Hlavní navigace

Pro nižší výrobní proces NAND chystá SandForce radič s robustnější korekcí chyb

15. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Flash Memory Summitu, který probíhá od úterý do čtvrtka v kalifornském městě Santa Clara, představila společnost SandForce  (od minulého roku součást LSI Corporation) některé klíčové prvky nadcházející generace svých radičů SSD.

Není tajemstvím, že i výrobci radičů čelí při snižující se velikostí NAND flash stále větším výzvám. Při honu za vyšší kapacitou a nižšími výrobními náklady se zmenšující se buňky potýkají s množstvím problémů, jejichž důsledkem je v mnoha případech samovolná změna stavu z logické nuly na jedničku.

Budoucí generace radičů tedy vyžadují robustnější korekci chyb. Nová technologie SandForce nese označení SHIELD, přičemž pozůstává z několika samostatných a odlišně účinných vrstev. První vrstvou „obrany“ je základní HLDPC (hard low-density parity check), která je součástí každého požadavku na čtení. Ta ještě nemá žádný negativní dopad na výkon, avšak dokáže odhalit nedostatky jen toho nejhrubšího zrna. Pro potřeby čtení u budoucích SSD je proto nutné přidat další stupně ochrany.

Jde především o pět vrstev označovaných jako SLDPC (soft hard low-density parity check), které jsou seřazeny od nejméně komplikované, až po výpočetně nejnáročnější. Každá operace něco trvá a čím náročnější vrstva je použita pro kontrolu a opravu chyb, tím větší zpoždění se ve čtecím procesu objeví. První vrstva například přidá na latenci přibližně 10 nanosekund. V případě potíží bude potřeba použití náročnější vrstvy, se kterou se opět zkusí štěstí. Předpokládá se ovšem, že komplikovanější metody korekce chyb budou volány jen zřídka.

 

Poslední vrstvou ochrany je technologie RAISE, kterou SandForce používá i u současné generace radičů. Při ní se už čerpá z vícenásobného zápisu některých dat. Tato operace však už znamená přidání 10ms prodlevy při čtení, tedy o celé dva řády více, než v případě první vrstvy SLDPC.

Technologie SHIELD bude pro zlepšení opravného procesu dat používat i tzv. adaptivní ECC. Na rozdíl od klasického ECC, při kterém je v paměťovém čipu určen fixní prostor pro kontrolní data a tzv. „spare area“, v případě adaptivního řešení si radič bude určovat jejich poměr. S postupným opotřebováváním NAND buněk u staršího disku zabere řadič větší prostor pro ECC data.

SandForce na konferenci uvedl, že SHIELD pro zrychlení opravných operací může použít i nedávno přečtená data. Vypadá to tedy, že nový radič může zahrnovat i nějaký druh vyrovnávací paměti speciálně určené pro korekci dat, i když v tomto případě se jedná jenom o dohady. Další podrobnosti nechce SandFroce sdělovat dřív než ve čtvrtém kvartálu.

CS24

Nové generace SSD radičů s technologií SHIELD bychom se tedy mohli dočkat na sklonku tohoto roku nebo na úplném začátku toho příštího.

Zdroj: techreport.com

Byl pro vás článek přínosný?