Hlavní navigace

Sony VAIO YB: stylový drobek s AMD Fusion

21. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Malé stříbrné Vaio, první dojmy a zpracování


Sony Vaio YB: líbivý drobek se slušnou výbavou

Sony u svých notebooků prakticky vždy používá procesory od Intelu. AMD se ale s platformou Brazos vzchopila a našla si tak místo i v malé dvanáctce s logem Vaio. Notebook se vám bude určitě líbit, setkal jsem se i s názory, že zatímco všechny ty malé hračky se okolí příliš nelíbí, moje stříbrné Vaio je nějaké jiné.

Navíc dvoujádrový procesor typu APU (Accelerated Processing Unit) na 1,6 GHz, je v reálu o něco rychlejší než oblíbený Atom N550 a minibook je tak docela svižný. To je korunováno silnou grafikou v procesoru, která dovede parádně plynule vykreslit pohyby Windows Aero. Před vámi zkrátka stojí krásný, ale i rychlý a dobře vybavený sub-notebook populární značky za překvapivě nízkou cenu. Je to na něčem poznat? Jak Sony šetřilo? Nebo je minibook skutečně dobrý?

První dojmy a celkové zpracování

Kurýr mi přivezl poměrně malou a nepříliš těžkou krabici. Vylovil jsem z ní v obalu poměrně lehký plastový notebook s úhlopříčkou 11,6 ". Notebook je celkově světle stříbrný, klávesy jsou černé a spodní strana je černá. Pochopitelně také blýskavý displej je ve vypnutém stavu uhlově černý. Kromě displeje je ale celé tělo zpracované matně. Hmotnost minibooku činí 1,46 kg, což je poměrně lehké číslo, opravdu není problém jej přenášet po bytě v jedné ruce a druhou psát nebo jezdit po touchpadu.

Pro přenášení je stroj vzhledem ke své velikosti jako dělaný, po vhození do pouzdra a do tašky místo mého Latitudu jsem zajásal, necelé kilo a půl je krásně lehoučká zátěž, spolehlivě jej také vložíte mezi knihy formátu A4. Nejvýraznější první dojem ve mně ale zprvu vyvolal LCD. 1366 × 768 pixelů na 11,6" úhlopříčce je běžné rozlišení, nelze ale upřít velice jemné zobrazení, za sebe musím říct, že šlo o dobrý dojem. Více si povíme v kapitole o displeji.

Zpracování: pořádný plast, ale pozor na škrábance

Malý notebook byl zpracován relativně dobře. Říkám relativně, nečekejte při pohledu na logo Vaio hned hořčíkovou kostru a nerozbitné šasi, to vzhledem k ceně 12 tis. Kč není dost dobře možné. Celý notebook je plastový. To není na škodu, určitě si budete pochvalovat nízkou hmotnost, plasty navíc dobře sedí a lícují, ani trochu nevržou a vypadají docela pevně.

Po celém těle jsem nenašel moc bodů, kde by bylo možné stroj podstatně prohnout. Tloušťka činí 25 mm a notebook tak není úplně vlasově tenký, což se projevilo na nešizené pevnosti. Dokonce i displej docela držel, i když to asi bude rys většiny menších notebooků s trochu silnějším plastem. Lícování ale není perfektní v místě baterie, akumulátor prostě nesedí dokonale a při zatřesení v úchytech trochu hrká.

Jak jsem zmínil, vše kromě povrchu displeje je krásně matné, takže otisků prstů a zpocených zápěstí se bát nemusíte. Opěrky jsou plasticky vzorkované, touchpad je naopak hladký, ač to může vypadat z fotek jinak. Víko je hladké, ale matné, otisk můžete udělat jen na stříbrném nápisu Vaio. Plast jako takový je bílý, stříbrně je notebook jen namalován, což velmi brzy poznáte z vlasových škrábanců. Sám jsem Vaio sice nosil v pouzdře, stejně jsem na něm ale našel nenápadné škrábance v měkké barvě na víku. Opěrky naštěstí nejdou tak snadno rozškrábat.

