Hlavní navigace

Přes Messenger konečně pošlete fotografie téměř v plné kvalitě, ale ne tak docela

11. 4. 2024

Sdílet

Zdroj: logo: Facebook | koláž: Petr Urban / Cnews
Posílat fotky přes Messenger byl doposud masochismus. Meta nyní umožnila poslat vyšší kvalitu, která by pro většinu běžných snímků mohla stačit. Jenže je v tom pořádný háček.

Facebook zásadně vylepšil Messenger. Tou hlavní novinkou je možnost odesílat fotografie ve vysokém rozlišení. Pomiňme, že stovkám milionů uživatelů tohoto komunikátoru to zjevně nevadilo, neboť kvalitnější alternativy existují už dlouho a třeba Telegram umí posílat nezměněné snímky snad od nepaměti.

Abyste takto fotku odeslali, je třeba zatrhnout příslušné zatržítko HD. Facebook bude takové snímky označovat piktogramem HD v horním rohu, aby i protistrana viděla, že jde o vyšší kvalitu obrázku. Tuto funkci nedávno získal i WhatsApp.

HD kvalitu jsme prozatím otestovali na WhatsAppu, kde je výše zmíněné omezení. Oba komunikátory patří pod jednu společnost.

HD rozlišení znamená 5120 × 3840 px a třetinovou velikost

V plné kvalitě u Messengeru znamená nejvýše v kvalitě 5120 × 3840 px. Pokud máte fotografii ve vyšším rozlišení, dojde ke zmenšení na tuto velikost. Doposud Facebook zmenšoval snímky na 2048 × 1536 px. U videa pak lze poslat soubor nejvýše v HD rozlišení 1280 × 720 px, standardně pak jen 848 × 768 px.

KL24

Meta sice zachovává rozlišení, zaslaná fotografie však není nezměněná, i když to tak může vypadat. Původní snímek o velikosti 3,76 MB měl po průchodu WhatsAppem se zatrženým HD sice stejné rozlišení, ale také najednou jen 1,3 MB. Pro posílání fotografie v původní kvalitě je tedy Messenger stále nepoužitelný. Na WhatsAppu lze poslat fotografii také jako soubor, kdy se snímek opravdu pošle, jak má.

Zatržítko HD zajistí o něco vyšší kvalitu

Autor: Meta

Meta tyto funkce postupně zprovozní v následujících týdnech. Dalšími novinkami jsou možnost vytvářet sdílená alba, QR kódy pro rychlejší konverzaci a odesílání (některých typů) souborů do velikosti 100 MB. Jde o soubory typu PDF, Word, Excel nebo ZIP. Zda to půjde i se soubory JPG, Meta neuvádí. Facebook novinky oznámil na svém blogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.