Hlavní navigace

iRobot Roomba 534 PET: zapomeňte na vysavač (recenze)

26. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

„Ahoj, jmenuji se Roomba a budu u vás vysávat. Pokud bych vám nestačil, mohu s sebou přivést svoji sestřičku Scoobu, která umí pro změnu vytírat“.  Tak přibližně takovými slovy by vás mohl uvítat nový člen domácnosti. Co by se ještě před pár lety zdálo jako fikce, je dnes holou skutečností. Robotické vysavače dobývají domácnosti a to nejen ty české. Vždyť představa, že přijdete navečer domů, kde je čerstvě vyluxováno, je přece tak lákavá.


Vysavač s umělou inteligencí

Celé toto zařízení má na svědomí společnost iRobot Corporation, která se soustředí na vývoj a výrobu domácích, průmyslových i vojenských robotů již více než dvacet let. Zatímco jeden robot ničí nášlapné miny, druhý lokalizuje teroristické jednotky, tak ten váš bude vysávat. Princip je ale ve všech případech společný – pracovat samostatně pomocí vlastní umělé inteligence. I když to u vysavače zní trochu nadneseně, je tomu skutečně tak.

Roomba si totiž sama měří svou dráhu, rozměry místnosti a rozložení nábytku a tomu přizpůsobují dobu úklidu. Sama si tak rozhoduje, kdy je úklid současného prostoru dokončen a přistoupí k úklidu další místnosti, případně se vrátí na domácí základnu. Díky tomu Roomba ví, kde byla a kam se ještě musí vrátit, aby byl úklid úplný a efektivní. Při nerušeném chodu je tak Roomba schopna povysávat až 99 % místnosti. Praktické je i naprogramování doby vysávání.

Postřehy z praxe

Samotný vysavač je navržen velmi chytře. Komu by v hlavě vrtal jeho kulatý tvar a vysávání v rozích, tak ten bude mile překvapen. Roomba má v jednom místě rotující kartáček, jenž je schopen nečistoty z rohu vmést pod Roombu, která je poté vysaje. Samozřejmě, že nejde jít za fyzikální možnosti, nicméně pravé rohy nejsou pro robota problém. Stejně tak si poradí s prahy mezi místnostmi (do výšky 2 cm) nebo jinými nerovnostmi. Díky senzorům se ani nestane, že by vysavač spadl ze schodů. Můžete jej tak použít třeba na vysávání horní plochy skříně (velmi se osvědčilo).


Dock – Roomba při nájezdu do dokovací stanice | Virtualwall – Prostor pro vysávání můžete omezit i pomocí přenosné virtuální zdi

Jakmile Roomba uzná, že vysávání skončilo, zaparkuje se na viditelném místě, případně zajede sama do dokovací stanice, kde se plně nabije během tří hodin.

Všechno má ale i svá ale, stejně tak i Roomba. I když má Roomba na své přední straně speciální nárazník, díky kterému dokáže uklidit např. pod závěsy a těsně kolem stěn, s nábytkem hýbat nedokáže. Pokud máte vše na vyšších nohách, pod které se Roomba se svými osmi centimetry vejde, problém mít nebudete. V opačném případě se stěhování nábytku nevyhnete, protože např. pod křeslem Roomba neuklidí. Nepřekonatelný problém pro ni také představovalo klasické ohýbané křeslo z Ikei, kde se Roomba spolehlivě zasekla na jeho spodním rámu.

Donutí vás uklízet

iRobot Roomba 534 PET
Cena 3/5 (9989 Kč)
Kvalita provedení 5/5
Účinnost vysávání 5/5

I když je to trochu paradox, tak když budete chtít používat Roombu efektivně, budete muset uklízet. Pocítíte to zejména, když máte malé děti a musíte po nich odstranit hračky a další předměty z podlahy, aby mohla Roomba nerušeně vysávat. Na druhou stranu budete mít po vysávání nejen podlahu, ale v podstatě celý domov jako klícku.

Z osobní zkušenosti mohu Roombu jen doporučit. Vysává skutečně poctivě, přičemž dokázala dokonale odchlupatět i poměrně hustý koberec po našem psovi, s nímž si normální vysavač neporadil. Pokud tedy máte přebytečných 8000 Kč (nejnižší model Roomba 520 pro běžné uklízení naprosto stačí) a nesnášíte vysávání, určitě do Roomby investujte. Už jen pocit, že za vás uklízí robot, je totiž k nezaplacení.

Verdikt

+ umělá inteligence
+ kvalita vysávání
+ automatické dobíjení
+ senzory proti padání
− nepohne s nábytkem
− stejně budete muset uklízet

Parametry

Doba nabíjení: 3 hodiny | Spotřeba při nabíjení: max 30 W | Spotřeba Stand by: max 2 W | Hlučnost:

CS24

Za zapůjčení děkujeme Czech Computeru.

Byl pro vás článek přínosný?