Hlavní navigace

Vesničané z Anglie si sami staví optickou síť, protože chtějí rychlý internet

18. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nebydlíte ve větším městě, ale naopak v odlehlejší vesnici, víte, jakým problémem může být připojení k internetu. Člověk se nakonec spokojí s předraženým ADSL, jež vinou přílišné vzdálenosti od ústředny nejede zrovna jako blesk, ale alespoň je stabilní. Ani to se o mnoha bezdrátových sítích prohlásit nedá.

Alternativou je vzít věci do vlastních rukou, jako to udělali obyvatelé hrabství Lancashire, situovaného v severozápadní Anglii. Lidé z periférií mají jisté možnosti, pokud jde o připojení k internetu – v podstatě se striktně spoléhají na bezdrátové typy sítí, avšak jejich rychlost a spolehlivost výrazně pokulhává.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Jenže poskytovatelům připojení se z ekonomického hlediska nevyplatí v málo osídlených oblastech stavět drahé optické linky. T­‑Mobilu se v Česku v takových oblastech pro změnu nechce rozšiřovat 3G, takže to taky známe. Venkované ze zmíněného hrabství se ale naštvali a výstavbu superrychlé optické sítě si sami zaplatili, resp. se přímo účasní výstavby. Projekt počítá s tím, že bude položeno skoro 300 km kabelů, čímž bude připojeno 1 452 domácností. K dokončení úkolu je potřeba dostatek dobrovolníků. Místní farmáři kupříkladu pomocí vlastní techniky hloubí příkopy pro kabely.

TipKonec rozšiřování 3G sítě u T­‑Mobilu. Odteď už jen LTE

Snížení nákladů prý dosáhli tím, že příkopy nekopou podél silnic, ale přímým směrem, tedy rovnou přes pole, když je potřeba. Zkracují tak délku kabeláže na nezbytné minimum a vyhýbají se oklikám. Majitelé půdy sice obvykle nejsou nejpřívětivější, ale tentokrát se iniciativě B4RN (Broadband for the Rural North) daří vyjednávat. Především proto, že někteří majitelé půdy se výstavby optické kabelové sítě přímo účastní. Pozitivnímu vnímání projektu přispívá fakt, že není ziskový, na rozdíl od klasických poskytovatelů připojení, kteří kabely instalují, aby mohli poskytovat komerční službu.

 

Práce sotva začaly, první domácnosti budou připojeny během několika týdnů. Připojení každého domu přijde B4RN na nějakých 1 000 liber, což je zhruba 30 000 Kč. Celá síť by samozřejmě byla k ničemu, kdyby nebyla připojena ke zdroji. Ten se nachází pro změnu v Manchesteru. Připojení je opravdu rychlé. Slibuje až 1 Gb/s (je jedno, jakým směrem chcete data zrovna posílat, jedná se o symetrickou linku). Protože se bavíme o kabelu, je zaručena spolehlivost. Navíc se v blízké budoucnosti se určitě nestane, že by síť přestala z rychlostního hlediska dostačovat.

MMF24

Naopak, i za několik let bude vesnicím v Lancashiru většina internetové populace takové připojení závidět. Spolu s internetem dostávají lidé telefonní linku. Za tu neplatí žádné zvláštní poplatky, jen za samotné volání. Jinak žadatelé o připojení zaplatí jednorázově 150 liber, každý další měsíc pak standardní paušál ve výši 30 liber (asi 900 Kč). Část z nich pak přispěla na výstavbu sítě.

Zdroj: Farmers Weekly

Byl pro vás článek přínosný?