Hlavní navigace

MIPS Open: procesorová architektura MIPS bude uvolněna jako open source

20. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vánoce ještě nejsou, ale svět open source dostal jeden předčasný dárek. Bylo totiž ohlášeno, že architektura a instrukční sada procesorů MIPS, tedy jedněch z hlavních následovníků koncepce RISC, bude otevřena jako open source. Vznikne tím alternativa k otevřené architektuře RISC-V, která se teprve etabluje a v mnoha ohledech ještě není příliš zralá.  

MIPS Open

Byznys okolo procesorů MIPS byl letos přeprodán americké firmě Wave Computing (v níž ovšem figurují někteří veteráni architektury MIPS) poté, co se ho musela zbavit Imagination Technologies známá mobilními GPU PowerVR, sama v problémech. Nový vlastník zdá se měl otevření architektury od počátku v plánu a 17. prosince bylo oficiálně ohlášeno. Tyto technologie či IP budou uvolněny během prvního čtvrtletí 2019.

Pod open source licencí má být dostupná jak 32bitová, tak 64bitová instrukční sada v aktuální verzi MIPS Relase 6, jakož i SIMD rozšíření, DSP rozšíření, podpora SMT, architektura MIPS MCU (mikrořadiče), architektura microMIPS a také podpora pro virtualizaci. Na bázi těchto technologií tedy bude možno volně vyvinout poměrně pokročilé CPU. Zatím ovšem jen pro takové hráče, kteří si na základě specifikace a instrukční sady navrhnou vlastní jádro a implementaci. Jako open source totiž zatím nebyla uvolněna hotová licenční jádra MIPS, přímo připravená k integrování do čipu. Wave Computing sice údajně zvažuje, že by HDL kód některých návrhů takto zpřístupnil, takže by mohly být MIPS procesory, mikrořadiče a SoC vyvíjeny snadno a rychle i v malých firmách, zatím to ale není slíbeno.

Licence by měla být permisivní. Firma uvádí, že implementátoři MIPS na bázi otevřené licence nebudou muset na oplátku zveřejnit vlastní úpravy a kód svého odvozeného produktu. Nepůjde tedy o open source typu „copyleft“ ve stylu GPL, ale spíše ve stylu BSD či MIT. Uživatelé MIPS pod touto licencí přitom podle firmy Wave Computing budou mít také licenci na stovky relevantních patentů, kterými je architektura MIPS pokrytá. Podmínkou pro licencování patentů ovšem má být nějaká forma registrace a certifikace, spojená s určitým poplatkem.

Směřování a vývoj celého projektu a ekosystému MIPS má být do budoucna komunitní, ovšem s určitou řídící autoritou, které by bránila fragmentaci a podobným problémům. V budoucnu by ji možná mohlo převzít nějaké konsorcium nebo nadace, zatím ale bude administrátorovat firma Wave Computing.

Reakce na RISC-V?

Tento krok bude asi obecně vnímán jako reakce na hrozbu architektury RISC-V, které je od počátku také open source a zadarmo. Ovšem architektura MIPS je už léta přemáhána a pomalu vytlačována hlavně rozmachem architektury ARM, což probíhá už od časů, kdy bylo ještě RISC-V v podstatě na houbách a mluvilo se o něm víceméně jen v akademické sféře. Je proto celkem pravděpodobné, že ARM mohl MIPS dotlačit k open sourcování i bez přítomnosti RISC-V.

Mnoho společností (viz například Western Digital, Nvidia) už se RISC-V chopilo s motivací ušetřit na licenčních poplatcích za jádra a instrukční sadu ARM a na změny těchto plánů na MIPS už pro ně asi je pozdě. Ovšem pro ty, které to teprve zvažují, by nyní MIPS mohlo být v mnohém lepší volbou. Tento ekosystém je totiž o dost zralejší. A plně připravený na komerční nasazení z hlediska podpory v operačních systémech, překladačích a dalším vývojářském softwaru či knihovnách. Respektive, MIPS není ani tak připraven, jako je tato architektura již komerčně využívána po několik dekád, a to v širokém měřítku. Podle odhadů Wave Computing bylo od roku 2000 po světě prodáno přes osm miliard čipů s jádry této architektury.

CS24

Historický procesor MIPS R4700, vyrobený firmou IDT (Foto: Wikimedia Commons)

MIPS je hotový a zralý, RISC-V zatím stále ve vývoji

MIPS je celkově zralejší i jako architektura. Na rozdíl od RISC-V má hotová rozšíření jako virtualizaci, instrukce SIMD a také architektonické prvky spojené s integrací do systému. RISC-V má zatím řadu těchto komponent mimo základní instrukční sadu stále ještě ve stádiu vývoje.

Toto nemusí znamenat, že by najednou zájem o RISC-V opadl a MIPS převzal velkou část uživatelů, kteří předtím RISC-V zvažovali. Jak už bylo řečeno, v mnoha případech už firmy do vlaku nasedly a architektura už nabrala setrvačnost. V open source komunitě si zase RISC-V získal loajální fanoušky a „mindshare“. Do budoucna by ale open-source MIPS mohl být alternativou, pravděpodobně spojenou s menšími riziky a výzvami a pro mnohé účely vhodnější.

Byl pro vás článek přínosný?