Hlavní navigace

Goldmax Panther i7: nenasytná bestie

25. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ konfigurovatelnost, upgrade

+ bezkonkurenční výkon

+ výbava

- materiály a slícování

- extrémní cena

- výdrž na baterie

Na stránkách Goldmaxu tak najdete zejména mašiny z kategorie DTR (Desk-Top Replacement, náhrada stolního počítače) a také multimediální All-In-One PC typu Apple iMac nebo nedávno testovaného BenQ nScreen i221.

My jsme se podívali na zoubek modelu Golgmax Panther i7, který vás zaujme už při zběžném prolétnutí parametrů. Kromě jedné z nejvýkonnějších notebookových grafik, 6 GB operační paměti a dvou disků v RAIDu uvnitř najdete nové čtyřjádro Intel Core i7 určené pro nejvýkonnější stolní počítače.

Pracant, nikoli krasavec

Obří notebook se snaží držet aktuálních designových trendů - najdete na něm tedy velké lesklé plochy a stříbrná tlačítka. Takové řešení je sice u primárně profesionálního DTR zvláštní, ale co naplat, tak se to dnes prostě dělá. Trochu horší je to ale v případě samotných materiálů, z nichž je počítač vyroben. Plasty, které najdete všude, kromě horní části víka, jsou měkké a působí levným dojmem. Také slícování není úplně dokonalé - u standardní konfigurovatelné čínské šasi (tuto vyrábí firma Clevo) se nejedná o nic neobvyklého, u notebooku za osmdesát tisíc je to však trochu zarážející. Na druhou stranu přístroj pravděpodobně nebudete každý den tahat na rameni do práce, takže se není nutné obávat o panty a další klasické notebookové bolístky.

To, že přístroj není zrovna nadšený cestoval, dokládají také jeho fyzické parametry. Sedmnáctipalcový displej si vyžádal půdorys téměř třicet na čtyřicet centimetrů, opravdu fascinující je ale tloušťka přístroje, která v nejširším místě dělá celých šest centimetrů. To má ale pochopitelně dobrý důvod - hardwarová výbava této kategorie prostě vyžaduje svůj prostor a zejména pak účinný systém chlazení.

Klávesnice, porty

Klávesnice je velmi příjemná, s rozložením kláves jsem byl také spokojen. U takto velkého přístroje se už se samostatným numerickým blokem počítá, vytknout tak lze snad jen to, že není od zbytku kláves nějak výrazněji oddělen. Na notebooku najdete také bonusová tlačítka - vedle vypínače je typická sestava tří tlačítek pro rychlé spuštění prohlížeče, mailového klienta a mediálního přehrávače. Vlevo vedle klávesnice najdete ještě dvě další, jejichž funkce je již plně ve vašich rukou.

Touchpad není na poměry notebooku nijak velký, jeho citlivost je však velmi dobrá - při standardním nastavení přejedete obrazovky nadvakrát. Výrobce se při návrhu tohoto stroje držel mnoha aktuálních trendů, typických pro domácí notebooky, jeden z těch užitečných v podobě multydotekového touchpadu však vynechal. Jediné co ovladač nabídne navíc je vyznačený skrolovací pás. Tlačítka jsou bohužel již dle poslední módy kovově lesklá, takže na nich ulpívají tak viditelné otisky prstů, že kriminalisté nadšeně tleskají. Celkově patří touchpad spíše k průměru, přístroj je však, jak mnohé parametry napovídají, primárně určen k náročným grafickým činnostem, případně k hraní her. V obou případech pravděpodobně k ovládání stroje využijete kvalitní USB myš (jeden kousek značky Razer dokonce dostanete od Goldmaxu jako pozornost), celý odstavec ohledně kvality a schopností touchpadu tak trochu ztrácí na váze. Důležitá informace tedy je - touchpad pro pohotovostní užití poslouží dostatečně.

