Hlavní navigace

Seagate má nejrychlejší SSD na světě. S 10 GB/s už musí mít slot PCIE 3.0 ×16

9. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seagate je sice po stránce úložišť zástupcem „starého světového řádu“ založeného na rotačních magnetických discích, stejně jako Western Digital, Toshiba a HGST se ale angažuje i v oblasti SSD – i když jen v enterprise sektoru a jeho podíl není v absolutním měřítku nijak velký. Právě od Seagate teď (na Open Compute Summitu) přišlo údajně vůbec nejvýkonnější SSD dneška – NVMe úložiště, jehož přenosové rychlosti mají dosahovat na kulatých 10 GB/s (ano, nikoliv gigabitů, ale gigabajtů).

Firma o tomto SSD zatím nezveřejnila moc dalších detailů, neznáme ani jeho finální jméno. Má ale již být připravené k výrobě a vybraní velcí zákazníci už první exempláře zkoušejí. Tento disk je vyvinut podle specifikací Open Compute Project, prosazovaných například Facebookem a dalšími velkými serverovými hráči či provozovateli datacenter. Disk má provedení karty do slotu PCI Express, a to v prakticky maximální konfiguraci s 16 linkami generace 3.0, tedy jako výkonná grafická karta. Pro dosažení rychlosti zmíněných 10 GB/s ovšem ani jiná alternativa není. Tato rychlost ale patrně bude rychlostí pro sekvenční čtení, sekvenční zápis bývá obvykle nižší.

Seagate bude kromě karty PCIE 3.0 ×16 nabízet i menší verzi s rozhraním PCIE 3.0 ×8, která by zřejmě měla být levnější a úspornější. Bude také použitelná v serverech, které mají jen sloty ×8. Tato konektivita už ale nebude stačit na plný výkon se slibovanou rychlostí 10 GB/s, menší model bude dosahovat „jen“ 6,7 GB/s. V náhodném přístupu má ale stále poskytovat výkon 1 000 000 IOPS (šestnáctilinkový sourozenec by na tom tedy asi měl být podobně, nebo ještě líp). Tato verze by mohla být na trhu o něco později, údajně se na ní ještě stále pracuje.

10GB/s SSD by podle nákresů mělo být složeno z až čtyř modulů M.2
10GB/s SSD Seagate by podle nákresů mělo být složeno z až čtyř modulů M.2

 

Pod chladičem čtverný RAID 0?

Vizualizace karty, kterou Seagate připojil ke své tiskové zprávě, ukazuje, že by toto SSD mohlo být složeno z až čtyř samostatných segmentů připojených na RAID řadič či přepínač PCI Express. Nejednalo by se tak o monolitické úložiště. Takováto architektura by ale vysvětlovala nebývalý (alespoň teoretický) výkon; navíc jak podotýká web AnandTech, žádné řadiče podporující připojení pomocí plných šestnácti linek zatím nebyly oznámeny. Pod chladičem 10GB/s SSD by tedy zřejmě měla být sestava čtyř modulů M.2.

 

Dosti pravděpodobně by to dle AnandTechu mohly být eMLC disky Nytro XM1440, pro něž specifikace udává rychlost čtení 2,5 GB/s, zápisu 600 MB/s a 220 000 IOPS při náhodném čtení (náhodný zápis je však jen 33 000 IOPS při QD64). Čtyři podmoduly bude ale patrně mít i osmilinková karta, u níž bude snížená rychlost asi dána hlavně samotným rozhraním (PCI Express 3.0 ×8 dává teoreticky 8,0 GB/s, něco však ale asi vezme režie). Tato M.2 SSD jsou momentálně dostupná v kapacitě 800 GB (verze s optimalizací na výdrž) či 960 GB (s optimalizací na kapacitu), což by pro čtyřmodulovou kartu kapacitu 3,2 či 3,86 TB.

SSD Seagate Nytro XM1440, které by mohlo být uvnitř osazeno (Zdroj: Custom PC Review)
SSD Seagate Nytro XM1440, které by mohlo být uvnitř osazeno (Zdroj: Custom PC Review)

 

MMF24

Server AnandTech usuzuje, že celý disk se čtyřmi moduly Nytro XM1440 a přepínačem by mohl v zátěži spotřebovávat i 30–40 W podle verze, výkon tedy bude přinášet i vysoký příkon. Jak přesně velký a další parametry těchto zatím nepojmenovaných úložišť bychom se měli dozvědět někdy během léta, kdy se má verze disku pro rozhraní PCI Express 3.0 ×16 objevit na otevřeném trhu. Menší karta s osmi linkami bude, jak již bylo řečeno, uvedena později. Na rozdíl od větší ještě nebyla finalizována.

Zdroje: Seagate, AnandTech, Custom PC Review, StorageReview

Byl pro vás článek přínosný?