Hlavní navigace

Snapdragon 8cx: ARM procesor pro notebooky, poprvé mířící na vyšší TDP a výkon

9. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Qualcomm
Qualcomm odhalil vůbec první ARM procesor pro notebooky, který není jen upravený čip z mobilů. Snapdragon 8cx je zcela nový design s vysokým TDP i výkonem.

Tento týden uvedl Qualcomm svůj první 7nm mobilní procesor, Snapdragon 855 s modifikovanými jádry Cortex-A76, na němž bude postavena nová generace highendových chytrých telefonů. Ovšem poté přestavil také něco méně zaběhaného: svůj první procesor, který je určen výhradně pro PC. Jmenuje se Snapdragon 8cx a pro firmu je to premiéra. Zatím v první generaci Windowsích PC firma nabízela jen čipy pro mobily (Snapdragon 835) nebo jejich modifikované verze (Snapdragon 850 je stejný křemík jako S845). Nový Snapdragon 8cx je ale prvním návrhem firmy vyrobeným jen a pouze pro PC trh – jde o zcela samostatný křemík, nikoliv jen o výše taktovaný Snapdragon 855. A v tzv. Always Connected PC, jak se ARM notebooky s čipy ARM a Windows nyní nazývají, by mohl být docela zajímavý.  

Kryo 495 s větší cache

Stejně jako model 855 je Snapdragon 8cx (což má znamenat Compute Extreme…) 7nm čip. Složen je z osmi jader v uspořádání big.LITTLE; na rozdíl od 855ky zdá se nemá výkonná jádra rozdělená na tři níže a jedno výše taktované pro maximální jednovláknový výkon. Nejvyšší frekvenci tedy asi zvládnou všechny. Qualcomm v materiálech mluví o tom, že čip je osmijádro s architekturou Kryo 495. Není ale rozlišené, zda „Gold“ nebo „Silver“, takže úsporný klastr by asi i pod tímto označením mohly tvořit malá in-order jádra, zřejmě Cortex-A55. Qualcomm totiž velká a  malá jádra ošidně značí stejným číslem, jen s tímto „kovovým“ odlišením. Architektura velkých jader by pak měla opět být upravený Cortex-A76 a tedy nebýt příliš odlišná od Snapdragonu 855.

Všimněte si ale onoho změněného označení (Kryo 495 místo 485). Jádra mají tedy asi nějaká vylepšení nebo změny proti těm v čipu S855. Výkonný klastr jader Kryo 495 má u vzorků údajně takt až 2,75 GHz, což ale nemusí být finální. Pro úspornou čtveřici hodnotu neznáme. Kromě samotných jader by výkon CPU mělo zlepšit také posílení paměťového subsystému. Jak L3 cache, tak L4 cache (Qualcommem označovaná „System Cache“) je údajně větší než u S855; čip nese údajně celkem 10 MB cache, pokud se vše posčítá.

Také paměťový řadič byl zesílen. Bude používat LPDDR4X a zatím neznáme frekvenci, ale Qualcomm zvětšil jeho šířku na 128 bitů (4× 32bitov kanál) z obvyklých 64 bitů, takže čip má dvojnásobnou propustnost proti Snapdragonům 850 a 855. Paměti bude procesor moci používat až 16 GB.

ARMy v noteboocích dostanou víc šťávy

Zde je třeba dodat, že ruku v ruce s výkonem půjde nahoru spotřeba. Dosavadní mobilní Snapdragony měly v noteboocích velké rezervy, jelikož jejich spotřeba byla mnohem níže, než by tato zařízení zvládla – což je nevyužitý potenciál ke zlepšení výkonu. Snapdragon 8cx proto TDP zvýší výrazně nad typické telefonní poměry, a to až na 7 W. To ale zároveň pořád bude o hodně méně, než u mainstreamových 15W procesorů pro notebooky, které nabízí Intel (a AMD). Energetický rozpočet navíc úměrně přidá výkon, podle Qualcommu by čip měl být rychlejší než procesory Intelu seškrcené na 7 W. Nebo se jim rovnat, pokud mají TDP 15 W. ale nevíme, za jakých podmínek toto srovnání bylo odvozeno, takže ho berte se značnou rezervou.