Víko je uchyceno na válcovém kloubu po celé šířce stroje, jak to u všech notebooků Vaio známe. Vypínač je na pravé straně v prohnuté základně dlouhého válce a je zeleně (zapnuto) či oranžově (spánek - dýchání) podsvícen. Na levé straně je zásuvka pro konektor malého 35W adaptéru. Proti dotyku se základnou notebooku jsou vedle klávesnice distanční sloupky z velmi tvrdé gumy, takřka plastu.

Není tu žádný cvakací mechanismus, víko prostě otevřete a zaklapnete. Ve své pozici drží spolehlivě a bez viklání, výtku bych měl k malému maximálnímu sklonu. Ten činí jen nějakých 130¬∞ a to je u minibooku, který budete provozovat často na klíně, málo. Notebook sedí na gumových nožkách a nejde tak snadno sunout po stole, to ale vzhledem k jeho váze nevadí. Tloušťka základny se od čela k zádům mírně zvyšuje.

Porty a konektivita

S fyzickými konektory bych začal z levé strany notebooku. Vzadu najdete ve válcovém kloubu zásuvku pro adaptér, dále konektory D-Sub (VGA) a HDMI pro připojení monitoru. Následuje výdech chlazení a jeden konektor USB 2.0. Zepředu máte pod hranou na levé straně dva otvory čtečky paměťových karet SD, MMC a MS Pro / Duo, na pravé je pak přepínač Wi-Fi - užitečná věc, která z notebooků čím dál víc mizí. Na pravé straně notebooku jsou 3,5mm konektory pro vstup a výstup zvuku, další dva porty USB 2.0, otvor pro zámek Kensington a síťový konektor RJ-45 rozhraní Ethernet v rychlosti 1 Gb/s. Potom zmíněný vypínač posazený v kloubovém válci. Na zakulacených zádech nenajdete nic.

Notebook pochopitelně podporuje Wi-Fi standardu 802.11n, adaptér je z dílny Atherosu. Dále je zde adaptér Bluetooth 2.1 s EDR. 3G modul chybí. Asi zamrzí absence portů USB 3.0 nebo eSATA, případný externí disk tak můžete připojit jen na síťový Ethernet nebo na pomalé USB 2.0.

Sony Vaio YB1S1E/S
Cena 12 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Sony ČR
Hardwarová výbava
Procesor AMD E-350 (Zacate APU)
Frekvence 1,6 GHz
Max. frekvence (turbo) -
Operační paměť 2 GB (1× 2 GB DDR3 1333 MHz)
Pevný disk (velikost) 320 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 11,6"
Rozlišení displeje 1366 × 768
Grafická karta AMD Radeon HD 6310
Grafická paměť sdílená
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 3,5mm sluchátka, 3,5mm mikrofon, 1Gb/s Ethernet
Počet portů USB 2.0 3
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS Pro
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 290 × 202,8 × 25 mm
Hmotnost 1,46 kg
Kapacita baterie (Wh) 37,8 Wh
Výkon napájecího adaptéru 35 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium 32bit
Další aplikace Microsoft Office 2010 Starter, Vaio Gate...

Klávesnice, touchpad a parádní displej

Klávesnice

Klávesnice ve mně zanechala rychle se měnící dojem. Zpočátku se mi moc nelíbila, nakonec jsem si ji zamiloval. Malé černé klávesy typu chicklet mají jistý stisk, nevržou, nijak hlasitě necvakají a poměrně rychle si zvyknete po nich prsty létat opravdu rychle. Pohlavek bych udělil za nevhodně umístěnou klávesu kontextového menu, která je prohozená s pravým Ctrl a máte ji tak bez jakékoli mezery hned vedle bloku šipek. Proto ji budete trefovat nejen ze zvyku, ale i omylem místo šipek. Ty vůbec nejsou nijak odděleny. Levý Shift je po zvyku módy poslední doby krátký a největším chytákem klávesnice jsou dvě klávesy Fn.

