Hlavní navigace

I Gigabyte a ASRock mají na deskách platformy X99 „OC socket“ s piny navíc

9. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou ze zajímavých věcí, která se objevila s platformou X99 a procesory Haswell-E, byl takzvaný „OC Socket“. S tímto zlepšovákem přišel Asus a spočívá v použití nedokumentovaných pinů na procesoru, které původně nebyly určené k běžnému použití na sériových deskách. Asus ale tvrdí, že se dají využít k robustnějšímu napájení CPU (obchází se tím integrovaná regulace napětí), což má vést k lepším výsledkům při přetaktování. Původně šlo o exkluzivní funkci Asusu, nyní se ovšem podobné lákadlo chystá i na desky dalšího výrobce.

Prvním z výrobců, kteří OC Socket v nějaké podobě přebírá, má být ASRock. Modifikované patice LGA 2011 by se u něj podle zprávy německého webu ComputerBase měly objevit minimálně na třech highendových deskách, údajně počínaje typy Fatal1ty X99X Killer/3.1, Fatal1ty X99M Killer/3.1 a X99 Extreme6/3.1. Ty by zároveň měly přinášet podporu USB 3.1, a to formou přídavných karet, ale i nativních portů typu C (tedy až na micro ATX model, který nativní porty mít nebude a poskytne je jen na přídavné kartě).

ASRock X99 Extreme6/3.1
ASRock X99 Extreme6/3.1

 

Kromě Asusu by měly tento vylepšený socket mít také některé desky Gigabyte, a to snad dokonce už delší dobu. Na webu firmy to kupodivu není nijak inzerováno, nicméně podle webu AnandTech má patici LGA 2011-3 s rozšířeným počtem pinů (2083) například deska X99-SOC Champion. Nyní během GDC 2015 firma Gigabyte oznámila další desky série Champion, založené na platformě X99, které mají tuto vymoženost nést rovněž. Kromě již zmíněného modelu se prý socket s 2083 piny vyskytuje minimálně na třech z nich: modelech X99-UD4P, X99-UD3P a konečně X99-Gaming-5P. V oficiálních specifikacích se ale opět informace o této funkci nenachází.

Nestandradní socket LGA 2011-3 s přídavnými kontakty na desce X99-SOC Champion (Zdroj: AnandTech)
Nestandradní socket LGA 2011-3 s přídavnými kontakty na desce X99-SOC Champion (Zdroj: AnandTech)

Možná si vzpomínáte, jak si na podzim Asus stěžoval, že jeho konkurenti míní OC Socket okopírovat, ačkoliv má jít o věc, na kterou přišla tato firma sama, a hodlá si ji také bránit. Těžko říct, zda tu jde skutečně o okopírování – je docela možné, že obě firmy funkci oněch speciálních kontaktů vyzkoumaly nezávisle. Vyloučit nelze ani to, že jim v těchto podnicích nakonec asistoval i sám Intel. Je také možné, že se mezitím případné spory urovnaly a firmy mezi sebou uzavřely dohody o sdílení či licencování takovýchto technologií. Nějaké problémy ale možná přece jen byly – přinejmenším by to vysvětlovalo, proč Gigabyte o této funkci oficiálně mlčí.

CS24

 

Zdroje: KitGuru, ComputerBase, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?