Hlavní navigace

Šeptanda: Apple se chce zbavit závislosti na Intelu a možná zase změní procesory

3. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dva blízké zdroje Applu tvrdí, že v Cupertinu znovu uvažují o změně procesorové rodiny ve svých počítačích a noteboocích. Firma by se tak zbavila závislosti na Intelu a zároveň by své stroje výrazně odlišila od těch s Windows. Je něco takového možné?

Určitě. Během více než 30 let už Apple vytřídal procesory Motoroly, později přišel s PowerPC od IBM a nakonec v roce 2006 uvedl nové Macy s čipy Intelu. Hardwarový základ odpovídal konkurenčním systémům, Apple získal výkon navíc a dá se říct, že v té době se jablečné počítače znovu začaly dobře prodávat. Přechod z PowerPC na tehdejší architekturu Intel Core 2 Duo byl navíc hodně rychlý.

Macbook Pro with Retina
MacBook Pro Retina, dosud nejlepší počítač Applu

Pár let nazpět se začalo mluvit, že by Apple mohl Intel vystřídat za AMD, stejně jako u grafických karet přešel z Nvidie na AMD/ATI a zase zpět. Dosud ale změna nepřišla a tuto chvíli by už ani nedávala smysl. Intel si v posledních dvou generacích procesorů udělal velký technologický náskok, viz naše testy. Přechod na AMD by dával smysl, jen pokud by v Applu chtěli uvést levnější (ale pomalejší) počítače. A to v Cupertinu nemají ve zvyku.

Že by snad Apple přišel s vlastním procesorem kompatibilním s x86 (x86-64), je nepravděpodobné. V iPhonu 5 ale ukázal „vlastní SoC Apple A6“. Přechod na architekturu ARM by už z dlouhodobého hlediska logický byl. Microsoft, Google i Apple postupně stírají rozdíl mezi webem a aplikacemi, mobilními produkty a desktopy. Poslední generace OS X přebírají prvky z iOS a naopak.

 

KL24

Vývoj spěje k tomu, že jednou bude existovat univerzální systém pohánějící různá koncová zařízení: mobily, tablety, počítačů, chytré televizory atp. Pokud by chtěl Apple zachovat integritu platformy, i hardwarovou vrstvu bude muset sjednotit. S procesorem A6 má dobře našlápnuto, A8 nebo A9 by už třeba mohly být i v Macu. Nebo je to jen fáma?

Zdroj: Business Week

Byl pro vás článek přínosný?