Hlavní navigace

Čipset pro Haswell má prý problém s řadičem USB 3.0, přesto půjde do prodeje

4. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání procesorů generace Haswell (Core i#-4000) má Intel naplánováno přibližně na polovinu letošního roku. S Haswellem, který nebude pinově kompatibilní se Sandy Bridge a Ivy Bridge, přijdou i nové čipsety (PCH) Lynx Point. Podle serveru Hardware.info ale první revize budou dodávány s potenciálně otravnou chybou v řadiči USB 3.0. Intel o ní ví, předem o tom informuje své partnery (díky tomu zpráva unikla na veřejnost), vydání kvůli tomu ale posouvat nehodlá.

Postup pro reprodukování chyby je následující. Prvně musíte mít připojené zařízení přes rozhraní USB 3.0, třeba externí disk, a mít v nějaké aplikaci otevřený soubor z tohoto disku. Následně systém uspíte do úsporného režimu S3 (neboli Suspend to RAM). Když jej probudíte, aplikace vám už soubor nezobrazí.

Hardware.info uvádí konkrétně případ s otevřeným PDF dokumentem, kdy Adobe Reader po probuzení zobrazí prázdnou stránku. Já bych tedy čekal, že spíše vyhodí chybu a spadne, což možná udělá řada dalších, hůř napsaných aplikací. V každém případě ale problém vyřeší jejich opětovné spuštění a v žádném případě by nemělo dojít ke ztrátě uživatelových dat. Co se stane, když bude uživatel soubor editovat a před uspáním si neuloží změny, už zpráva neříká. V nejhorším případě dostane drahý uživatel výchovnou lekci, že si má svou rozdělanou práci ukládat.

 

V roce 2011 měl Intel problémy s čipsety P67/H67 pro tehdy zbrusu nové procesory Sandy Bridge. Tehdy se chyba týkala řadiče SATA a přišlo se na ni až po vydání, takže Intel musel vadné čipsety svolat a výrobci uživatelům vyměňovali postižené základní desky a notebooky. Pravdou je, že tehdejší chyba byla o něco závažnější, než ta současná: na deskách bez přídavných řadičů SATA zbyly uživatelům pouze dva spolehlivě funkční porty, provoz zbylých čtyř mohl časem vyústit ve ztrátu dat.

S podporou USB 3.0 ve svých čipsetech si Intel dal na čas, když svou sedmdesátkovou řadu uvedl více než dva roky poté, co se na trhu objevily desky se samostatnými řadiči. Zato je jeho implementace s přehledem nejvýkonnější. V tomto má Intel ostatně dobrou tradici, připomeňme například test PCI Express 2.0 na P67 proti AMD 890X. Potížemi P67/H67 a Lynx Pointu ale Intel navazuje spíše na tradici Pentia z roku 1993 a jeho proslaveného „FDIV bugu“: nevadí, že je to špatně, hlavně, když je to rychle (v aktuálním podání rychle nejen na MB/s, ale zejména rychle na trhu).

KL24

Na druhou stranu Intel asi nechce riskovat ostudu a pokud říká, že bug jen trochu obtěžuje uživatele, asi tomu tak bude. Je ostatně dost pravděpodobné, že většina uživatelů by si existenci chyby ani nevšimla. Jako vždy se nejspíš najdou lidé, kteří budou problém zveličovat, fanatickým přívržencům konkurence ale rádi připomeneme (též zbytečně nafouklý) „TLB bug“ v prvních Phenomech.

Zdroj: Hardware.info

Byl pro vás článek přínosný?