Dvojhmatem s Fn můžete ladit hlasitost, podsvícení displeje a podobné úlohy, modrým textem jsou také skryty klávesy jako Scroll Lock, Num Lock, atp. Co je udivující, je fakt, že modrá (pod Fn) nejsou čísla. Numerický blok je umístěn nalevo od Enteru, jako tomu obvykle bývá, ale dvojhmatem číslo nestisknete, musíte si dvojhmatem aktivovat Num Lock a poté psát číslice jedním stiskem. Pokud chcete přejít na psaní písmen, musíte Num Lock zase vypnout. Druhá klávesa Fn je těsně u bloku šipek. Na šipkách jsou totiž třeba tak užitečné knoflíky jako Home, End, Page Up nebo Page Down a proto se hodí je stisknout dvojhmatem jedné ruky.

 

Ještě podotýkám, že funkční klávesy F1-F12 od sebe nejsou nijak hmatatelně odděleny, kontrolky zámků jsou nad pravou částí klávesnice a nad nimi najdete i tlačítko Assist, kterým můžete v případě nouze spustit jakési polopatické centrum akcí od Sony, které vám poradí, co dělat se současnou situací, nabídne vám číslo na nouzovou linku atp.

Touchpad

Touchpad od Synaptics ve mně nezanechal příliš pozitivní vzpomínku. Dotyková plocha nebyla největší, i když si zvyknete a velikost je na poměry této úhlopříčky běžná.  Vhodnější by možná bylo, aby byla zdrsněná, nebo alespoň ne tak jednoduše plastově hladká. Citlivost byla slušná a přesnost vás také nijak nerozhodí, i když dbejte na to, že jde o malou plošku a na přesnou práci to chce myš.

Scrollování se realizuje po poměrně tenkém pruhu a chce trochu zvyk, ale není špatné. Multidotyková gesta podporovaná nejsou. To vše jsou vlastnosti průměrného touchpadu, které ale kazí tlačítka. Ta nevyžadují extrémní sílu, ale stisknete je poměrně s hlasitým cvaknutím, což rozhodně není ideál.

Displej

LCD panel ve Vaiu YB není pro každého. Blýskavý displej s úhlopříčkou 11,6" nese 1366 × 768 px, je tedy dost jemný a vzdor malému fyzickému rozměru je vaše pracovní plocha docela veliká. Pokud nevidíte ostře, kupte si raději jiný notebook. Podsvícení lze regulovat v docela široké škále, i když nejnižší hodnota by možná mohla být ještě o něco nižší. Nejjasnější nastavení je ale krásně zářící. Diody svítí čistě bíle a rovnoměrně, černá je relativně dobrá černá a barvy jsou pěkně syté a vyvážené.

Jako vždy u TN matrice se setkáváme s rychlou degradací barev při změně úhlu, zejména při pohledu shora či zespoda. To asi trochu zamrzí vzhledem k malému maximálnímu sklonu víka. Odezva mě nijak nezklamala a Radeon HD 6310 ukázal zuby v plynulém Aeru. Za lesk je tu ale mínus, i když to není úplně zrcadlo, proti oknu je prostě trochu nepohodlné pracovat.

Hardware, výdrž a chování

Hardwarová výbava

Jak jsem už nastínil, v notebooku se značkou Sony dost nezvykle netiká žádný Intel, ale AMD E-350, APU se dvěma procesorovými jádry na 1,6 GHz a integrovaným jádrem grafické karty Radeon HD 6310, resp. 80 stream procesory na 500 MHz. Celé APU má k sobě 2 GB paměti DDR3 na 1333 MHz efektivně. V kostce můžeme říci, že je notebook mírně, ale znatelně rychlejší než většina modelů vybavená Atomy z dílny Intelu, konkurovat může snad jen Atom D525, dvoujádro na 1,8 GHz. Grafický čip potom soupeří s druhým Ionem a dovede poměrně svižně vykreslit i náročnější hry. Najdete tu čip UVD3 pro dobrou akceleraci videa.

3D Mark

Žádná mechanika optických disků tu pochopitelně není, uvnitř najdete jen 320GB pevný disk s rychlostí 5400 otáček za minutu. Za většinu prodlev v práci se systémem je zodpovědný právě procesor, který přeci jen silnějším ULV modelům nebo libovolným standardním procesorům nesahá ani po kotníky, myslím ale, že osazením 7200otáčkového HDD by se odezva úkonů viditelně zkrátila.

