Hlavní navigace

Google chladí své datové centrum odpadní vodou. Tu z toalet zatím nepoužívá

22. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google navázal spolupráci s čističkou odpadních vod, aby mohl chladit své datové centrum s pomocí již lidstvem dotčené vody. Datové centrum se nachází v americkém státě Georgia, konkrétně v oblasti Douglas County.

Pokud už se chytáte do uvedené lokality s myšlenkou, že si na místě odskočíte na záchod a tím pomůžete Google k chlazení jejich serverů, tak vás musím zklamat. Voda ze záchodů a pisoárů využívána k chlazení není, tedy prozatím.

Když bylo místní datové centrum v roce 2007 poprvé spuštěno, využívalo stejnou pitnou vodu, která tekla z kohoutků místním obyvatelům. Jeho vedoucí Jim Brown si však brzy uvědomil, že k chlazení až tak čistou vodu nepotřebuje. Proto navázal komunikaci s vodovody a kanalizacemi z oblasti Douglasville a projednal s nimi možnost použití recyklované vody ze sprch, van, praček…, která v USA nese označení „greywater“.

Nyní je tak Google schopen z čistírny odebírat přibližně 30 procent recyklované vody, která by jinak skončila v místní řece Chattahoochee. Voda ze záchodů, jež prozatím využívána není, je označována jako „blackwater“.

GoogleCesta vody chladící datové centrum Google

Předtím, než se však odpadní voda použije k chlazení, je nahnána do vlastní čističky společnosti Google, kde je sterilizována, chlorována a vyčištěna, aby mohla výt následně využita v chladicích věžích. Voda, která se neodpaří při procesu chlazení je pak opětovně čištěna a vypuštěna do místa svého původního určení, tedy řeky Chattahoochee, kam však putuje v lepším stavu, než kdyby tam tekla rovnou z čističky, odkud Google vodu odebírá. Uvedeným způsobem je pokryto chlazení celého datového centra.

Demonstrační video

MMF24

Uvedené řešení nepřináší výhody pouze řece a systému vodovodů a kanalizací, ale rovněž společnosti Google. Snadno se lze dovtípit, že „greywater“ je mnohem levnější než pitná voda. Zároveň nehrozí její nedostatek ani v horkých letních měsících, kdy bývá pitné vody nedostatek.

Zdroj: The Register

Byl pro vás článek přínosný?