Hlavní navigace

Microsoft zpřísnil pravidla pro výrobce počítačů. Adware jim ale stále bude tolerovat

23. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě si pamatujete na letošní kauzu Lenova a jeho adwaru Superfish. Doporučoval uživateli nejlevnější produkty na základě analýzy obrázků, např. při hledání na Googlu. Jenže k tomu využíval dost podvratných metod. Do systému instalovat certifikát a mohl sledovat i šifrovanou komunikaci v prohlížečích. Microsoft i samotné Lenovo se nakonec tohoto nebezpečného softwaru zbavily, ale utrpěla přitom pověst obou.

Microsoft se rozhodl zpřísnit pravidla a adware typu Superfish už nebude možné na nové počítače s Windows instalovat. Software, jenž narušuje šifrovanou komunikaci stylem man-in-the-middle, bude automaticky detekovat a mazat.

Superfish od Lenova do počítačů instalovat vlastní kořenový certifikát
Superfish od Lenova do počítačů instalovat vlastní kořenový certifikát (foto: Lenovo)

Pokud bude chtít výrobce počítače do systému nainstalovat nástroj, který nějakým způsobem ovlivní surfování na webu, musí tak činit pouze formou rozšíření/doplňku v prohlížeči. Tam bude škůdce jasně vidět a uživatel jej bude moci jednoduše přenastavit, smazat nebo mu odebrat pravomoci. Pravidla začnou platit od 31. března 2016, do té doby mají vývojáři čas software přepsat do nové podoby. Termín mimo jiné naznačuje, že by konce března mohl prohlížeč Edge ve Windows 10 konečně podporovat rozšíření.

Osobně si myslím, že Microsoft měl být mnohem tvrdší a že veškerý nesystémový software s výjimkou ovladačů měl dostat stopku. Nevěřím, že uživatelé stojí o trial verze antivirů a jiné havěti, které akorát kradou systémové prostředky. Výrobci by mohli tento software nabídnout formou opt-in, tedy podobně jako alternativní prohlížeče v ballot screenu.

 

MMF24

Po prvním spuštění počítače by na uživatele vyskočila obrazovka, že si může nainstalovat na jedno kliknutí tohle a tamto. U každého programu by byl uveden účel, výhody, požadované místo na disku a další informace. To by bylo fér řešení pro všechny.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?