Hlavní navigace

Fotky z mobilů budou ještě lepší. Vědci navrhli chytrý zoom [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z Kalifornské univerzity a Nvidie pracují na nové technologii, která může zvýšit schopnosti foťáků v mobilech. Nazývají ji Computational Zoom a už z toho jste možná pochopili hlavní význam. Jeden přístroj s jedním objektivem bude moci pořizovat snímky odpovídající různým ohniskovým vzdálenostem.

Chcete-li například vyfotit člověka se zajímavým objektem v pozadí, na mobilu kvůli malému ohnisku zachytíte širokou scénu. Člověk se tak na fotku vejde hravě celý, ale zajímavost v pozadí se možná úplně ztratí. Aby tomu tak nebylo, museli byste použít delší objektiv a od člověka podstoupit (resp. spíš on by musel jít blíže k objektu). V mobilu však pro teleobjektiv není místo. A ne, dvojnásobný zoom u iPhonu a spol. opravdu nestačí. Computational Zoom ale dokáže fyzické nedostatky mobilu nahradit pomocí algoritmů.

Inženýři dokážou i s fixním širokým ohniskem zachytit scénu s jinou perspektivou. Jak? Pořídí až 30 fotografií z různých vzdáleností. Software pak v počítači analyzuje scénu, u jednotlivých prvků vypočte jejich hloubku a následně je dokáže přeskládat tak, aby odpovídaly skutečnému teleobjektivu. Technologie se pochopitelně nehodí pro pohybující se objekty. Člověk vám ale nikde neuteče a Eiffelovka v pozadí nejspíš také ne.

Vybrat ze shluku fotek potřebné části a poskládat je do nové fotografie lze provést i ve Photoshopu a spol. Řešení vědců z UCSB a Nvidie celý proces zautomatizuje. Technologie zatím není dokonalá. Výpočty musí probíhat na počítači a u zpracování 30 fotek zaberou dvě hodiny. A jak je vidět na videu, ne vždy je výsledek přirozený. Kompozice se sice změnila, ale scéna v pozadí zůstala ostrá. Oko přitom čeká, že když je zaostřeno na člověka, pozadí bude rozostřené.

CS24

To by zcela jistě šlo nasimulovat také, vždyť software zná hloubku obrazu, takže dokáže prvky vložené v několika vrstvách rozoostřít uměle. A co se týče náročnosti výpočtů, optimalizace a budoucí obrazové procesory by mohly focení urychlit na podobnou úroveň jako skládání panoramat nebo sférických fotek přímo v mobilu.

Byl pro vás článek přínosný?