Vybavený profesionál

Co se týče konektivity je na tom Panther opravdu skvěle. Obrazový výstup zde zajišťuje jak HDMI, tak i DVI - nechybí ani redukce na VGA v balení. Přes HDMI samozřejmě můžete vést i zvuk , pro audio najdete v přední hraně pod displejem také čtyři malé jacky. Nabídnou sluchátkový výstup, mikrofonní a linkový vstup a také digitální optický zvuk (S/PDIF out). Jejich umístění je nevhodné, ale u takto velkého stroje, který budete budete pravděpodobně ovládat přes externí periferie, se nejedná o nic tragického.

V dalších výbavě nechybí eSATA pro moderní externí disky, malý FireWire pro připojení páskových DV kamer, slot ExpressCard pro rozšiřující karty, síťový i modemový konektor a v neposlední řadě také konektor pro připojení externí antény. Ten využijete, pokud si necháte DTR vybavit DVB-T tunerem pro příjem pozemního digitálního TV signálu. USB konektory nabídne přístroj čtyři, jsou však všechny umístěny v pravé hraně a nevhodně namačkány těsně vedle sebe. Pokud tedy připojíte nějaké rozměrnější USB zařízení, je možné, že se nevyhnete použití USB hubu, což je u takto velkého a vybaveného přístroje škoda.

Nechybí běžná výbava jako je 2Mpx webkamera s vlastním mikrofonem a multiformátová čtečka paměťových karet. Ani Blu-ray mechanika vlastně není v této kategorii ničím zvláště neobvyklým, testovaným model byl vybaven kombinovanou BD-ROM čtečkou a DVD vypalovačkou, k dispozici je však také mechanika se schopností zápisu na Blu-ray.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej se může pochlubit na notebook přesnými a neutrálními barvami, k tomu přidává solidní pozorovací úhly - dá se tak dobře využít ke sledování filmů i ve více lidech. Nabízené rozlišení 1 920 × 1 200 obrazových bodů je na 17" zobrazovací ploše ideální, v tomto ohledu tak opravdu uspokojí i náročné uživatele, kteří přístroj zamýšlejí využívat k 3D modelování a práci v CAD aplikacích.

Zvukový výstup, který vychází dokonce ze čtyř samostatných reproduktorů, je až překvapivě hlasitý. Kvalita je relativně slušná, jde však zaznamenat jisté zkreslení, náročné posluchače tak zcela jistě neuspokojí. Audio soustavě chybí zejména subwoofer, (který je v této kategorii často k vidění) takže zvukový projev trpí zejména chybějícími basy. Alespoň částečně to pak vynahrazují již zmíněné digitální zvukové výstupy (HDMI a S/PDIF), ty však začínají být standardem také u levnějších notebooků.

Panther si pěkně RAIDí

Hardwarové výbava tohoto přístroje je výjimečná v mnoha směrech, začíná to už u disku. Ten totiž v přístroji nenajdete jeden, ale hned dva - případně je možné dodat také sestavu rovnou se třemi disky. V námi testované konfiguraci jsme našli dva 500GB kousky zapojené v dobře nastaveném režimu RAID 0. Jednalo se sice o 2,5" notebookové modely, avšak s rychlostí 7 200 ot./min. RAIDového minipole tak bylo schopno sekvenčně číst až 150 MB/s, což je zhurba trojnásobek běžného notebooku. Je to také víc, než u běžného stolního počítače, což se pozitivně projeví na odezvě systému - ta je u tohoto přístroje opravdu skvělá.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Další brutalitou u notebooků nevídanou je procesor. Osazený Core i7 950 nakope patici každému mobilnímu procesoru, v některých případech je jeho výkon doslova několikanásobný. Za to vděčí také 8MB L2 cache, čtyřem jádrům a vysokému taktu 3,06 GHz, který je možné ještě o kousek přetočit. Výrobce má v nabídce i jiné procesory - od méně výkonných !serverových! Xeonů až po extrémní Core i7 až s taktem 3,33 GHz (model 975).

