Hlavní navigace

Garmin Vívosmart: chytrý náramek s displejem a notifikacemi vás dostane (recenze)

13. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve dne, v noci

Náramek či hodinky mají v podstatě tři oblasti využití: buď celodenní nošení s monitorováním pohybu (počet kroků) a spánku (jak moc se vrtíte) nebo jako sportovní náramek monitorující (většinou) běh. Doplňkovou a příjemnou funkcí jsou notifikace ze smartphonu. Vívosmart umí všechny tři. Má totiž dotykový OLED displej, přitom si zachovává vyšší výdrž

 
 

Vívosmart je vyroben z odolného plastu a tvoří s páskem jeden celek. Garmin jej vyrábí ve čtyřech barvách (vnitřní strana, zvenku je vždy elegantně černý) a dvou velikostech podle zápěstí. O pětistovku dražší varianta má v balení navíc kvalitní hrudní pás na měření srdečního tepu komunikující přes protokol ANT+.


 

Vívosmart spárujete s telefonem přes rozhraní Bluetooth 4.0, podporuje Android od verze 4.3 a iPhone od 4S. Do smartphonu si stáhnete aplikaci Garmin Connect, která má i svou webovou obdobu.


Webové rozhraní

Ještě zbývá nastavit své tělesné údaje, jako je výška, váha a věk, a Vívosmart začne počítat z ušlých kroků i vzdálenost v kilometrech a spálené kalorie. OLED displej velikosti 34 × 3,5 mm bíle prosvítá přes plastové tělo, vše je dokonale čitelné i utěsněné. Zapnete jej poklepáním, případně jen zvednutím ruky. Lze nastavit i sílu jasu.


Směr textu lze nastavit

Přejetím prstu po displeji se můžete přesouvat mezi více obrazovkami. Na první je vidět čas a datum, na dalších ušlé kroky, denní cíl a kalorie. Na dalších můžete třeba ovládat hudební přehrávač (spustit jej, střídat skladby a měnit hlasitost). Když máte nasazený hrudní pás, tak i sledovat svůj srdeční tep a ještě třeba ovládat kameru (kompatibilní VIRB od Garminu). Rozhodně bude lepší si počet obrazovek v nastavení trochu zredukovat. Vždy ovšem vidíte jen jednu informaci v jeden čas.

 

Vívosmart primárně hlídá pohyb a každý den vás motivuje k tomu, abyste pěšky ušli určitou vzdálenost. Třeba 7 500 kroků. Podle toho, jak plníte, Vívosmart sám mění cíl na další den. Přidává nebo ubírá, abyste se zlepšovali, ale taky na náramek nezanevřeli.

V noci jen hloupý náramek

V noci měří kvalitu spánku klasicky podle toho, jak se vrtíte. V aplikaci máte přednastavenou dobu spánku třeba mezi 23–7h, což ale musíte druhý den ručně potvrdit (že jste usnuli a probudili se v tolik a tolik). Režim spánku lze i ručně aktivovat podržením prstu na displeji a klepnutím na měsíc. Škoda, že tohle nepotvrdí Vívosmart sám – z dat musí celkem přesně poznat, kdy se člověk večer přestane vrtět a kdy ráno zase začne. Jenže to neumí, v noci je z chytrého zařízení jen polochytré.


Čas spánku je nutné potvrzovat ručně | Dlouhodobé statistiky

Vestavěný budík vás zavibrováním spolehlivě vzbudí v pevně danou dobu a lze jej odkládat po pěti minutách. Není to bohužel chytré buzení podle spánkových cyklů. Ač tyto informace náramek má, opět s nimi neumí pracovat a nedokáže vás vzbudit v době mělkého spánku.

Garmin Vívosmart
velikost dvě velikosti
(127–221 mm zápěstí)
barva černá, červená, fialová
příslušenství volitelně hrudní pás, VIRB kamera, snímač kadence kola
displej 55 × 32 px OLED
odolnost voděodolnost
výdrž 7 dní
Cena a záruka
zahájení prodeje říjen 2014

Graf ceny produktu Garmin Vivosmart HR L poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil Garmin
cena 4990 Kč

Běh bez GPS, zato s hrudním pásem

Ani sportovní funkce nejsou Vívosmartu cizí, což dokládá také hrudní pás v příslušenství. Bez něj pořídíte náramek jen o 500 Kč levněji. Ať už s pásem nebo bez něj, když jdete běhat, stačí spustit měření – delším podržením aktivujete tři rychlé volby: na výběr dostanete běh, ruční začátek spánku a nastavení jasu displeje. Vívosmart umí zvýšit jas displeje během sportovní aktivity, mimo ni může akumulátor šetřit.


 

Zmáčknete tedy ještě piktogram běžícího panáčka a Vívosmart začne měřit vzdálenost. Pokud jste pořídili variantu s hrudním pásem (mimochodem je kvalitní a přesný), uvidíte na náramku i aktuální srdeční tep, což je pro běžce celkem důležité.


