Hlavní navigace

Eurocom Shark 4.0: skromně konfigurovatelný herní základ (recenze)

26. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Český distributor notebooků Eurocom nám na test zapůjčil nový model Shark 4.0. Tentokrát nejde o žádný extrém, ale poměrně bežnou konfiguraci s mainstreamovým herním výkonem v 15,6" těle. Zůstávají jen dvě otázky – jak kvalitně je přístroj proveden a stojí to za tu cenu?

Eurocom Shark 4.0
Eurocom Shark 4.0

Design a zpracování

Co do designu, nebudu se příliš rozepisovat. Charakter černého hranatého notebooku Eurocom (resp. čínské Clevo) zvládá už léta stejně. Tělo je v některých místech zkosené, displej je připojen ze stran kulatým kloubem, celkově ale jde o vcelku klasické provedení. Notebook je černý a nenápadný.

Potěší povrchové zpracování – opěrky i svrchní strana víka jsou pokryty měkčeným plastem – jakoby „pogumovány“ Základna drží velmi pevně, víko se prohýbá, nic ovšem nevrže a celkově je zpracování slušné. Klouby jdou otevřít na typických 130 ° jednou rukou, slabší vibrace udrží.

Jednoduchý design se mi líbil. U zpracování jsem byl kvůli horšímu víku trochu rozpolcen, ale vcelku je provedení pevné a kvalitní. Hmotnost činí příjemných 2,5 kg, tloušťka je standardních 29 mm.

Eurocom Shark 4.0
Eurocom Shark 4.0

 

Specifikace

Jako všechny notebooky od Eurocomu, i Shark 4.0 je plně konfigurovatelný. Cena testovaného kusu se kvůli obrovskému SSD zastavila na 62 000 Kč, přičemž notebook začíná na 40 528 Kč (včetně DPH). Prodejce – Goldmax.cz ovšem nabízí časté akce a hlavně individuální dohodu ceny. Držitelé karet Sphere mají navíc 8% slevu.

Eurocom Shark 4.0
displej 15,6" Full HD (1920 × 1080 px), matný AH-IPS, 141 ppi
procesor Intel Core i7-4720HQ na 2,6 GHz (3,6 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 960M 2GB
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)
přepínatelné – Nvidia Optimus
RAM 8 GB DDR3L 1866 MHz
úložiště 1000GB SSD
optická mechanika DVD-RW
akumulátor 62 Wh
rozměry a hmotnost 385 × 268 × 28,5 mm, 2,5 kg
OS Windows 8.1 64-bit (+ zdarma upgrade na Windows 10)
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11n (Realtek), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s
USB 4× USB 3.0
čtečka karet 6-v-1
výstupy na monitory HDMI, mini-DisplayPort, VGA (D-Sub)
další webkamera, 3× 3,5mm jack
Cena a záruka
zahájení prodeje červenec 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax.cz
cena individuální (viz výše)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně najdete otvor pro zámek Kensington, dva porty USB 3.0 a tři 3,mm jacky pro připojení zvuku. Následuje DVD-RW mechanika.

Pravou stranu obsazují čtečka SIM karet, čtečka SD a MMC karet, jeden port USB 3.0, bezšroubový konektor VGA (D-Sub) a obrácený síťový konektor RJ-45. Na zadní straně jsou mezi dvěma výdechy chlazení osazeny čtvrtý port USB 3.0, HDMI, mini-DisplayPort a konektor pro napájecí adaptér.

Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0

Přední strana je prázdná, tedy až na sedm kontrolek na levé hraně.

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11n  (Realtek RTL8723BE) a Bluetooth 4.0. Drátová síťovka je také od Realteku, samozřejmě 1 Gb/s.

Eurocom Shark 4.0
Eurocom Shark 4.0

Klávesnice

Klávesnice je bíle podsvícená, podsvícení lze vypnout nebo regulovat ve dvou stupních.

