Hlavní navigace

Intel Pineview – druhá generace Atomů útočí

15. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako vše, Atomem to začalo. Levný minibook byl dříve snovou záležitostí pro nejbohatší. Potom přišel Intel s Celeronem 900 a později se svým procesorem Atom a problém byl odstraněn. Velmi levný procesor se starým čipsetem s integrovanou grafickou kartou GMA 950 či později GMA 500 (více dále) se začal dávat do minibooků jako je Asus Eee.

Po čase se objevila konkurence. Zpočátku nepříliš vydařeně v procesorech typu Via C7, později už zdařileji, Via Nano nebo Nvidia Ion Intelu mírně snižují prodeje Atomu, případně čipsetů 945GSE a US15W. Společnost likviduje Atom i svými vlastními procesory, zkratku CULV jistě zná každý, problém CULV procesorů spočívá ve faktu, že nabízejí o mnoho vyšší výkon a podobnou spotřebu při nepatrně vyšší ceně. Intel se dal slyšet, že nový Atom bude úspornější a tím oddálen od svrchni konkurence.

Intel ale už brzy uvede druhou generaci procesorů Atom, která vychytá mnohé mouchy a dětské nemoci a udělá Atom více konkurenceshopným. Možná. Nová platforma se nazývá Pine Trail, nové procesory Pineview. Rozdíly mezi starým a novým Atomem přehledně shrnuje tabulka, kterou si samozřejmě okomentujeme:

starý Atom (Diamondville) nový Atom (Pineview)
procesor (hlavní reprezentant) N270 (45 nm) N450 (45 nm)
čipset 945GSE + ICH7 NM10
počet velkých čipů 3 2
celková velikost procesoru + čipsetu 2174 mm2 773 mm2
vrstev PCB desky 6 4 nebo 6
takt procesoru 1,6 GHz 1,66 GHz
podporované paměti DDR2 533 MHz DDR2 667 MHz
IGP GMA 950 GMA 500 ?
takt IGP 133 MHz 200 MHz
průměrná spotřeba 4 W 2 W
TDP (max. spotřeba) 16 W 7 W
chlazení ventilátor plně pasivní

Co se týče procesoru, N270 je stejně jako N450 jen jeden z řady, a pravděpodobně ten nejznámější a nejpoužívanější. Proto byl vybrán jako příklad.

Hlavní rozdíl - integrace, integrace...

Hlavní rozdíl mezi starým a novým Atomem je integrace grafického jádra s celým severním můstkem přímo do procesoru. Na desce tak zbývá pouze něco jako jižní můstek, velmi podobnou situaci můžeme dnes vidět u procesorů do socketu LGA 1156. Zdejší PCH (Platform Control Hub) se označuje jako NM10. Jak je vidět na obrázku, hlavním problémem jinak úsporného Atomu byl starý, žravý a velký čipset 945GSE. Tato bolest je odstraněna. Na desce je kromě procesoru už jen jeden malý čip, PCH NM10.


nahoře uprostřed: Atom, pod ním čipset 945GSE

Když sečteme plochu celé čipové sady s procesorem, dostaneme se díky obřímu čipsetu 945GSE na 2174 čtverečních milimetrů, u novinky je toto číslo takřka třetinové.

Spotřeba jde dolů, výdrž nahoru, vše potichu

Ruku v ruce s prvním krokem jde nižší spotřeba celého systému. K hodnotám v tabulce je třeba dodat, že patří celému čipsetu včetně procesoru. Zde udělal Intel kus práce, nová platforma si řekne zhruba o 2 W méně než dnešní Atom.

Číslo se může zdát zanedbatelné, ale u minibooku představuje přeci jen nějakou část spotřeby, a dá se čekat mírné zvýšení výdrže na baterie. Zatímco dnes z Atomových netbooků "vytřískáme" maximálně nějakých šest-devět hodin výdrže, v budoucnu se hodnota možná přehoupne přes magickou hranici deseti hodin. Na druhou stranu je dosti pravděpodobné, že výrobci začnou stroje osazovat menšími, tříčlánkovými bateriemi, v rámci snížení nákladů.


procesor ani čipset už nebude potřebovat hlučný větráček

Nižší spotřeba znamená časté používání pasivního chlazení, takže nové minibooky s Atomem už v sobě nebudou mít žádné větráčky. Pokud osadíte SSD, můžete se těšit na stoprocentně tichý systém.