Snapdragon 8cx má porážet Intely při spotřebě ekvalizované na 7 W (Zdroj: AnandTech)

Zároveň má přitom platforma mít stále dlouhou výdrž na baterii – po 13,5hodinovém pracovním dni má prý vyčerpat teprve polovinu (ale opět, nevíme, s jakými parametry). Pro její nabíjení bude podporována technologie Quick Charge 4+.

Dvakrát výkonnější GPU

Nejen po stránce CPU bude ale Snapdragon 8cx výrazně posílen. Hodně výkonu bylo údajně dopřáno také integrované grafice Adreno 680. Ta má být dvakrát výkonnější než GPU v předchozí generaci (což asi znamená oproti Snapdragonu 850 s Adrenem 630) a také obsahuje dvakrát tolik tranzistorů. Zde tedy bude zužitkován onen dvojnásobně široký paměťový řadič. Má ale být o 60 % energeticky efektivnější (z velké části asi díky 7nm procesu). Toto GPU jinak podporuje poslední verzi API DirectX 12.

Vzorek Snapdragonu 8cx (Zdroj: AnandTech)

LTE, ale i PCI Express 3.0

Konektivitě bude vévodit pochopitelně ta bezdrátová: Qualcomm dodá LTE modem X24 (Category 20) podobný tomu v S855 s 7× carrier aggregation a 4×4 MIMO, rychlost uploadu má být až 316 Mb/s a downloadu až 2,0 Gb/s. S modemem S50 bude platforma podporovat i 5G. Dále je přítomno Wi-Fi 802ac a Bluetooth 5.0. Úložiště lze připojit typu UFS 3.0, ale také NVMe. Snapdragon 8cx bude mít řadič PCI Express 3.0 ×4, na nějž bude možno napojit i další zařízení (řadiče jiných rozhraní nebo třeba Ethernet). Přítomno je i USB typu C „3.1“ (čímž se ale asi myslí jen G1, tedy s rychlostí 5,0 Gb/s), které bude umět i připojení monitorů. Snapdragon 8cx údajně zvládne dva 4K monitory s HDR obrazem. Jeho integrované dekodéry na nich zase zvládnou přehrávat 4K HDR video až při 120 FPS.

CS24

Windows 10 Enterprise, optimalizovaný Firefox

Po softwarové stránce Qualcomm slibuje, že DSP bude spolupracovat s hlasovými asistenty jako je Cortana a Alexa a Microsoft pro tento procesor a platformu ARM optimalizuje Office 365 a Azure. Zároveň bude také Snapdragon 8cx certifikován pro Windows 10 Enterprise. A další zajímavá zpráva je, že Qualcomm podle svých vlastních slov pracuje s vývojáři různých aplikací na vytvoření nativních portů těchto programů pro ARM Windows, čímž by u nich odpadl výkonnostní postih z překladu x86 binárek. A pozor, spolupráce běží mimo jiné s Mozillou na vytvoření optimalizovaného nativního Firefoxu.

Demonstrační notebook se Snapdragonem 8cx, předváděný Qualcommem (Zdroj: AnandTech)

Snapdragon 8cx tedy vypadá docela zajímavě. Nicméně ještě nějakou dobu bude trvat, než se dostane do zařízení. V tuto chvíli ještě čip není oficiálně uveden na trh, takže také nebyly sděleny všechny parametry. Qualcomm ukázal wafer s těmito čipy, takže asi již existují a výroba by se měla brzo rozběhnout. Notebooky (a uvidíme, zda třeba ne i nějaké úsporné SFF desktopky) s ním ale asi výrobci začnou odhalovat až v průběhu příštího roku. Dostupné by snad mohly být v létě, odhadem by se daly očekávat zhruba mezi Computexem na konci května a zářím.

Byl pro vás článek přínosný?