Klávesy jsou černé, hranaté a hladce matné. Jejich stisk je na notebook mírně tužší, píše se ale velmi pohodlně a celkem tiše. Zarážky nahmatáte snadno. Klávesnice obsahuje i numerický blok, ten však není nijak oddělen. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou přítomny ve své primární funkci, nechybí kontextová klávesa ani Insert či Delete.

Eurocom Shark 4.0
Eurocom Shark 4.0

Touchpad

Chválím přítomnost klasického tlačítkového touchpadu místo populárního clickpadu. Dotyková plocha je rozměrná, matná, prsty na ni nelepí a ovládá se dobře. Tlačítka mají měkký tichý stisk a mezi nimi je čtečka otisků prstů. Touchpad je zapuštěn do těla notebooku jen o necelý milimetr.

 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 

 

Displej

Osazen je 15,6" AH-IPS panel s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 px. Displej má matný povrch.

Barvy podle našeho měření nebyly špatné, odchylky se ale přeci jen našly, a to po všech částech spektra. Statický kontrast byl vysokých 1:578. Pozorovací úhly byly tradičně velice dobré.

Podsvícení je regulováno od 18 po 298 cd/m2, což v kombinaci s matným povrchem dovolí i práci na jasném světle.

Eurocom Shark 4.0

Svítivost:  18–298 cd/m2 (120 nit v 40 %)

Kontrast: 1:578

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-4720HQ, čtyřjádro Haswell na 2,6–3,6 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading a jde tak o virtuální osmijádro. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 4600 s 20 shadery. Máme tu  8 GB pamětí DDR3L na 1866 MHz ve dvoukanálovém zapojení.

Eurocom Shark 4.0

Hlavní grafickou kartou aktivovanou v zátěži je Nvidia GeForce GTX 960M. Grafika staví na jádře GM107 s 640 aktivními shadery. Architektura Maxwell si poměrně snadno vystačí se 128bitovou sběrnicí v kombinaci s rychlými 2 GB paměti GDDR5. Takty činí vysokých 1097–1176 MHz pro jádro a 5012 MHz pro paměti efektivně.

  Eurocom Shark 4.0

Úložištěm je obří 1TB SSD, a to výborný model Samsung 850 Pro.

Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0

Výkon

Čtyřjádro podává slušný výkon, 8 GB rychlé RAM je dostatek a grafika na středně náročné hraní bude bohatě stačit. Největší radost jsem měl ale z SSD – Samsung 850 Pro v 1000GB verzi je opravdu rychlý a celá práce se systémem tak byla velice svižná.

Všechen hardware je ale konfigurovatelný, záleží tak pouze na vás, co přesně si osadíte.

U grafické karty jsem provedl pouze srovnávací testy – 3DMark 11 a 3DMark z roku 2013. Celou baterii herních testů obdobného notebooku se stejným CPU i GPU najdete zde – rozdíl bude v rámci chyby měření.

 

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Cinebench R15 64-bit

Benchmark výkonu v Cinema 4D. Testy s použitím jednoho jádra uvádíme spíše jako zajímavost.

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Eurocom Shark 4.0

Eurocom Shark 4.0

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

  Eurocom Shark 4.0 

 

Eurocom Shark 4.0

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

 

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Notebook má odnímatelný akumulátor s kapacitou 62 Wh. Výdrž byla na notebook tohoto kalibru přijatelná. Na plus to není, ale čtyři hodiny u notebooku s GeForce GTX 960M nejsou zlý výsledek.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 4:08 h

V klidu je notebook velmi tichý, téměř neslyšný. V zátěži je jeho zvuk také přijatelný. Regulace funguje trochu přerývaným způsobem, ale ničemu to nevadí. Teploty na procesoru i grafice se drží do 90 °C, což je hodně, ale u notebooku ještě v normě.

 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0

Procesor ve vícevláknové zátěži nepodával plný výkon, jeho takt v Prime95 rychle klesne na 2,7–2,8 GHz. Výsledkem bylo přibližně 90 % výkonu, jaký Core i7-4720HQ obvykle poskytuje. To není zcela v nepořádku – nejde o throttling, jen o nižší Turbo. Výkon grafiky takto ovlivněn nebyl.

