Hlavní navigace

HP, den pátý: miliony v čudu, MS přetahuje vývojáře a Samsung počítače

23. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden přinesl dvě opravdu veledůležité zprávy. Jednou je plánovaná akvizice Google-Motorola, které jsme se detailně věnovali ve středu. Jenže v pátek se z jinak tuctové finanční zprávy vyklubala událost, která rovněž zatřese světem počítačů.

webOS ve stavu zombie

Platforma webOS měla být tím, co postaví chátrající Palm zpátky na nohy a třeba i zpět na výsluní. Nestalo se. I když byly telefony i samotný systém technologicky zajímavé, selhal marketing. Palm neuměl dobrý základ proměnit v zelené stodolarovky. Možným vysvobozením měl být Hewlett-Packard, který celý Palm koupil za 1,2 miliardy. Jenže ani nový majitel neuspěl. Stihl vydat dvě řady telefonů, jeden fajnový tablet, webOS pod cizími křídly také poskočil dále, ale ani HP nedokázalo prodávat. I když je HP největším výrobcem počítačů, v chytrých zařízeních se mu nedařilo. Proto nepřekvapil oznámený konec dalších telefonů a tabletů s webOS.

Schytal to i plánovaný 7" TouchPad Go (Opal), který měl nabídnout funkce většího TouchPadu v polovičním balení. Mluví se o tom, že někteří zaměstnanci už prý měli k dispozici testovací tablety, které měly jít už brzy na trh. Jen málo chybělo, aby Samsung Galaxy Tab, RIM Playbook nebo HTC Flyer dostali novou konkurenci.

Co s webOS

Hořkost pocítili nejen fanoušci značky, ale především vývojáři. HP sice tvrdí, že s webOS končit nehodlá, jenže opustil nejperspektivnější trh a aplikace pro tiskárny nebo pračky zatím nejsou pro tvůrce programů velkou příležitostí.

Vedoucí webOS, Stephen DeWitt, v pondělí prohlásil, že stále nebyly přerušeny plány s počítači. Některé nové mašiny by mohly obsahovat dualboot s Windows a právě webOS. Jenže alternativní desktopové systémy se už dnes nedokážou protlačit do uživatelských zájmů. Je tu zkrátka jen Windows, dlouho nic, dlouho nic, Mac OS X, dlouho nic, Linux. Chrome OS od Googlu má revoluční myšlenku, na kterou ještě pravděpodobně nedozrál čas. Ale webOS, to je jen další pokus jako Instant Boot u Asusu. Rychle bootující systém s několika aplikacemi má papírové předpoklady, aby se dal občas použít. Rozhodně se ale nejedná o funkci, která rozhoduje o koupi počítače.

webOS
webOS je podle některých nejhezčím mobilním OS, foto: Palm

 

HP má ale stále v plánu nasadit webOS v chytrých tiskárnách. Ty se připojí k internetu, webovým službám, umí komunikovat s ostatními počítači apod. Ale jestli tam běží webOS, Linux, *BSD nebo proprietární firmware, to není podstatné.

Osobně se domnívám, že HP už veškeré pozůstatky Palmu zabil. webOS prý měl být licencován třetím stranám, ale proč by někdo platil poplatky za používání mrtvého systému, když může použít třeba bezplatný Android nebo MeeGo a přizpůsobit si je vlastním představám…

Blesková reakce Microsoftu

Včera jsme psali o tom, jak Microsoft láká zhrzené vývojáře webOS na svou stranu. Autorizovaným tvůrcům bezplatně nabídne telefony s Windows Phone, vývojářské nástroje a také je proškolí. To aby získal ještě větší armádu datlovačů kódu, kteří rozšíří ekosystém WP. Šéf mobilní divize Brandon Watson na Twitteru později uvedl, že projevilo zájem přes 1000 vývojářů. Za tři dny, to jistě není špatné číslo vzhledem k „velikosti“ platformy.

TouchPad hitem až po smrti

Povedený tablet HP TouchPad se paradoxně stal velkým hitem až po smrti. Firma totiž snížila ceny o 75 %, například 16GB Wi-Fi verze stojí jen 99 dolarů. Většina obchodů zásoby ihned vyprodala. Šťastní majitelé si mnou ruce nad skvělým obchodem. Někteří budou TouchPad spokojeně používat dále, jiní si počkají, než někdo vytvoří port jiného živého systému (Ubuntu, Android [už se pracuje třeba na Touch Droid], MeeGo…), a někteří už své trumfy střelili se ziskem na eBay. Vzhledem k asi milionu vyrobených tabletů, počtu prodaných, naskladněných zařízení a jejich cen se odhaduje, že HP na tomto výprodeji ztratí asi 300 milionů dolarů!

