Hlavní navigace

MSI Wind U100 - podrobný test

24. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Svěží vítr z Tchaj-wanu]První dojmy z Windu byli velmi pozitivní a některé části z úvodního článku najdete i v tomto testu. Delší používání prověřilo hlavně výdrž na baterie a detaily ergonomie a použitelnosti tohoto lákavého mini notebooku - proto je test podrobným rozšířením a doplněním prvních dojmů.

Použité materiály černé verze působí na první dotek velmi dobře. MSI se naštěstí vyhnulo trendu kompletního lesku a piano black je použité jen na víku displeje s odolným lakem. Ostatní části notebooku jsou běžně matné. Vzhledem k malým rozměrům si tělo udržuje slušnou pevnost a dostatečnou odolnost.

Konstrukce má i své slabší místa - stabilita při maximálně otevřeném displeji. Těžiště je velmi blízko baterii a tedy i zadní hraně přístroje a otevřený displej Wind lehce převáží - téměř se zdá, že 6-článková baterie byla považována při vývoji za základ. S ní by k tomuto úkazu rozhodně nedocházelo.

Také klouby displeje nejsou z nejtužších - nedrží na místě tak pevně, jako by bylo vhodné. Neznamená to samozřejmě okamžité povolení a volný pohyb displeje. Při otřesech se však dříve nebo později dostane do krajní polohy, která omezuje úhel otevření na přibližně 140 stupňů.

Muší váha

S hmotností 1,15 kg se rozhodně nepronese a díky oblým tvarům i černé barvě působí velmi subtilně. Wind je však lehký hlavně kvůli menší baterii - při osazení větší baterie lze předpokládat zvýšení hmotnosti až na 1,3 kg.

Napájecí adaptér je naštěstí stejně úsporný jako u Eee PC 90x a 1000. Jeho hmotnost i rozměry zvětšuje pouze neskladná napájecí šňůra s velkou euro koncovkou. Pokud by vám nevyhovovala, dá se nahradit běžnou dvoužilovou šňůrou s mírně upravenou koncovkou.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice využívá dostupnou šířku Wind U100 bezezbytku. Rozměry i rozložení kláves umožňují dostatečně pohodlné a rychlé psaní, i když pár neduhů se našlo. Například zmenšení několika kláves v pravé části není zcela ideální - časté používání tečky, čárky i pomlčky si vyžádá trochu cviku. Tyto drobnosti však nebrání velmi rychlému psaní hmatovou metodou, které u konkurence s menším tělem rozhodně nedosáhnete.

Slabším článkem ovládání Windu je zbytečně malý touchpad s poměrem stran 4:3. Ačkoliv je příkladně citlivý a rychle reaguje (klasický Synaptics), tak díky spojení obou tlačítek do jednoho celku a jejich umístění se s ním hůře pracuje. Není to však nic nepřekonatelného a pro serióznější použití není nic jednoduššího než použít Bluetooth myš.

Zajímavě je řešená indikace různých funkcí a stavů, kterou zastřešuje celá řada diod na přední hraně. Wind neobsahuje žádnou softwarovou indikaci změny jasu nebo zapnutí bezdrátových sítí - vše poznáte podle zmíněných diod.

[pagebreak title=Hodnocení výkonu, operační systém a ovládací programy]

Výkon

MSI Wind patří k moderním mini notebookům používajícím Intel Atom v kombinaci s čipovou sadou  Intel 945GSE. Od konkurence se však odlišuje použitím klasického pevného disku, který je v mnoha situacích rychlejší, než levné SSD disky v Eee PC. Díky tomu dosáhl Wind v určitých testech lepších výsledků.

Při testování výkonu se bohužel nepodařilo donutit PCMark05 k proběhnutí základní sady testů, která vyžaduje rozlišení 1 024 × 768. U Eee PC se tento problém neprojevil díky upraveným ovladačům, které umožňovali běh aplikací i v tomto rozlišení na menším displeji s posunem nebo kompresí.


