Hlavní navigace

Nvidia přistála na Měsíci. Demo s ray tracingem má dokázat, že NASA nelhala (video)

15. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před 49 lety člověk poprvé stanul na jiném vesmírném tělese než Zemi. Někteří dodnes věří, že mise Apolla 11 (a dalších) neproběhly a že videa a fotky byly naaranžovány v pozemských filmových studiích. A jsou to právě záběry NASA, které konspirátoři považují jako důkaz své pravdy. Podivně vržené stíny, osvětlené objekty i z opačné strany, než se nachází Slunce (jediný zdroj světla)…

Vše již bylo vědecky vysvětleno, ale Nvidia před čtyřmi lety představila ještě vlastní „důkaz“. Vytvořila 3D ukázku demonstrující technologii globálního osvětlení VXGI dostupnou na nových grafikách Maxwell. Na ní bylo vidět, že i jeden zdroj světla dokáže scénu projasnit ze všech stran, protože se paprsky odrážejí od měsíčního povrchu, části lunárního modulu atd. a stávají se sekundárním zdrojem světla.

Nvidia nasimulovala fotky z Měsíce pomocí ray tracingu Nvidia nasimulovala fotky z Měsíce pomocí ray tracingu

Po čtyřech letech se Nvidia na Měsíc opět vrací, tentokrát stejnou scénu vytvořenou v Unreal Enginu 4 globálně osvětluje metodou ray tracingu. Pro ni totiž mají nové grafiky rodiny Turing implementovaná specializovaná jádra urychlující výpočty tak, aby se RT dal používat ve hrách v reálném čase.

Nové demo ukazoval přímo šéf firmy Jensen Huang před trýdnem na GTX Europe v Mnichově. „Tohle je výhoda Nvidia RTX. Pomocí této technologie můžete simulovat světelnou fyziku, aby věci vypadaly tak jako ve skutečnosti,“ řekl Huang.

Ray tracing funguje tak, že z oka kamery (či pomysleného pozorovatele) jsou zpětným směrem sledovány paprsky dopadajícího světla přes všechny povrchy a objekty, od nichž se odrazily nebo kterými prošly, až po jejich zdroj – světlo, slunce, oheň atd. Analýza postupuje směrem nazpět, takže není třeba analyzovat všechny možné pomyslné paprsky světla, které scénou musí létat, ale jen ty, které svou pouť skončí na imaginární sítnici.

Svatý grál počítačové grafiky se doposud používal hlavně při renderování filmových efektů, do her se nedostal, protože paprsky nelze v dostatečné kvalitě počítat v reálném čase. Postupně se to ale bude měnit. Microsoft již letos představil rozšíření DirectX s názvem DXR, které podporu ray tracingu přidává a bude součástí aktuálně odloženého vydání Windows 10 October 2018 Update. Nvidia pak jako první implementuje speciální výpočetní jednotky pro RT do spotřebitelských karet. Spolupracuje přitom s herními studii, které realistické osvětlení nasadí do 11 (prozatím oznámených) her.

KL24

Karty GeForce RTX už jsou na trhu, první uživatelé mají k dispozici k ony nové Desítky, raytracingová dema nebo hry využívající novinku od Nvidie ale zatím chybí. Ukázku přistání na Měsíci s pomocí VXGI na Maxwellech (a novějších kartách) si uživatelé mohli stáhnout a spustit. Snad tuto možnost dostaneme i nyní.

Byl pro vás článek přínosný?