  
HP TouchPad ve výprodeji za 99 dolarů je velkým hitem, foto: HP

Možná kdyby HP nasadil dotovanou cenu hned, mohl mít iPad důstojnějšího soupeře. Stejně tak to bývá i herních konzolí, kde se firmám vrací dotace v prodejích her. Jenže konzole má životnost asi 5–6 let, tablet bude za tu dobu už těžce zastaralý. Proto si firmy podobnou akci nemohou dovolit.

Část HP možná koupí Samsung

V pátek také firma prohlásila, že možná odštěpí svou divizi Personal Systems Group, která stojí za výrobou desktopů, notebooků, telefonů, tabletů a s tím spojených služeb. V tuto chvíli není jasné, jestli jen HP vytvoří dceřinou firmu, nebo bude chtít celou divizi prodat někomu jinému. HP se totiž čím dál více začíná podobat rivalům z IBM. Big Blue se už také soustřeďuje na korporátní oblast, software a služby, a proto před šesti lety prodal výrobu počítačů značky ThinkPad čínskému Lenovu. Je to logické, na softwaru a službách mají firmy vyšší marže, prodej hardwaru tolik nevynáší.

HP se přesto oproti IBM a ThinkPadům nachází v jiné pozici, stále je s přehledem největším výrobcem osobních počítačů, viz statistiky Gartneru.

Firma Prodeje 2Q2011
Podíl Prodeje 2Q2011 Podíl  Změna
HP 14 888 086 17,5 % 14 454 971 17,4 % +3,0 %
Dell 10 621 436 12,5 % 10 283 074 12,3 % +3,3 %
Lenovo 10 225 358 12,0 % 8 349 272 10,0 % +22,5 %
Acer 9 298 989 10,9 % 11 689 255 14,0 % –20,4 %
Asus 4 467 611 5,2 % 4 306 241 5,2 % +3,7 %
Toshiba 4 411 400  5,2 %  4 497 576  5,4 %  –1,9 %
Ostatní 31 306 987 36,7 % 29 732 493 35,7 % +5,3 %
Celkem 85 219 865 100,0 % 83 312 882 100,0 % +2,3 %

Odhadovaný celosvětový prodej PC v druhém čtvrtletí 2011, zdroj: Gartner

V celosvětových prodejích je s výrazným náskokem před Dellem. A právě její zakladatel a CEO Michael Dell se prostřednictvím Twitteru s pošťuchuje s HP. Nejdříve to byl fór, že HP znovu vzkřísí Compaq. Pak řekl, že situace v HP není rozdělení ale rozvod. Až se s HP nakonec rozloučil s heslem, že Dell je tom lépe než dřív.

HP a Dell
Špičkování Michaela Della a HP na Twitteru

Pokud se HP rozhodne celou divizi PSG prodat, možným zájemcem by mohl být Samsung. Brzy největší výrobce mobilů by se mohl stát i největším výrobcem počítačů. V současnosti mezi přední producenty zdaleka nepatří.

Se zprávou přišel deník Digitimes, podle něhož už Samsung kontaktoval přední tchajwanské továrny Quanta Computer, Compal Electronics nebo Pegatron Technology, jestli by u nich nemohl outsourcovat výrobu notebooků. V tuto chvíli totiž Samsung veškeré své notebooky montuje v Číně. Jednání s představiteli továren tak možná naznačují, že hledá kapacity pro to, aby mohl převzít PSG od HP.

Hewlett-Packard má tento rok vyrobit asi 40 milionů počítačů: 20 milionů u Quanty, 8 milionů u Foxconnu, 7 milionů u Inventecu, u Wistronu 3–4 miliony a v Compalu 2 miliony. Továrna Quanta prý nemá strach, že by se u ní s ohlášením HP přestalo výrábět. S HP už totiž mají smlouvy i pro příští rok, takže by se mělo pracovat tak jako tak, ať už HP zůstane v celku, rozdělí se, nebo se divize prodá někomu jinému (třeba tomu Samsungu).

Jestliže by obchod klapnul, Samsung by příští rok vyrobil mezi 50–60 miliony počítačů (přes 10 milionů vlastních). Ale protože si jihokorejci umí sami obstarat komponenty jako displeje, paměti nebo baterie, odliv zákazníků poškodí ostatní výrobce. Společnost Inventec (třetí největší dodavatel počítačů HP) se ale domnívá, že z obchodu nic nebude a HP jen testuje, jak budou lidi reagovat. Není prý důvod, aby HP opustil trh, kde je lídrem, to spíš počká, až když budou prodeje PC obecně upadat. Nicméně lidé už stačili reagovat. Akcie firmy totiž během pěti dní spadly o 25 %.

CS24

Akcie HP
Akcie HP spadly klesly o čtvrtinu, zdroj: Google Finance

Zdroj: Neowin (1, 2, 3), DigitimesElectronista

Byl pro vás článek přínosný?