Asus Eee PC 901 (Intel Atom N270, 1 GB RAM, 20 GB HDD, Intel GMA950)
Asus Eee PC 900 (Intel Celeron 353, 1 GB RAM, 12 GB HDD, Intel GMA900)
HP Mini-Note 2133 (VIA C7-M 1,2 GHz, 1 GB RAM, 120 GB HDD, S3 Chrome 9)
Testovací metodika

Celkově lze výkonnostní stránku Windu označit za dostatečnou pro všechny běžné činnosti. Problémy se nevyskytují ani u náročnějších webů nebo online videí. Přehrávání videa nebo hudby z disku je ještě výrazně méně náročnou činností. Díky použití klasického disku netrpí Wind na tak nepříjemné prostoje a čekání, které si užijete s Eee PC 901 a jeho pomalým SSD diskem.

Integrovaná grafická karta Intel GMA 950 není v současnosti žádný rychlík a hodí se pouze pro starší a méně náročné hry s úsporným nastavením. Fanoušci Windu připravili celý seznam hratelných her - pozor ale na interpretaci slova hratelných. V některých případech to může znamenat i absolutní oholení všech detailů a velmi nízké rozlišení.

Použitá grafika, nebo spíše její RAMDAC se ukázal v dobrém světle při testování VGA výstupu s moderním LCD panelem. Wind si bez jakýchkoliv problémů s obrazem poradí i s 24" monitorem a rozlišením 1 920 × 1200 bodů! Menší rozlišení jsou logicky stejně kvalitní a Wind tak lze bez problémů používat jako stolní počítač s externí klávesnicí a monitorem.

Výbava Windu je připravená na bezdrátovou komunikaci za pomoci běžné Wi-Fi karty a také integrovaného Bluetooth modulu. Osazená Wi-Fi karta sice neumí dosud neschválný standard "n", vyčítat jí to ale nelze - funguje spolehlivě a má dobrý příjem.

Operační systém a ovládací programy

MSI Wind se zatím v ČR i SR prodává pouze s operačním systémem Windows XP Home. Nainstalovaná verze byla již v základu vybavena třetím service packem a v balení najdete DVD pro obnovení systému rovnou v pěti jazycích, mezi kterými samozřejmě nechybí čeština a slovenština. Přiložené je i CD s ovladači.

Samotný proces obnovy vyžaduje externí mechaniku. Při instalaci systému si navíc můžete vybrat rozdělení pevného disku. Po naběhnutí systému je nutné vložit CD s ovladači, z kterého se většina ovladačů nainstaluje téměř automaticky. Sada nástrojů je však poměrně chudá - zahrnuje pouze Systém Control Manager, který nemá žádné viditelné funkce a zastřešuje zřejmě pouze některé z funkcí na F klávesách v kombinaci s Fn.

Mírnou záhadou je funkce Fn + F10, která měla dle starších správ pracovat stejně jako Asus Super Hybrid Engine a různě snižovat a zvyšovat takty procesoru. U testovaného kusu však kromě změny barvy ikony v zapínacím tlačítku nemá žádný efekt na spotřebu ani výkon.[pagebreak title=Kvalita displeje, zvuk, multimédia a výdrž]

Displej a kvalita zobrazení

Wind je vybaven širokoúhlým displejem s úhlopříčkou 10". Jeho rozlišení je bohužel stejné jako u 8,9" Eee PC (1 024 × 600) a větší pracovní plochu tak nabízí pouze HP Mini-Note 2133. Má matný povrch s minimem nežádoucích odlesků a na rozdíl od Eee PC 1000 má LED podsvícení. Výsledkem je velmi  dobrý kontrast i podání barev. Nedokonalost kalibrace se projevuje pouze příliš výrazným červeným kanálem, který "přepaluje" žluté odstíny.

Je lepší lesklý nebo matný displej? - srovnání HP Mini-Note 2133 a Asus Eee PC 901

Jas displeje je v maximálním nastavení velmi vysoký a většinu času jej nebudete potřebovat. Nastavitelnost podsvícení je naštěstí docela široká a můžete si tak vybrat i velmi tmavé nastavení vhodné do úplné tmy, kde vyšší jas zbytečně tahá oči.

Zvuk a multimédia

Dvojice reproduktorů je umístěná ze spodní strany Windu v rozích. Jejich zvuk odpovídá třídě a miniaturnímu tělu - chybí basy i dojem hloubky, nečekejte ani dynamiku. Vzhledem k umístění reproduktorů hraje Wind nejlépe, když stojí na tvrdé podložce - v jiných situacích hrají reproduktory příliš potichu.