K tomu si přidejte 6GB rychlé paměti (možno osadit až 12 GB), již zmíněné rychlé disky a máte pořádný profesionální základ. A elektrotřešnička na technodortu? Nejvýkonnější mobilní jednočipové grafické řešení - Nvidia GeForce GTX 280M. Bez větších potíží si poradí i s nejvýkonnějšími hrami, u kousků jako je Crysis nebo GTA IV sice budete muset trochu stáhnout detaily, stále však budete moci hrát v plném rozlišení. Čtenáři a čtenářky, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás něco takového má? A ačkoli je tedy tento řazen do pracovní větve nabídky Goldmaxu, poradí si jak s CAD aplikacemi, tak i s nejnáročnějšími počítačovými hrami v dostatečném rozlišení.

Neshořel

Na jaře letošního roku jsem se u velkého testu DTR vysvětloval, proč není značka Goldmax také zastoupena - modely tehdy ještě nebyly k dispozici. Připojil jsem k tomu také jadrnou poznámku o konfiguraci se dvěma GTX 280M v SLI a hasícím přístroji, což se firmě Goldmax Laptops příliš nelíbilo. Nyní se zde rád veřejně omluvám - přehřívání se ani při dlouhodobém zatížení nekoná. Vyšší teploty je možné zaznamenat nad disky, tedy v oblasti kolem touchpadu - předpokládám, že stroj budete stejně ovládat většinu času přes externí klávesnici a myš, takže by se nemělo jednat o nijak znepokojivou skutečnost. Většina tepla je pak vyfukována skrze "radiátory" v zadní hraně. O to se starají tři ventilátory a solidní síť měděných heatpipe. Na notebook opravdu úctyhodné provedení. Není důvod se domnívat, že se dvěma osazenými grafikami by situace byla nějak výrazně odlišná.

Je to ale vyváženo dost hlasitým větráním v zátěži. Pokud budete provozovat nenáročné činnosti, oceníte, že se procesor a jeho ventilátor zvládne umírnit dle potřeby. Jakmile se ale rozjede grafika, nebo plně zatížíte procesor, je to hukot. V podstatě se jedná o hluk, který odpovídá běžnému hernímu počítači s výkonnými komponentami bez nadstandardního odhlučnění. Stolní počítač ale většinou leží pod stolem, od notebooku, takový projev navíc neočekáváte - byť by byl takto velký a výkonný. Za výkon se ale prostě platí (nejen penězi) a s tím musíte počítat.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Běžným standard, který tento notebook samozřejmě zvládá, je dnes Wi-Fi 802.11n, podporovány jsou také všechny pomalejší typy včetně 802.11a. V konfigurátoru je možné přihodit Bluetooth, ale třeba také zmiňovaný DVB-T tuner. Možnost používat tento přístroj jako televizi se jistě hodí.

U takto výkonné mašiny samozřejmě nemůžete počítat s oslňující výdrží na baterie. Ačkoli je osazený akumulátor dvanáctičlánkový a nabízí ohromných 95 Wh, což by jiným přístrojům postačilo na celý den, poslouží baterie spíše jen jako dočasný zdroj energie v případě výpadku elektrického proudu. Jedná se tedy o jakési integrované UPS řešení. Výdrž se v praxi pohybovala kolem jedné hodiny - zajímavé je, že se při různých činnostech příliš nelišila. Také síťový zdroj patří k největším, které jsem měl tu čest v životě vidět. Ani zde se není co divit - stolní procesor s TDP 130 W, k tomu dva disky a nenažraná grafika už chtějí pořádné kvantum energie. Na zdroji tak najdete výstupní hodnoty 20 V a 11 A, což už je trochu děsivé - odpovídá tomu také konektor pro napájení. Takový proud už totiž vyžaduje poctivý pětikolík.

