. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německá společnost BASF je pro laiky možná známá jako výrobce videokazet VHS, ale rozhodně neskončila spolu s nimi. Aktuálně představila infračervený detektor nazvaný Hertzstück, který půjde připojit ke smartphonu a dokáže analyzovat vaše potraviny. Například přesný obsah tuku.

Snímač vyvinul start-up trinamiX, který si ale založili sami výzkumníci společnosti BASF. Důležité jsou jeho miniaturní rozměry a zapouzdření, které chrání polovodičovou vrstvu před vnějšími vlivy. Například před kyslíkem. Mělo by být brzy možné jej instalovat přímo jako integrální součást smartphonů, prozatím existuje jako externí zařízení přes kabel USB.

Jestli se prosadí do běžných mobilů a stane po boku gyroskopů či akcelerometrů, o tom rozhodne asi jeho cena. Složitější a dražší senzory obsahují například smartphony značky CAT (S60 a S61) a ty rozhodně pro běžné uživatele nejsou.

Hertzstuck2 Prostě si doma změříte mobilem sýr…

Jak to celé funguje?

Ve spektroskopii se využívá krátkovlnné infračervené světlo, které způsobuje molekulární vibrace a právě ty dokáže Hertzstück detekovat. Miniaturní snímač, respektive spektrometr vysílá záření o vlnových délkách 1-3 μm. Takové detektory již pro průmyslové využití existují, jen mají úplně jiné rozměry.

Hertzstuck4

Pomocí softwaru jste s nimi schopni změřit obsah vody či třeba bílkovin v potravině. Cílem BASFu je dostat tuhle technologii do smartphonů, čímž získáte celou laboratoř do kapsy. Některé obaly mohou měření zkreslovat, nejpřesnějších výsledků dosáhnete po přiložení senzoru napřímo.

Takové funkce by využili třeba lidé, kteří se zajímají o to, co jedí. Udávaným hodnotám každý nerozumí, nebo jim nemusíte věřit. Například vegani si takto mohou kontrolovat každé jídlo a pak to všem sdělit prostřednictvím sociálních sítí. Samotná analýza má trvat jen pár sekund a jídlo samozřejmě nijak neovlivní. Podobně jako když si jej fotíte na Instagram.

Hertzstuck1Trinamix-Produkte

Kromě potravin bude možné detektor využít pro měření vlhkosti kůže, množství účinných látek v lécích, nebo třeba obsahu přírodních vláken v nábytkových materiálech. První produkt má být na trhu již příští rok a pro běžného uživatele budou podle společnosti BASF dostupné od roku 2022.

MMF24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.