Výkon

Výkon notebooku jsem opět už trochu okomentoval, znovu tedy říkám, že nejsilnějším článkem celého stroje je grafická karta. Radeon HD 6310 si hravě poradí s operacemi v rozhraní Aero a nemusíte se bát hraní i nepříliš starých her. Bohužel je zde procesor, který vás vrátí na zem, a který třeba trochu v Oblivionu a viditelně v Mass Effectu 2 nestíhal počítat, zejména při těžkopádných bojích. Jak trochu napoví i klávesnice, nejde o herní netbook (samo spojení zavání oxymorónem), ale potěší vás asi fakt, že ve starších hrách si můžete vesele zapnout maximální detaily a grafika to utáhne.

Cinebench

Dva gigabajty RAM jsou dle mého názoru dostatek, a ač by 7200otáčkový disk prospěl, zde není tak důležitý.

Hluk, zahřívání, výdrž

Hluk přístroje nebyl nijak výrazný a zahřívání bylo velmi malé. Za tiché bych Vaio YB tedy neoznačil, i v lehčí zátěži vám občas začne ventilátorek na chvíli zřetelně fičet, ale nejde o žádný řev. Vzhledem k TDP 18 W pro celé APU se ani ve hrách nedočkáte velkého zahřátí, nejteplejší notebook bude při nabíjení akumulátoru.

Výdrž - web

Výdrž je věc, která mě trochu rozesmutnila. Zatímco k Atomům se sypou 50-60Wh baterky jak na běžícím páse, slušný minibook s platformou AMD Brazos a velikým akumulátorem abychom hledali lupou. Zatímco je hardware velmi úsporný, Sony osadilo jen 37,8Wh baterii VGP-BPS21B a výdrž se taktak doškrábe na 5,5 h. Když ztmavíte displej na minimum, vše povypínáte a budete si psát v poznámkovém bloku, pak se dostanete horko těžko na zmíněných 6,5 h, které uvádí výrobce, při běžném použití s Wi-Fi ale počítejte spíše s hodnotami mezi čtyřmi a pěti hodinami.

Zvuk, webkamera a napájení

Zvuk je na stroj tohoto formátu průměrný. Reproduktor je zde jen jeden a ozývá se pod klávesnicí na levé straně základny. Umí solidně zařvat, ale při vysoké hlasitosti dochází k velkému šumu a zkreslení, jak už to obvykle bývá. Webkamera Motion Eye má rozlišení 640 × 480 px a fotí spíše mírně podprůměrné obrázky, přisvícením nedisponuje. Pro nenáročné videohovory po Skypu ale bude stačit.

Crystal Disk Mark

Napájecí adaptér je malý a lehký a je na něm jen jedna nevýrazná zelená LED. Jeho výkon je 35 W, což se může zdát jako málo, ale vzhledem k malé kapacitě akumulátoru si notebook nabijete za hodinu a něco, ke konci zpomaluje jen trochu. Jeho konec s konektorem je malý a zalomený, což beru jako pozitivní fakt.

HD Tune - přenosová rychlost

Software

Na notebooku je předinstalován Windows 7 Home Premium v 32bit edici. Systém se chová poměrně pružně a svižně. Pokud byste něco pokazili, pod zkratkou F10 je utilita Sony pro snadné obnovení OS do továrního stavu. Dále je tu předinstalovaný Microsoft Office 2010 v edici Starter a ze zajímavých věcí si určitě všimnete vysouvací lišty Vaio Gate (viz screenshot), která se nachází na horní straně plochy (lze nastavit i vypnout), chová se trochu podobně jako lišta u OS X, tedy nafoukne se ikona, na kterou míříte, a najdete na ní implicitně řadu klasických programů jako je Internet Explorer a hlavně nástroje Sony.

Taky bych se měl zmínit o vestavěné čtečce RSS, která vás tenkým proužkem textu v liště Vaio Gate vždy upozorní o něčem zajímavém (odběry lze opět nastavit).

HD Tune - přístupová doba

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB
  • Sony VAIO Z13: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-640M, 6 GB RAM, Intel HD graphics/Nvidia GeForce GT330M, HDD 256 GB
  • Dell Vostro V130: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire One 522: 10,1", 1280 × 720, AMD Ontario C50, 1 GB RAM, AMD Radeon HD 6250, HDD 250 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 6850, HDD 250 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo IdeaPad U260: 12,5", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo L512: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-520M, 3 GB RAM, ATI Mobility Radeon 545v, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Lenovo B560: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 3 GB RAM, Intel HD graphics / Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Travemate 8172: 11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.