Výstup na sluchátka dosahuje velmi vysoké kvality. Má značnou výkonnostní rezervu a netrpí na rušení. Podání zvuku je přitom velmi vyrovnané a bez větších nedostatků. Wind hraje lépe nebo stejně než nejkvalitnější MP3 přehrávače.


Webová kamera a mikrofon nemůže chybět

TIP: Přehrávání MP3jek z mini notebooku při práci na bateriích může zkrátit výdrž až o 20%, protože procesor nemůže využívat nejpokročilejších úsporných režimů kvůli zatížení


Základní balení obsahuje i koženkové pouzdro

Výdrž a spotřeba

MSI Wind není takový přeborník v dlouhé výdrži na baterie jako Eee PC 901 - kvůli většímu displeji a mechanickému pevnému disku má o kousek vyšší spotřebu a hlavně výrazně menší baterii. Použití 3-článkové baterie s kapacitou pouhých 24,4 Wh způsobuje, že při úsporné práci Wind zvládne necelé 2,5 hodiny bez napájení. Při náročnějších webech nebo sledování videa pak počítejte s 2 hodinami.

Testovací metodika

Pro častější použití mimo dosah elektrické sítě by byla 6-článková baterie rozhodně lepší volbou. Momentálně neexistuje konfigurace, která by ji obsahovala a nelze si jí ani doobjednat, což se však časem zřejmě změní. S dvounásobnou kapacitou baterie se pak zmíněné hodnoty posunou do použitelnějších hodnot.

[pagebreak title=Hlučnost, zahřívání a hodnocení]

Hlučnost a zahřívání

Systém chlazení si u Windu zaslouží pochvalu. Navzdory štíhlému tělu funguje výborně a nedochází k nežádoucímu zahřívání spodní části. Větrák chlazení sice běží téměř nepřetržitě, ale docela potichu - neruší ani v tichém bytě a běžně jej neuslyšíte. V zátěži je to jako obvykle horší, ale ne tragické.


Eee PC 900 vs. MSI Wind U100 - rozdíl v chlazení je viditelný na první pohled

Na hlučnosti a účinnosti se pozitivně podepsalo i dobře rozmístěné perforování spodní části. Díky dobrému chlazení je také teplota těla nižší než například u Eee PC 901, což se hodí hlavně při práci na klíně. Vzhledem k velikosti a spotřebě osazených komponent už snad chlazení ani lépe udělat nepůjde.

TIP: MSI Wind se prodává i pod jinými značkami

Hodnocení a závěr

MSI Wind je první 10" mini notebook, který se v ČR a SR začal prodávat. Díky větším rozměrům nabízí dostatečně velkou klávesnici a také větší displej. Díky použití Atomu má dostatečný výkon pro základní činnosti a zároveň nízkou spotřebu, kvůli malé baterii však nelze dosáhnout dlouhé výdrže. Pro lepší použitelnost při práci mimo dosah elektrické sítě by bylo ideální mít 3 i 6-článkovou baterii, která však zatím není dostupná.

Klady a zápory

+ velká klávesnice
+ kvalitní displej
+ účinné a tiché chlazení
+ integrovaný Bluetooth
+ kvalitní výstup na externí monitor
+ nízká hmotnost
- malá baterie v základu
- zbytečně malý touchpad
- těžiště příliš vzadu
- měkčí klouby displeje
- nízký výkon

Informace

Zapůjčil:               MSI Česká Republika
Cena:                   12 tisíc Kč

[pagebreak title=Srovnání s Eee PC 1000H (10"), Eee PC 900 (8,9") a HP Compaq 6720s (15,4")]

Eee PC 1000 je větší, baculatější a těžší než Wind. S větší baterií má ale také dvounásobnou výdrž při práci na baterie

 

Menší Eee PC 900 se odlišuje hlavně v šířce. S mnohem menší klávesnicí se s ním výrazně hůře pracuje

 

KL24

Přímé porovnání s levným 15,4" notebookem HP Compaq 6720s je již tradičně docela komické

Byl pro vás článek přínosný?