Hlavní navigace

Microsoft 10 let po konci Steva Ballmera: Hodnota firmy pod vedením Nadelly vzrostla desetinásobně

13. 2. 2024

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Třetí a současný šéf Microsoftu Satya Nadella má objektivně dobré výsledky. Když přebíral Microsoft po Stevu Ballmerovi, akcie firmy vykazovaly výrazný pokles. Nyní je hodnota firmy na desetinásobku a s Applem se přetahuje o pozici nejhodnotnější společnosti světa.

Microsoft od založení v roce 1975 vedl Bill Gates, který v roce 2000 předal žezlo Stevu Ballmerovi. Ten vydržel 14 let, poté jej nahradil Satya Nadella, jenž má nyní za sebou první desetiletku. A rozhodně úspěšnou.

Když Steve Ballmer končil, hodnota Microsoftu dosahovala zhruba 330 miliard dolarů. Za jeho šéfování jsme viděli show, ale také pokles tržní kapitalizace o třetinu z původních 550 miliard na konci panování Billa Gatese. S Ballmerem se pojí nepovedené akvizice Nokie či Skypu.

Ale také spuštění cloudu Azure v roce 2010, který nyní generuje značnou část tržeb. Steve Ballmer sice stále má nějaké akcie Microsoftu, nyní je však hlavně vlastníkem basketbalového klubu Los Angeles Clippers.

Nadella firmu nakopnul

Pod Nadellou provedl Microsoft řadu akvizic. Ta první s Nokií (kterou ovšem Nadella zdědil ještě po Ballmerovi a o dva roky později ji prodal) sice nedopadla dobře, ale během dalších let došlo ke koupi LinkedInu (za 26 miliard dolarů), studia Mojang, což je vývojář Minecraftu (za 2,5 miliardy), GitHubu (za 7,5 miliardy) a hlavně herních studií ZeniMax/Bethesda (za 7,5 miliardy) a Activison Blizzard (za 68 miliard). Microsoft také v roce 2019 vydal videokonferenční software Teams pro Linux a celkově se o něco více otevřel.

CS24

Při uvedení Windows 95, kdy začal být operační systém tím největším byznysem, to bylo jen 11 miliard. Nyní je Windows v podstatě „zdarma“, respektive jej dostáváte k počítači a krabicovou verzi si prakticky nikdo nepořizuje. A nové verze jsou také zdarma. Windows (téměř již jako služba) je však stále více plný reklamy.

Bill Gates předpovídá konec Googlu a Amazonu, Microsoft je má sfouknout pomocí AI Přečtěte si také:

Bill Gates předpovídá konec Googlu a Amazonu, Microsoft je má sfouknout pomocí AI

V minulých letech Microsoft výrazně investoval do OpenAI a Nadella se dost angažoval v navrácení Sama Altmana do pozice šéfa této organizace. Microsoft výrazně vyrostl zejména díky AI a nyní má hodnotu zhruba 3 biliony dolarů. Jeho budoucnost je spjatá s umělou inteligencí, to ale platí i pro ostatní technologické firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.