Závěr, zhodnocení

Je Vaio YB pro vás?

Ač jsem možná kritizoval řadu maličkostí, obecně se mi minibook dost líbil. Chcete malý, lehký a snadno přenosný notebook s trochu lepším výkonem? Stačí vám poctivé čtyři hodiny výdrže na baterii, když za ně dostanete pěkný slícovaný design z pořádných plastů? Stylová stříbrná jedenáctka s logem Vaio a charakteristickým kloubem vám toto nabídne, a díky hardwarové platformě AMD Brazos s procesorem rodiny Fusion se nemusíte bát úplně špatného výkonu.

Za 12 tis. Kč se nad Vaiem YB můžete s klidem zamýšlet a ač nedostanete žádný "masterpiece" s karbonovým šasi, jak od této třídy možná čekáte, minibook se vám a vašemu okolí bude líbit a díky vysokému rozlišení a pohodlné, i když trochu zmatené klávesnici si na něm slušně zapracujete. Ke koupi ho mohu doporučit.

Plus a mínus  
+ líbivý design
+ výkonná grafika
+ lepší výkon než průměrný Atom
+ pohodlná chiclet klávesnice
+ vysoké rozlišení LCD
+ přijatelná cena
+ HW přepínač Wi-Fi
+ na svou cenu dobré zpracování
- malý akumulátor - zbytečně nízká výdrž
- hlasitá tlačítka touchpadu
- chybí eSATA i USB 3.0
- zmatky na klávesnici (dvě Fn, atd.)
- nedokonale upevněná baterka
- povrch víka náchylný k poškrábání
- lesklý displej

 

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 8 721
3DMark03 (body) 6 193
3DMark05 (body) 2 619
3DMark06 (body) 2 445; SM2.0 Score: 852; HDR/SM3.0 Score: 1 084; CPU Score: 1 038
3DMark Vantage (body) n/a; (test nebylo možné dokončit - příliš slabý hardware)
PC Mark Vantage 2 035; Memories: 1550; TV and Movies: 1465; Gaming: 1886; Music: 2471; Communications: 1958; Productivity: 1316; HDD: 2760
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] min: 45,5 MB/s, max: 91,3 MB/s, avg: 72,0 MB/s; odezva: 17,3 ms; burst rate: 72,9 MB/s
AS SSD Benchmark ISO: 35,59 MB/s; Program: 16,66 MB/s; Game: 27,17 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 8,5 GOPS, 8,04 GIPS, 8,98 GFLOPS; Cryptography: 98 MB/s; Aggregate memory performance: 2,4 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 80,26 / 81,08 MB/s; 512K: 25,21 / 32,21 MB/s; 4K: 0,287 / 0,990 MB/s; 4K QD32: 0,908 / 0,994 MB/s
Devil May Cry 25,47 / 19,18 / 28,73 / 17,60; 48,84 / 40,42 / 49,38 / 41,67; 21,10 / 14,69 / 26,96 / 17,21
Cinebench R11.5 OpenGL: 8,34 fps; xCPU: 0,62 pts.; 1CPU: 0,32 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 3,09 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 4:06
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 6:24
WM9 Encoder (čas) 10:27
Windows 7 Experience Index 3,7; CPU: 3,7; RAM: 4,9; Grafika: 4,6; Herní grafika: 5,5; Pevný disk: 5,9 
Výdrž web (čas) 4:47
Výdrž kancelář (čas) 5:17
Výdrž multimédia (čas) 3:20
   
Pozn.: Devil May Cry 4 jsem testoval v rozlišení 1280 × 720, první čísla jsou vysoké detaily s 4× MSAA, druhá čísla jsou nízké detaily bez AA, třetí čísla jsou supervysoké detaily s 4× MSAA

CPU-Z 1

CPU-Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

AIDA 64

AS SSD benchmark

MMF24

CPUID

GPU-Z

Byl pro vás článek přínosný?