 Pro náročnější běžce chybí údaje z GPS | Denní přehled uvidíte lépe přímo na náramku

Nedostáváte ovšem žádnou zpětnou odezvu, náramek nemá GPS, takže jen po dokončení běhu stopnete čas. Pokud běh přizpůsobujete aktuálnímu tepu, budete se muset na náramek průběžně dívat. V aplikaci Garmin Connect svůj běh zpětně najdete, uvidíte celkovou vzdálenost a průběžný graf tepu. Údaje jsem po běhu srovnával s Runkeeperem ve smartphonu s GPS a Vívosmart si v kilometrech docela přidává. Úplně přesný být ale ani nemůže, kilometry počítá podle počtu kroků, jejichž průměrnou délku sice můžete nastavit. Ale pokud neběháte jen rovinky, nebude to přesné nikdy.

Více než kilometry jsou zajímavé údaje z hrudního pásu, ale opět, toto zvládnete i jen se smartphonem, který vám navíc poskytne důležitou GPS. Vívosmart je tedy spíše pro nenáročné běžce, kterým na vzdálenosti nebo GPS mapce tolik nezáleží. Náročnější sáhnou po mobilu nebo rovnou po běžeckých hodinkách s GPS, které Garmin také vyrábí. Na denní počítání kroků a notifikace z telefonu je zkrátka stavěný mnohem lépe.

Notifikace na jedničku

Největší přidanou hodnotou proti jiným náramkům jsou notifikace. Díky OLED displeji vidíte, kdo vám volá nebo píše. Jiné náramky třeba zavibrovaly nebo rozsvítily diodu, ale tohle je jiná liga. Vívosmart zobrazí jméno volajícího (ale nelze přijmout ani odmítnout, jen zobrazí), ukáže začátek smsky nebo emailu. V nastavení si přímo zvolíte, z kterých aplikací bude notifikace zobrazovat a z kterých ne. Toto funguje pro Android, na iOS lze mít buď všechny notifikace, nebo žádné.


 

Aplikace je spíše slabinou jinak kvalitního náramku. Prvotní spárování trvalo docela dlouho, což se dá překousnout, ale její ovládání příliš přívětivé není. Třeba náramek Jawbone má aplikaci zpracovanou mnohem lépe. Na obranu Garminu nutno dodat, že většina aplikací k ostatním náramkům není žádná sláva. Ale možná jsem příliš kritický.


 

Na první obrazovce vidíte karty pro jednotlivé aktivity, jako jsou kroky či spánek, s aktuálním „skóre“. Po klepnutí na podrobnosti se dostanete ke statistikám. U prohlížení spánkových dat je krásně vidět, jak bylo přece jasné, kdy jste vstávali, jen to Vívosmart neumí rozpoznat.

 

Aplikace funguje i jako sociální síť, můžete se porovnávat s ostatními, sledovat své pokroky. Ale je to vhodné spíše pro sporty, a tedy třeba pro skutečné běžecké hodinky.

Konečně pořádný náramek

Pravidelný pohyb je důležitý, náramek vás dokáže pohlídat, abyste se přes den hýbali. A nejde jen o celkové nachozené kroky, hlídá i pravidelnost. Když se hodinu moc nehýbete, hned zavibruje a vyzve vás k procházce. Denní cíl na další den se průběžně mění podle vaší předchozí aktivity.

Vívosmart je vodotěsný a vydrží na jedno nabití 7 dní. Šestý den začal hlásit slabou baterii, přičemž sedmý den večer se skutečně vypnul. Můžete s ním i plavat do hloubky 50 metrů a běhat v teplotách od -10 do 60 °C. Bez synchronizace s telefonem vydrží 3–4 týdny, poté začne stará data mazat. K nabíjení slouží USB nabíječka ve tvaru kleští, do kterých náramek upevníte. Z vnitřní strany Vívosmartu jsou čtyři malé kontakty.


 

Vívosmart je hlavně skvělý fitness náramek a prodloužená ruka smartphonu. O něco méně je dobrý pro spánek, u kterého se chytrost ztrácí, a pro běh, kde náročnějším běžcům bude chybět GPS (tu ovšem nemají zatím ani jiné náramky). Hrudní pás je přesto příjemným sportovním doplňkem.

Vívosmart je spíše samostatné zařízení, návštěvy aplikace jsem během používání omezil na občasné nahlédnutí nebo změnu nastavení. Skvěle motivuje k pohybu po celý den, přičemž telefon po většinu času nemusíte díky notifikacím ani vyndávat z kapsy. Perfektní displej je asi největší konkurenční výhodou – díky Vívosmartu si také můžete napořád ztlumit zvonění i vypnout vibrace telefonu, náramek tohle obstará za něj. A zastane i hodinky.

MMF24

Plusy / mínusy
  skvělý displej
  výborné zpracování
   motivace 
  voděodolnost
  ruční potvrzování času spánku
  jen hloupý budík
  nemá GPS 
  vyšší cena
Hodnocení 90 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.