Hlavní navigace

Gigabyte pouští na trh desky s čipsety H97 a Z97, zavádí edice SOC, BK a Gaming

12. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden nastává definitivní vypuštění platformy Haswell Refresh na trh, a spolu s novými procesory pro LGA 1150 přicházejí i nové desky s čipovými sadami Z97 a H97. Co se týče desek firmy Gigabyte, dostali jsme malou ochutnávku už minulý měsíc. Nyní společnost oficiálně pouští na trh celou sérii, čítající dohromady 34 modelů. Desky této nové generace výrobce nově rozčlenil do čtyř řad: G1 Gaming, Ultra Durable, Super Overclocking a Black Edition.

Jako snad všichni výrobci naskočil Gigabyte na „hráčský marketing“ a mimo „běžné“ základní desky klade důraz na „lepší“ řadu nazvanou G1 Gaming. Bez velkých překvapení v černo-červeném barevném provedení, firmě Gigabyte se také podařilo vymyslet podobné značení, jako má MSI (Z97X-Gaming 3, Z97X-Gaming 7 atd). Do této řady patří i modely G1.Sniper a celkem půjde o dvanáct různých desek.

G1.Sniper Z97
G1.Sniper Z97

U většiny modelů této řady můžete najít jeden konektor SATA Express (je sice dvoupatrový, ovšem vrchní řada má pouze dvojici běžných konektorů SATA, nikoliv už třetí sekci, která z nich dělá SATA Express) a často také slot M.2. Na příští generaci SSD jsou tedy připravené. Na co dále kladou desky Gaming důraz, je integrované audio. U těchto desek Gigabyte osazuje své nadstandardní řešení Amp Up, obvykle i s možností výměny operačního zesilovače.

Z97X-Gaming 5
Z97X-Gaming 5

Z97X-Gaming GT
Z97X-Gaming GT

Většina základních desek řady G1 Gaming je založena na čipové sadě Z97, nicméně vyskytují se v ní i levnější modely s čipsetem H97 (G1.Sniper H6, H97M-Gaming 3, H97-Gaming 3). Existovat bude mimochodem také model formátu Mini-ITX (Z97N-Gaming 5), na webu výrobce k němu ale zatím scházejí podrobnosti.

 

Desky BK: nadstandardní spolehlivost díky prodlouženému testování

Všechny desky Gigabyte se dnes honosí nějakou verzí přívlastku Ultra Durable. Pro ty kusy, které jsou ještě „houževnatější“ než normálně, tedy Gigabyte nyní přišel s názvem Ultra Durable Black Edition (označení BK). Tyto modely údajně procházejí nadstandardním testováním stability, má jít až o týden zátěžových zkoušek navíc. Verze BK bude existovat od tří modelů: Z97X-UD3H-BK, Z97X-UD5H a Z97X-Gaming G1 WiFi-BK.

Z97X-Gaming G1 WiFi-BK
Z97X-Gaming G1 WiFi-BK

Co se týče běžné, základní řady standardních modelů (která nese označení Ultra Durable), bude ji tvořit sedmnáct různých modelů. Jsou mezi nimi například i Mini-ITX modely Z97N-WiFi a H97N-WiFi, či také zdá se jediná deska opatřená Thunderboltem (přesněji řečeno dvěma): Z97X-UD7 TH. I mezi těmito deskami lze nalézt modely se sloty M.2 či SATA Express (i obojím naráz), ovšem jen ve vyšší sekci nabídky – kromě Z97X-UD7 TH například u modelů Z97X-UD5H, Z97-D3H a Z97-UD3H. U zmíněných Mini-ITX desek se revoluce nekoná a odkázány jsou jen na běžné porty SATA.

Z97X-UD7 TH
Z97X-UD7 TH

H97N-WiFi
H97N-WiFi

Z97-D3H
Z97-D3H

 

Řada SOC: zaměřená na přetaktování

Pro taktovače lačnící po speciální desce má Gigabyte dva modely s přídomkem SOC, což značí „Super Overclocking“. Na PCB nesou všemožná ovládací tlačítka (mimo jiné pro deaktivaci slotů DIMM a PCI Express), diagnostický displej a také kontakty pro měření napětí. Pro akce, kde deska leží mimo skříň, mají tyto desky také dvojici USB konektorů osazených na přední hraně PCB.

Z97X-SOC Force
Z97X-SOC Force

V této řadě má Gigabyte dva modely: Z97X-SOC a Z97X-SOC Force. Výbavou a konstrukcí se zdá se neliší, tedy až na napájecí kaskádu. Oba modely mají integrované audio Realtek ALC1150 se sluchátkovým zesilovačem a nesou také jeden port SATA Express (vedle čtyř dalších portů SATA). Liší se ale v použitém adaptéru Ethernet – první model má gigabitovou síťovku Intel (bez upřesnění modelu), varianta Force je osazena čipem Killer E2201.

 

KL24

Vzhledem k množství modelů zde bohužel nemůžeme zabíhat do podrobností. Pokud si ale chcete jednotlivé desky porovnat, nebo si třeba vybrat kandidátku ke koupi, odkážu vás na stránky výrobce. Sekci desek s čipovou sadou H97 má Gigabyte zde, modely s čipsetem Z97 pak tady.

Zdroj: Gigabyte (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?