Výkon

Co se procesorů týče, zatím známe dva. Atomy N450 a N470 pracují ja 1,66 GHz a 1,83 GHz. Lze tedy očekávat mírné zvýšení výkonu? Architektura se změnila, frekvence mírně povyskočila, ovšem nový Atom na 1,83 GHz odpovídá zhruba tak starému Atomu na 1,6 GHz. Toto bych nazval krokem zpět, protože výkon Atomu N270 je už tak docela nepoužitelným, a pokud se ještě sníží, není to nejlépe.

U grafické karty je situace dost komplikovaná. Osazena bude Intel GMA 500, kterou známe například z čipové sady Poulsbo US15W, kterou Intel páruje k Atomům řady Z. Takt oproti GMA 950 vzrostl na 200 MHz, výkon bude ovšem o hodně nižší. GMA 950 není herní grafikou, ale narozdíl od GMA 500 alespoň nemá problém s vykreslováním obyčejných oken. GMA 500 je opravdu extrémně pomalou grafickou kartou, výkonově se přeneseme o pěknou řadu let nazpět.


Intel Poulsbo - čipset s GMA 500 vs. Atom Z500

Pokud se spokojíme s tezí, že v procesoru bude integrováno právě GPU GMA 500, znamená to, že se dočkáme HD akcelerace (kodeky H.264, MPEG2, VC1 a WMV9). Bude prý dokonce možné přehrávat Full HD video při extrémně nízké spotřebě 120 mW (uvidíme, co je na tom pravdy).

Všeobecně nový Atom výkonem zklame. Téměř stejně silný procesor, o mnoho pomalejší grafické jádro, inu za nízkou spotřebu se platí.

Modely procesorů, dostupnost starých a nových Atomů, ceny

Na konci letošního roku se na trhu objeví první Atomy řady N4x0 a D5x0. Oba dva procesory mají 512 kB L2 cache na jádro a podporují HyperThreading, jedno jádro tak dovede zpracovávat až dvě vlákna operací zároveň. Řada N4x0 je z jednojader ("nepravých dvoujader"), D5x0 pak z dvoujader ("nepravých čtyřjader"). Frekvence u obou řad začíná na 1,66 GHz. Je možné, že u N4x0 se půjde níže, u D5x0 ale určitě ne.

V prvním kvartálu roku 2010 bude Intel přijímat poslední objednávky starých Atomů a začne prodávat i jednojádrové/dvouvláknové Atomy D4x0, opět od 1,66 GHz.

Ve druhém kvartálu staré Atomy úplně vymizí z trhu. Pokud máte v minibooku zálusk na nějaký pěkný výkon, doporučuji ještě nakoupit nějaký Atom N280 s GMA 950.

Jak jsem již zmínil, zatím jsou známé dva modely, Atomy N450 a N470. S frekvencemi 1,66 a 1,83 GHz budou stát $75 a $64, pro porovnání, 1,6 GHz Atom N270 stojí $44. Důležité ovšem je, že u nových Atomů už platíte i část čipsetu a IGP. Ceny tak nejsou přílš nepříjemné, ovšem je dost možné, že N470 nebude, stejně jako například Z550 či Z540, příliš populární mezi výrobci kvůli své vyšší ceně. Výkon procesoru se tak mezigeneračně možná i sníží.

Závěr

Nová generace Atomů působí značně rozporuplně. Intel degradoval celkový výkon, ale značně snížil spotřebu a přidal nové technologie, což je to pravé, co úsporné minibooky potřebují. Ceny zůstaly podobné. Pokud používáte minibook opravdu pouze jako "netbook", pak se vám nový Atom bude líbit. Ovšem Pokud byste rádi pracovali svižněji a pohodlněji, není Pineview pro vás.

Plusy:

+ nižší spotřeba, vyšší výdrž na baterie
+ časté používání plně pasivního chlazení
+ akcelerace HD videa
+ dvoujádra v noteboocích

Minusy:

- o něco slabší-stejně silné procesory
- o hodně slabší grafická karta
- výkon mnohdy nedostatečný na běžnou kancelařinu

Je otázkou, jestli nebude problémem připojit k procesoru s integrovaným severním můstkem připojit také Nvidia Ion čipset, to teprve uvidíme.

CS24

Osobně hodnotím nové Atomy víceméně záporně. Největší bolestí nukleárních minibooků je právě nízký výkon, bylo by větším přínosem jej o pár procent zvýšit, než srazit k zemi, byť společně se spotřebou.

Zdroj: Netbookchoice, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?