Dodávaný software, Příslušenství, Zhodnocení

Testovaný model byl vybaven 64bitovými Windows Vista Ultimate. Jiná verze Visty u takového stroje ani nepřipadá v úvahu - zejména proto, aby bylo možné efektivně využít osazenou operační paměť. Další hromady "užitečného" předinstalovaného software Goldmax nenabízí, opět to vidím spíše jako plus. Ten, kdo si takový přístroj pořídí, jistě nebude počítačový začátečník a rád si veškerý software vybere a nastaví podle svých preferencí. Počítač je také možné koupit úplně bez systému. Co naopak v balení dostanete je šikovná herní myš Razer Salmosa, 8GB flash disk a brašna (po vyplnění dotazníku). Záruka zahrnuje službu Pick-up and Return, notebook je tedy v případě poruchy vyzvednut u zákazníka a po opravě zase dopraven zpět k němu. Na opravdu má však výrobce zákonem daných 30 dní - nadstandard v podobě opravy do druhého pracovního dne se nekoná. Můžete si pouze připlatit za tříletou záruku.

Stále nabušený

Goldmax se právem chlubí také upgrade programem, pokud vám časem bude počítač připadat pomalý, můžete si nechat v servise vyměnit grafiku za budoucí generace s rozhraním MXM (3.0 typ B). Vyměnit je možné také procesor - podmínkou je socket LGA1366. Pro něj budou k dispozici např. šestijádra Intel Gulftown.

Upgrade je možné provést také u optické mechaniky, TV Tuneru, diskové pole doplnit SSD diskem atd. Za příslušnou částku vám prostě Goldmax vymění libovolné komponenty, upgrade je také přístupný uživatelům v domácích podmínkách bez ztráty záruky. Určitě je také třeba zmínit, že ceny nejsou pevné a je možné vyjednat individuální slevy podle modelu.

Přístroj má určitě své mouchy - horší šasi, slabší zvuk, hlučné chlazení a spoustu drobností jako je touchpad, či nevhodně rozmístěná USB. Jedná se ale o jedno z nejvýkonnějších řešení na trhu - je také nutné ocenit, že je sestava velmi vyrovnaná a žádná z komponent výkon výrazně nebrzdí. Plusem je jistě také konfigurovatelnost. Pokud si tedy tuto energeticky i finančně nenasytnou bestii můžete dovolit a požadujete bezkonkurenční výkon, může být Goldmax Panther i7 dobrou volbou.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Produkt

Cena

88 119,00 Kč

Zapůjčil

Goldmax Laptops s.r.o.

 

KL24

Specifikace

Procesor

Intel Core i7 950 (4× 3,07 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

6 GB (DDR3)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

12 GB

Pevný disk (velikost)

1 000 GB (2× 500 GB, RAID 0)

Pevný disk (rychlost)

7 200 ot./min

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

BD-ROM (DVD-RW DL)

Optická mechanika (rychlost)

Velikost displeje (palců)

17

Rozlišení displeje

1 920 × 1 200

Grafická karta

Nvidia GeForce GTX 280M

Grafická paměť

1GB (GDDR3)

Wi-Fi

a/g/n

Bluetooth

volitelně

Mobilní komunikace

není

Operační systém

Windows Vista Ultimate (64b)

Porty (s výjimkou USB)

HDMI, DVI,eSATA, FireWire, síť, modem, 4× audio (3,5mm jack, sluchátka, mikrofon, line-in, S/PDIF out), CATV (volitelně TV tuner), ExpressCard/54

Počet USB portů

4

Slot pro karty

SD/MMC, MS Pro Duo

Rozměry

397 × 298 × 51-60 mm

Hmotnost

5,4 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

37865

3DMark03 (body)

35408

3DMark05 (body)

19234

3DMark06 (body)

13414

PCMark05 (body)

10894

HDTune (MB/s; ms)

156; 16,2

CrystalDiskMark (MB/s)

150; 133

SuperPI (čas)

14 s

Cinebench R10 (body)

3484 CB-CPU, 4 408 CB-CPU (4,14 ×), 6267 CB-GFX

Sandra 2009 (procesor)

69,5 GOPS

Sandra 2009 (multimédia)

136,9 Mpix/s

Sandra 2009 (paměť)

18,6 GB/s

Vista Index (body)

5,9

Výdrž web* (čas)

1:04 h

Výdrž kancelář** (čas)

1:11 h

Výdrž multimédia*** (čas)

0:59 h

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?