Hlavní navigace

Cesta k nahrazení JPG je volná. Microsoft Edge jako poslední začal podporovat formát AVIF

30. 1. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Microsoft Edge jako poslední z hlavních prohlížečů přidal v nové verzi 121 podporu obrázků ve formátu AVIF. Tento formát má ambici nahradit WebP a samozřejmě i všudypřítomný JPG. Google se s formátem WebP příliš neprosadil, s přihlédnutím k faktu, že to zkouší už třináct let a na webu je stále dominantní JPEG.

AVIF je otevřený formát nezatížený licenčními poplatky a vychází z videoformátu AV1 (AV1 Image File Format). WebP také vychází z videoformátu, konkrétně ze starého VP8. Výhodou obou proti JPEGu je lepší komprese při zachování kvality. U novějšího AVIFu jsou pak výsledky lepší, problém byl kompatibilita. Některé prohlížeče jej neuměly zobrazit.

Desktopové prohlížeče

Mobilní prohlížeče

  • Samsung Internet od verze 14 (16. duben 2021)
  • Safari od verze 16 (12. září 2022)
  • Opera Mobile od verze 73 (16. leden 2023)
  • Firefox pro Android od verze 119 (24. říjen 2023)
  • Chrome pro Android od verze 120 (5. prosince 2023)

Z uživatelského hlediska, pokud nepoužíváte dlouho neaktualizovaný prohlížeč nebo nemáte pomalé připojení, je to jedno. Potíž nastane v okamžik, kdy si daný obrázek chcete stáhnout. Aplikace totiž mají u těchto formátů slabší podporu než webové prohlížeče.

WebP sice otevřete v Malování, řada jiných programů pro práci s fotkami jej ale neumí. Jednodušší tak může být stahovat přímo JPG nebo PNG. K tomuto lze využít pluginy přímo pro webový prohlížeč (Chrome, Edge, Firefox).

Formát AVIF

Formát AVIF

Autor: Alliance for Open Media, podle licence: Rights Managed

AVIF, respektive AV1 je formát vyvíjený od roku 2019, to vyšla první verze. AVIF na rozdíl od staršího WebP podporuje například i Zoner Photo Studio. Naopak Photoshop podporuje jen WebP a AVIF do něj lze přidat přes plugin (můj starý CS6 ale neotevře ani jeden). Photopea otevře oba formáty, ale uloží zatím pouze WebP.

Zatímco formát WebP vytvořil v roce 2010 Google (jako open source), za AVIF stojí Aliance for Open Media (Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla a Netflix). Google tak vlastně spolupracuje na formátu, který konkuruje jeho vlastnímu. AV1 používá Netflix i YouTube.

Jaký formát se na webu prosadí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.