Spotřeba:

  • v klidu: 16 W 
  • v Prime95: 72 W
  • ve Furmarku 1.10.3: 126 W

Zvuk

Notebook má reproduktory 2.0 od značky Onkyo. Oba jsou vestavěné na šikmé liště za klávesnicí a míří nahoru–mírně sklopeně k vám. Zvuk postrádá jakékoli basy a je spíše méně hlasitý. Projev je ovšem docela čistý a čitelný.

 

Software

Operačním systémem je tu Windows 8.1 64-bit, pokud budete notebook kupovat, setkáte se pravděpodobně buď už s předinstalovanými Windows 10, nebo bude alespoň dostupný update na ně.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Shark ve své čtvrté verzi je takovým středním strojem nabídky Eurocomu. Je zařazen mezi tenké a lehké přístroje, jeho tloušťka i hmotnost vcelku odpovídají běžnému slabšímu hernímu či multimediálnímu notebooku. Uvnitř najdete grafiku střední třídy, slušné čtyřjádrové Core i7 a až 16 GB RAM. Potěší pak zejména možnost osazení řady SSD i disků, a to i do slotu mSATA.

Eurocom Shark 4.0
Eurocom Shark 4.0

Naše konfigurace je podstatně dražší než základní hlavně kvůli 1TB SSD. Jinak můžete Shark 4.0 s trochou smlouvání koupit i pod 40 tis. Kč. Cena je u Goldmaxu silně individuální, jak je přiblíženo níže.

Ve finálním hodnocení musím pochválit pěknou klávesnici a touchpad, poměrně slušné zpracování s příjemným povrchem nebo prvky z pracovních stanic jako je TPM čip nebo čtečka otisků prstů. Z negativ se zejména značně nevýhodný poměr výkon/cena, co se herní situace týče – stejnou grafickou kartu najdete v noteboocích už od 25 000 Kč.

Eurocom Shark 4.0
Eurocom Shark 4.0

Eurocom Shark 4.0 od nás dostává 75 %. Až na vyšší cenu nemá zásadní negativa, ale ani ničím neoslní.

Plusy / mínusy
  možnosti konfigurace
  pevné zpracování
  tiché chlazení
  slušná klávesnice i touchpad
  čip TPM, čtečka otisků prstů
  špatný poměr výkon/cena
Cena individuální, od 40 528 Kč
Hodnocení: 75 %

 

Specifikace

Jako všechny notebooky od Eurocomu, i Shark 4.0 je plně konfigurovatelný. Cena testovaného kusu se kvůli obrovskému SSD zastavila na 62 000 Kč, přičemž notebook začíná na 40 528 Kč (včetně DPH). Prodejce – Goldmax.cz ovšem nabízí časté akce a hlavně individuální dohodu ceny. Držitelé karet Sphere mají navíc 8% slevu.

Eurocom Shark 4.0
displej 15,6" Full HD (1920 × 1080 px), matný AH-IPS, 141 ppi
procesor Intel Core i7-4720HQ na 2,6 GHz (3,6 GHz Turbo), 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 960M 2GB
Intel HD Graphics 4600 (integrovaná)
přepínatelné – Nvidia Optimus
RAM 8 GB DDR3L 1866 MHz
úložiště 1000GB SSD
optická mechanika DVD-RW
akumulátor 62 Wh
rozměry a hmotnost 385 × 268 × 28,5 mm, 2,5 kg
OS Windows 8.1 64-bit (+ zdarma upgrade na Windows 10)
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11n (Realtek), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s
USB 4× USB 3.0
čtečka karet 6-v-1
výstupy na monitory HDMI, mini-DisplayPort, VGA (D-Sub)
další webkamera, 3× 3,5mm jack
Cena a záruka
zahájení prodeje červenec 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Goldmax.cz
cena individuální (viz výše)

Galerie fotografií, screenshoty

Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0

MMF24

 

Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0 Eurocom Shark 4.0

Byl pro vás článek přínosný?